1 jaar na Klimaatakkoord: Woningcorporaties mogelijk toegang tot SDE+

30.09.2020 Joyce Beuken

1 jaar na Klimaatakkoord: Woningcorporaties mogelijk toegang tot SDE+

De Tweede Kamer heeft een reflectie over het eerste jaar van het Klimaatakkoord gepubliceerd. Hierin is onder meer te lezen dat het in juli ingediende wetsvoorstel met betrekking tot verduurzaming van de woningcorporaties nog niet is aanvaard, maar nog altijd steun krijgt.

Op 3 juli werd een wetsvoorstel voor wijziging van de Woningwet ingediend. Deze wijziging heeft ook betrekking op het verduurzamen van woningen. Zo wordt er gepleit voor de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van woningcorporaties. De opgewekte energie daarvan komt niet ten goede aan de stroomvoorziening van het gebouw, maar wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt het voor woningcorporaties mogelijk om toegang te krijgen tot de SDE+-regeling.

Wegnemen saldering maakt investering onaantrekkelijk

Halverwege 2020 werden er Kamervragen gesteld over de mate van gemak waarmee woningcorporaties toegang zouden moeten hebben tot de salderingsregeling. CDA en SP dienden een motie in om de toegang van woningcorporaties tot de SDE+-subsidie te vergroten, waar er nu vaak hindernissen in de weg zouden zijn. Maar ook de afbouw van de salderingsregeling zou het plaatsen van zonnepanelen onaantrekkelijk maken voor woningcorporaties. Leden van de CDA-fractie maakten zich destijds dan ook zorgen over signalen die zij ontvingen over de mogelijk negatieve impact van de afbouw van de salderingsregeling op het plaatsen van zonnepanelen op sociale huurwoningen. “Mogelijk zou dit er zelfs toe kunnen leiden dat er 70 procent minder zonnepanelen op sociale huurwoningen zullen worden geplaatst”, aldus het CDA. De reden is volgens de partij dat zowe[AH1] l het bekostigen van de investering als instemming van huurders op basis van het financieel voordeel dat zonnepanelen hen oplevert door het afbouwen van de salderingsregeling in gevaar kunnen komen.

Minister Wiebes stelt dat het ondanks de afbouw van de salderingsregeling voldoende aantrekkelijk blijft voor woningcorporaties om te investeren in zonnepanelen voor de sociale huursector. De minister stelt in antwoord op vragen vanuit de kamer dat de salderingsregeling niet specifiek is ontworpen voor de sociale huursector. “Vanwege hoge uitvoeringskosten is het niet wenselijk onderscheid te maken tussen doelgroepen binnen de salderingsregeling”, stelt Wiebes. “Een aangepaste afbouw zou bovendien meer geld kosten en daarvoor is geen budgettaire dekking.”

Wetswijziging neemt belemmeringen weg

Naar mening van Wiebes is onderscheid maken tussen verschillende doelgroepen om meerdere redenen overbodig. Wiebes verwacht dat er ook binnen de sociale huursector nog geïnvesteerd zal worden in zonnepanelen gedurende de afbouw van de salderingsregeling. Coöperaties kunnen volgens hem veelal uit de voeten met een hogere terugverdientijd, doordat ze gewend zijn te werken met langere investeringshorizons. Maar hij zegt wel te begrijpen dat er door de afbouw van de salderingsregeling nieuwe afspraken gemaakt moeten worden tussen de huurder en verhuurder over het financiële voordeel.

Daarnaast bestaat er volgens hem een gezonde mix van instrumenten om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Men hoeft niet alleen te leunen op de salderingsregeling, maar ook de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) en de Regeling Verlaagd Tarief (postcoderoosregeling) kunnen een oplossing bieden. Ten slotte is het beleidsvoornemen om voor corporaties de mogelijkheid van plaatsing van zonnepanelen te vergroten naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet, zo laat Wiebes weten. “Deze wijziging is erop gericht om belemmeringen bij corporaties weg te nemen waar het gaat om het kunnen leveren van energie aan het net zonder rechtstreekse verbinding met de bewoning.”

Op het moment is het niet duidelijk wanneer de wetswijziging zal worden doorgevoerd. Helder is wel dat het onderwerp nog steeds de nodige aandacht krijgt.