'Je kunt campagne voeren voor PV, maar een natuurramp helpt helaas meer'

09.12.2021 Joyce Beuken

Op 2 december vond de Brabant Solar Day plaats. In een live-uitzending vol tafelgesprekken en virtuele tours werd voor de kijker duidelijk dat er ogen gericht zijn op Brabant, en dat de provincie de technische kennis goed wil benutten voor innovatie in de PV-sector.

Ludo Deferm, vicepresident van universitair onderzoekscentrum IMEC, verwacht dat de industrie out of the box zal gaan denken. “We moeten fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energiebronnen vanwege de emissie. Maar de grootste uitdaging is dat hernieuwbare energie onderbroken wordt.”

Integratie en gedragsverandering
Hij stelt dat energie-opwek hierom altijd gepaard moet gaan met opslag. Maar dat is het niet enige. “Het is niet alleen de opwek waar werk aan de winkel is. Ook de manier waarop we verbruiken. Consumptie van energie moet worden teruggedrongen.”

Dit alles schreeuwt volgens hem om innovatie. “En daar is ook nog ruimte voor. We hebben geïntegreerde PV nodig op verschillende plekken in en aan huis.” Parlementslid Tom Berendsen deelt de trots op Brabant. Een paar maanden terug kwam Solar Team Eindhoven langs bij het Europees Parlement in Brussel met een energie-opwekkend en zeer efficiënt voertuig, de Stella Vita.

Het verheugt Berendsen met name om te zien wat er binnen Europa gedaan kan worden. “De ontwikkeling van PV-systemen gebeurt voor een groot deel buiten Europa. De pandemie heeft echter duidelijk gemaakt dat we niet afhankelijk willen zijn van import, met name als het gaat om essentiële producten.”

Lees ook: Solar Team Eindhoven onthult zelfrijdend huis

Globaal denken
“Daarnaast moeten Europese innovaties ook benut worden door Europa zelf, en niet verdwaald raken in een ander werelddeel. We moeten investeren in onderzoek en productie binnen Europa.” Heleen de Coninck, professor aan de Eindhoven University of Technology, meent dat Berendsen een punt heeft, toch is ze het niet geheel met hem eens. Ze stelt dat we de Oosterse wereld niet als boosdoener moeten bestempelen.

De Coninck: “We hadden de kostenverlagende trend van de afgelopen jaren niet gezien als landen als China niet hadden geïnvesteerd. Dit heeft wereldwijde voordelen opgeleverd. We hebben te maken met een geglobaliseerd innovatiesysteem en moeten niet te chauvinistisch zijn.” Europa exclusief PV laten ontwikkelen voor eigen terrein helpt de wereldwijde energietransitie niet op gang, terwijl dat volgens De Coninck wel wenselijk is. “Alle landen moeten er profijt bij hebben.”

Complexiteit oplossing
De effecten op natuur en mens zijn wereldwijd al zichtbaar, betreurt De Coninck. “De meeste politici in Europa snappen inmiddels het gevaar van klimaatverandering, maar ze onderschatten nog wel de complexiteit van de oplossing. PV alleen kan het probleem niet oplossen.”

“Het gebruik van materiaal moet op de schop en gedragsverandering is ook van groot belang. Misschien hebben we zelfs wel een nieuw politiek systeem nodig om dat te kunnen realiseren.”

Rampagne
Mark van Stiphout, hoofd DG Energie van de Europese Commissie, vreest dat bewustzijn pas gecreëerd wordt als een ramp zich voordoet. “De vloed van afgelopen zomer laat zien wat er gebeurt als we de opwarming van de aarde niet tegengaan. Zonnepanelen zijn betaalbaar. De kosten van de gevolgen van een natuurramp zijn veel hoger. Er zijn mensen die nog niet eens terug zijn verhuisd.”

“Je kunt campagne voeren voor PV, maar zo’n ramp doet helaas meer met de mens.” “En dit is pas het begin”, stelt De Coninck.

Benedikt Ortmann, hoofd solar projects BayWa r.e., besluit: “Bewustwording is niet het probleem, het geven van oplossingen is nu het probleem.”