'TNO heeft onze vlamboogdetectie 100 procent nauwkeurig bevonden'

17.01.2022 | Interview Simone Tresoor

Er werd in 2021 een sterke groei doorgemaakt bij Huawei. De nieuwe technisch directeur, Bouke van der Weerdt, noemt het een succesvol jaar waarin vooral de groei van PV op de residentiële daken een stijgende lijn laat zien en waarin TNO een zeer positief rapport over de technologie  uitbracht. 

Wat gaat er goed?
"Bij ‘residentieel’ hebben meer en meer installateurs het afgelopen jaar definitief voor Huawei gekozen. Redenen zijn de flexibiliteit die onze optimizers bieden en dat onze omvormers battery ready zijn. Ook in de groot zakelijke markt weten de klanten met grote daken de weg naar onze producten goed te vinden. Een ontwikkeling waar al lange tijd op gewacht werd zette de laatste drie maanden van 2021 in.

Er kwam een fors aantal aanvragen voor grootschalige energieopslag binnen. Daar zijn wij met onze slimme opslagoplossingen al tijden klaar voor, dus nu is het wachten tot deze projecten dit jaar van de grond gaan komen. We merken dat klanten het waarderen dat Huawei een totaaloplossing biedt: het batterijsysteem, de converters en de transformatoren, alles onder één dak."

Waar is het bedrijf trots op?
"Echt trots zijn we op het rapport van TNO over onze vlamboogdetectie. Het onderzoeksbedrijf heeft het systeem volledig onderzocht en doorgemeten en de uitkomst was zeer positief. We hebben er lange tijd enorm hard aan gewerkt en dan is het voor ons echt de kers op de taart dat wij door dit rapport aan iedereen kunnen laten zien dat onze methode 100 procent nauwkeurigheid scoort."

Hebben jullie grote projecten gedaan?
"Afgelopen jaar heeft Huawei een aantal grote projecten in de agrarische sector gedaan. Daar spelen extra eisen op het gebied van NEN1010 en veiligheid. Uiteraard is de wat corrosievere omgeving ook een factor waar rekening mee moet worden gehouden. We passen daar de nieuwe M3-serie toe, die past precies in het agrarische eisenpakket.

Dit jaar zijn we van plan het agrarische portfolio uit te breiden met grootschalige opslag. We willen de agrariër graag een totaaloplossing bieden, zeker ook omdat ze vaak in een congestiegebied zitten."

Zijn er veranderingen in de bedrijfsvoering te verwachten?
"Een verandering die gaande is, is dat solar verschuift van de Enterprise Group naar de Digital Power Group. De Enterprise Group zet zich van oudsher in voor datacenters en corporate IT-netwerken, terwijl de nieuwe Digital Power Group een bundeling is van alle kennis die het bedrijf bezit over vermogensconversie, energieopslag, elektrische mobiliteit enzovoort.

Huawei heeft hiertoe besloten omdat ze de wereldwijde energietransitie en alles wat daarmee te maken heeft een speerpunt wil maken in haar strategie. Met al deze onderdelen onder één uitvoerende afdeling kunnen we echt een verschil maken."

Waar ben je persoonlijk trots op?
"Ik vind het enorm mooi om te zien hoe de energietransitie in Nederland nu écht wordt aangepakt. Er wordt zwaar geïnvesteerd in hernieuwbare energie. En dat is niet alleen solar, dat gaat over windenergie, elektrische mobiliteit, waterstof en ga zo maar door. Ik zie dat ons land echt hard onderweg is en dat geeft mij weer energie om onze klanten verder te helpen."

HuaweiBouke van der WeerdtontwikkelingenSolar Trendrapportvlamboogdetectiebattery ready

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu