20 Miljoen voor zonneauto Lightyear

19.05.2021 Simone Tresoor

20 Miljoen voor zonneauto Lightyear

Goed nieuws voor zonneauto-start-up Lightyear uit Helmond: familieconcern SHV gaat 20 miljoen euro in ze investeren, schrijft NRC. Dit nieuws volgt op een eerdere investering van 40 miljoen euro voor het bedrijf dat elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak ontwerpt.

Door de investeringen zal eind dit jaar de eerste auto naar zijn eigenaar gaan en zal het bedrijf de komende jaren de eerste tientallen voertuigen gaan afleveren waarop een groep liefhebbers zich al hebben ingeschreven. Lightyear wil op de lange termijn een massaproductie starten en denkt na over een beursgang.

SHV wil onderdelen leveren
SHV produceert verschillenden soorten composieten en denkt dat het wellicht onderdelen kan leveren aan Lightyear. Dit relatief lichte materiaal wordt steeds meer gebruikt in auto’s en vervangt het relatief zware staal.

150 werknemers
Lightyear begon als een studentenproject aan de Technische Universiteit Eindhoven, met de Stella, een zonnewagen die in 2013 meedeed aan de World Solar Challenge in Australië. Deze elektrische personenauto kon zijn batterij al rijdend opladen dankzij de zonnecellen op het dak, en won de studentencompetitie vier keer. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 150 werknemers. De auto moet alle voorzieningen hebben die je van een moderne wagen mag verwachten en 600 tot 800 kilometer kunnen rijden op één accu − als de zon een beetje meewerkt. Dat is ongeveer het dubbele van wat de meeste elektrische auto’s halen.