10% huurwoningen corporaties voorzien van panelen

20.11.2020 Joyce Beuken

10% huurwoningen corporaties voorzien van panelen

Aedes, de branchevereniging voor woningscorporaties, meldt dat er in een tijdbestek van 12 maanden maar liefst 72.000 zonnepanelen geïnstalleerd zijn op huurwoningen. Eén-tiende van alle huurwoningen die eigendom zijn van corporaties is nu voorzien van een zonne-installatie.

In de telling zijn de installaties die tussen 1 juli 2019 en 1 juli 2020 geplaatst zijn meegenomen. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 12.000 panelen meer gebouwd. In totaal zijn nu 250.000 huurwoningen voorzien van panelen.

Ook groei voor zonnewarmte

Naast energie worden er ook meer installaties voor zonnewarmte in gebruik genomen. De stijging is echter aanzienlijk minder hard: 2.000 stuks in dezelfde 12 maanden tijd. Het totaal van huurwoningen die gebruik maken van zonnewarmte staat nu op 54.000 woningen.

Zuid-Holland blijft achter

Alle woningcorporaties, ongeacht grootte of financiële klasse, houden zich bezig met verduurzaming, zo is af te lezen uit de analyse. De provincie met de meeste huurwoningen die voorzien zijn van panelen is Drenthe. Maar liefst 38% van de corporatie-huurwoningen in de noordoostelijke provincie is voorzien. Zuid-Holland heeft nog een inhaalslag te maken: slechts 5,7% van de huurwoningen daar wekken energie op door middel van de zon.