35 Miljard voor stimulering groene energie in VS

23.12.2020 Simone Tresoor

35 Miljard voor stimulering groene energie in VS

Het Amerikaanse congres heeft maandag een wet aangenomen die 35 miljard dollar toekent aan onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s op het gebied van hernieuwbare energie. Tevens bevat de wet een verlenging van het investeringskrediet en vele belastingvoordelen. Al met al een enorme stimulans voor de groene energie-industrie in de Verenigde Staten, valt te lezen op greentechmedia.com.

Het is de eerste keer in tien jaar dat er in de Verenigde Staten een wet wordt aangenomen op het gebied van schone energie. De wet geeft de komende vijf jaar miljarden dollars uit aan technologische verbeteringen op het gebied van zonne- en windenergie, energieopslag, geothermische energie, modernisering van het elektriciteitsnet,  kernenergie en het reduceren en opslaan van CO2.

Subsidies, kredieten en belastingvoordeel

Naast de vele subsidies komt er ook een tweejarige verlenging van het investeringskrediet voor vele groene projecten en belastingvoordeel voor bijna alle groene industrieën, van zonne-energie tot off-shore windprojecten. Ook zal er 11 miljard dollar gaan naar de modernisering van kerncentrales en de ontwikkeling van geavanceerde reactorontwerpen en naar de financiering van kernfusieonderzoek. De wet is onderdeel van een breder pakket maatregelen die de economie moeten stimuleren tijdens de coronacrisis en wordt met gejuich ontvangen in de hernieuwbare energie-industrie.