63 miljoen euro naar Postcoderoosregeling

05.11.2020 Joyce Beuken

63 miljoen euro naar Postcoderoosregeling

Kamerleden van D66 en CDA willen de subsidie voor de postcoderoos verhogen tot 100 miljoen euro. Er zou volgens hen nog 63 miljoen euro beschikbaar moeten worden gesteld voor de regeling, die het voor wijken en dorpen mogelijk maakt collectief energie op te wekken.

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de postcoderoosregeling volgend jaar vervangen zou worden door een nieuwe subsidieregeling. Coöperaties en Verenigingen van Eigenaren zouden volgend jaar subsidie kunnen aanvragen voor zonnepaneleninstallaties tussen de 15 en 300 kilowattpiek.

Minister Wiebes stelt dat de nieuwe subsidie vanaf 1 april 2021 zou kunnen worden aangevraagd. De Postcoderoosregeling houdt 1 januari 2021 op te bestaan. D66-kamerlid Matthijs Sienot is het hier niet mee eens. Sienot: “Er is steeds meer animo voor de postcoderoos. Gemeenten, woningbouwcorporaties, particuliere huiseigenaren, vele anderen staan in de startblokken. D66 ziet eigenlijk nu al dat het beschikbare budget van 37 miljoen euro veel te laag is.”

Animo neemt toe

Sienot stelde een amendement op samen met Agnes Mulder van CDA. GroenLinks en ChristenUnie sloten zich hierbij aan. Agnes Mulder: “In het regeerakkoord hebben we gestreden voor een aparte regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden makkelijker kunnen participeren in duurzame-energieprojecten in hun directe omgeving. We zien nu zelfs dat er ontzettend veel animo lijkt te zijn voor deze nieuwe regeling. Om ervoor te zorgen dat volgend jaar zo veel mogelijk energiecoöperaties, en daarmee inwoners, mee kunnen doen, heb ik samen met mijn collega Sienot een amendement ingediend om het budget alvast te verhogen.”