'Contracten verliezen hun waarde'

24.09.2021 Joyce Beuken

Op de Solar Business Day kwam de top van de PV-sector bijeen om te praten over de trends, de obstakels en alles wat invloed zal hebben op de uitrol van zonnestroom. Stefan van Doorn, salesmanager bij Trina Solar, zette de huidige ontwikkelingen uiteen en bracht gevoelige pijnpunten aan het voetlicht. 

Als een van de grootste fabrikanten krijgt Trina Solar vaak genoeg de vraag wat men verwacht van de ontwikkelingen de komende tijd. “Als producenten staan  wij allemaal met onze rug tegen de muur. Ondanks grote, meerjarige contracten met toeleveranciers, zoals silicium kan er veel veranderen”, zegt Van Doorn die het met koehandel vergelijkt. “De producent welke het meest betaald voor silicium krijgt als eerste de levering. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de (kost)prijs van panelen fors hoger ligt dan voorheen. Dit is geen goede ontwikkeling voor ons als producent en onze klanten."

Transparant
Vanuit het publiek wordt een vraag gesteld omtrent mogelijke dwangarbeid in relatie tot de productie van zonnepanelen in bepaalde regio’s. "Trina Solar is waar mogelijk transparant. We hebben third party auditors die onze volledige keten controleren. Als een van de weinige producenten zijn wij dan ook gecertificeerd door Ecovadis. Hoewel zowel Trina als Westerse bedrijven zich hardmaken voor een transparant productieproces, worden ze her en der belemmerd. De grote producenten van silicium zitten op één lijn met elkaar en houden de deuren gesloten voor deze externe auditors. Ze weigeren om gevoelige documenten tonen.”

Druk op beperkte capaciteit
Met betrekking tot transport ziet de nabije toekomst er niet perse rooskleurig uit. “De grootste vervoerders weigeren om afspraken te maken wat betreft containervervoer.” Dat is niet alleen het geval voor PV. Het speelt binnen alle productgroepen, stelt Van Doorn. “En de vraag neemt alleen maar toe, er staat druk op de beperkte capaciteit.”

Voorlopen op markt
Panelen groeien alsmaar in omvang, maar niet iedere partij besluit op hetzelfde tempo mee te groeien. Waar 182 millimeter voor veel leveranciers als tussenstap wordt gezien, is Trina Solar direct overgegaan op 210 millimeter. Van Doorn stelt daarmee voor te lopen op de markt. 

Trina Solar waagt zich als een van de eersten aan het concept large scale storage, het opslaan van overcapaciteit en het vrijgeven op het moment dat dit kortgezegd geld oplevert. “Marktpartijen zien hier nog geen businesscase in. Maar wij durven er vast op in te zetten”, verzekert Van Doorn.