"Biden betekent boost voor solarsector"

15.10.2020 Norbert Cuiper

"Biden betekent boost voor solarsector"

Als Joe Biden de president wordt van de Verenigde Staten betekent dat een flinke stimulans voor de solarsector. Dat zegt Stijn Vos, CEO van montagesysteemfabrikant Esdec.

“2020 is een raar jaar,” zegt Stijn Vos aan het begin van het gesprek. Hij is sinds 2015 algemeen directeur bij Esdec, een bedrijf dat montagesystemen maakt voor zonnepanelen op daken. Esdec was al marktleider in Nederland, maar werd vorig jaar marktleider in de Verenigde Staten na overnames van IronRidge en Quick Mount PV. In 2018 had Esdec ook al het Amerikaanse bedrijf EcoFasten Solar overgenomen. “We zijn nog steeds marktleider in de VS. In de residentiele sector hebben we een marktaandeel van 60 procent. De coronacrisis verandert daar weinig aan,” vertelt Vos.

Om de expertise aan de Amerikanen over te dragen verhuisde Vos in december naar San Francisco. Het leven in Amerika bevalt hem goed, al zit Californië nog steeds in een lockdown vanwege corona. Daardoor werkt Vos veel thuis, terwijl zijn kinderen nog niet naar school kunnen. Vos heeft net een digitale meeting met zijn R&D-team achter de rug. Hij moet het interview halverwege onderbreken om zijn zoon te helpen met de wifi, die er om de haverklap uitligt. Vos wijt dit aan het vele thuiswerken, dat het netwerk van Silicon Valley niet aankan.

Vos vertelt over de stank van rook en de as in zijn tuin, veroorzaakt door de bosbranden. De branden, die ontstonden na een lange periode van droogte, werpen een gele gloed over de stad. Vos hoopt op regen, maar ondertussen houdt de droogte aan. Hij ziet in de situatie een bevestiging van de klimaatverandering. Afgelopen weekend was Vos afgesloten van het net. “Dit is niet fijn om mee te maken, maar het zet wel mensen aan het denken. Steeds meer Amerikanen zien dat er wel degelijk sprake is van klimaatverandering. Ze willen hun eigen stroom gaan opwekken met zonnepanelen. Daarbij is het een welkome ontwikkeling dat zonne-energie steeds goedkoper wordt.”

Esdec wil doorgroeien, door andere bedrijven over te nemen en door de organisatie marktgerichter te maken. “We hebben een centrale backoffice ingericht en hebben drie bedrijven in de VS overgenomen. We zitten op de goede weg.” Esdec wil nog meer overnames doen, zegt Vos. “We kijken naar overnamekandidaten en zijn met een aantal in gesprek. We verwachten voor het einde van het jaar één of twee overnames aan te kondigen.” In Europa verschilt de marktpositie van land tot land, maar ook daar is sprake van groei. Esdec heeft volgens Vos niet geleden door corona. In de VS doen de installateurs nu de zaken online, waardoor de verkoop zelfs is gestegen.

U bent nu vijf jaar ceo van Esdec. Hoe kijkt u aan tegen de afgelopen vijf jaar?

“Als een interessante periode. We waren eerst een klein bedrijf met tien medewerkers, maar zijn gegroeid naar 300 medewerkers verdeeld over diverse landen. In die tijd is de markt sterk gegroeid, en hebben wij ons meer gericht op R&D. Ons test- en trainingscentrum in Deventer helpt enorm om goede feedback te krijgen van klanten en om het R&D proces overzichtelijk en efficiënt te houden. Ik ben vooral trots op ons geografisch model, waarmee we zien dat we in meerdere continenten actief zijn en waarmee we onze risico’s kunnen spreiden. Ook zijn we dit jaar eigen activiteiten gestart in India, nadat we ontdekten dat onze montagesystemen daar werden gekopieerd. Dat gebeurt helaas wel vaker in Azië, maar dat mocht dus niet.”

In de VS zijn binnenkort verkiezingen. Wie ziet u liever als Amerikaanse president, Trump of Biden?

“Ik zie de steun voor Trump afkalven. Als hij wordt herkozen verwacht ik dat de markt hetzelfde zal blijven, en hooguit met een paar procent zal groeien. Als Biden president wordt en zijn beloften nakomt zal dat een enorme boost geven aan de solarsector. Biden wil namelijk stevig inzetten op de energietransitie. Zijn plan behelst de installatie van vijfhonderd miljoen zonnepanelen in de VS. Dat betekent voor ons alle hens aan dek, om dat waar te maken met onze productie en onze toeleveranciers.”

Hoeveel invloed heeft een Amerikaanse president? De Staten hebben toch ook eigen beleid?

“Ja, dat is zo. Er is een verschil met het federale beleid en dat van de Staten. Inwoners van de VS die zonnepanelen op hun dak plaatsen kunnen de investering aftrekken van de inkomstenbelasting. Maar in een staat als Californië bestaat de verplichting om nieuwe huizen te voorzien van zonnepanelen. Dat is een boost voor de markt. Staten verschillen onderling in hun wetgeving. Ze kunnen daardoor zonne-energie onafhankelijk stimuleren van de Amerikaanse regering.”

Zijn er nog andere argumenten voor Biden?

“Biden is het beste voor de solarsector. Ik heb verder geen mening.”

Trump begon een handelsoorlog met China. Wat zal Biden doen?

“Ik verwacht niet dat Biden op dezelfde voet doorgaat. Producten uit China worden nu zwaar belast. Als de importtarieven tientallen procenten stijgen is het moeilijk voor een bedrijf om op te bouwen. We kunnen niet alles produceren in de VS, we moeten ook onderdelen importeren. Dat zorgt voor de beste producten tegen de beste condities, zodat de prijs omlaag kan en zonnepanelen toegankelijk worden voor meer mensen. In de VS kost zon nu 3 dollar per kilowatpiek, in Europa is dat al 1,20. Zon wordt goedkoper, ook in de VS.”

Verwacht u dat de importtarieven voor PV verdwijnen onder Biden?

“We weten niet precies hoe Biden zijn beloften gaat invullen. We weten wel dat Biden een grote voorstander is van de energietransitie, waardoor het investeringsklimaat voor de duurzame energiesector waarschijnlijk zal verbeteren. Een hybride vorm van regulering is denkbaar, zoals het halffabricaat in Azië of Mexico laten maken en de rest in de VS in elkaar zetten. Maar het beleid kan niet veel slechter zoals het nu is. We denken dat Biden ook leidt tot minder ad-hoc beleid, waardoor we niet bijvoorbeeld investeringen in dure matrijzen opeens moeten stoppen. Dat zou heel inefficiënt zijn.”