'Wij doen het werk voor Den Haag'

12.10.2021 Joyce Beuken

Op de Solar Business Day passeerden knappe koppen uit de PV-sector de revue. Uiteraard werd ook de branchevereniging, Holland Solar, goed gerepresenteerd. Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, besprak de ontwikkelingen binnen de branche.

Kijkend naar het aantal zonnepanelen per inwoner scoort Nederland wereldwijd enorm goed. We zijn het op twee na best presterende land wat betreft de uitrol van PV. Van Hooff lacht als hij van omstanders de vraag krijgen of er niet meer op de daken moet gebeuren. “We doen meer op het dak dan dat men realiseert. Na een uitgebreide potentiestudie kan worden gezegd dat we tegen 2030 op ongeveer 50 gigawatt zitten. Dat gaan we lachend halen”, meent Van Hooff. “We hebben haast, maar we lopen ook keihard.”

Uitvoerige gesprekken
Het gaat echter niet zonder slag of stoot benadrukt Van Hooff. “Het aansluiten van een groot park is echt niet zo makkelijk. Met name in Groningen en Friesland loopt de congestieproblematiek hoog op.” Volgens Van Hooff doet de vereniging het werk voor Den Haag. “Wij zorgen dat zij weten waar ze het netwerk moeten uitbreiden. Maar we doen zelf ook ons eigen werk, bijvoorbeeld door na te denken over slimme oplossingen.”

Zonneparken voor de natuur
Holland Solar voert bijvoorbeeld uitvoerig gesprekken met verzekeraars die vrezen dat panelen brand veroorzaken. “Dat is natuurlijk niet zo, maar we moeten die bezorgdheid wel wegnemen.” Daarnaast probeert Holland Solar een deuk te slaan in de beeldvorming rondom zonneparken. “Men gelooft dat zonneparken slecht zijn voor de natuur. Deels is dat waar, maar daarom doen we juist uitvoerig onderzoek naar de impact van PV op ecologie van een gebied, en hoe we de modules juist een positieve impact kunnen laten hebben.”

Van Hooff denkt daarnaast dat een prijsstijging van een paar cent per zonnecel de markt niet doet beven. “We zijn een maatschappelijke sector die zich bezig houdt met het verbeteren van de wereld. We betalen dan ook graag een hogere prijs voor het welzijn van anderen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in trek
Volgens Van Hooff kijken we vooralsnog teveel naar wat de overheid doet. “Er zijn ook dingen die we nu al zelf kunnen doen met elkaar. Holland Solar ontwikkelde eerder de Gedragscode Zon op Land. We werken momenteel aan een dergelijke gedragscode voor zon op grote daken.”

Omdat er veel te zeggen valt vanuit het oogpunt van bijvoorbeeld de verzekeraar, hoopt Holland Solar met zo’n gedragscode een soort handvat te kunnen bieden. De branchevereniging ziet immers het liefst dat iedereen enthousiast raakt om verder te gaan met het volleggen van de daken. Gelukkig is de sector vanwege het maatschappelijk verantwoorde karakter populair, besluit Van Hooff.