Nieuws

EV-batterijen hergebruiken levert zes keer meer op dan recyclen

02.03.2022 | Nieuws

Een onderzoek van het Belgische Steunpunt Circulaire Economie toont aan dat het ombouwen van oude batterijen van elektrische auto’s naar thuisbatterijen zes keer zoveel oplevert dan recyclen, schrijft Engineers Online.

REC Group en Sonnenstromfabrik gaan samenwerken op half cut celtechnologie

02.03.2022 | Actueel

De REC Group en Sonnenstromfabrik hebben een memorandum van overeenstemming getekend. Hierin spreken zij uit een strategisch partnerschap en consultatie overeenkomst aan te willen gaan.

Brand in een van de grootste drijvende PV-installaties van Europa

01.03.2022 | Nieuws

Het duurzame energiebedrijf Akuo heeft de oorzaak van de brand die een maand geleden woedde in hun drijvende PV-installatie in Piolenc, departement Vaucluse in Frankrijk onderzocht, schrijft PV-Magazine.

ACM: ‘Netbeheerders mogen gezamenlijke CO2-prijs afspreken’

01.03.2022 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het initiatief van de Netbeheerders om samen te kunnen werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot goedgekeurd.

Geit in de tuin: Marcel Pannekoek van Energie Aalsmeer Duurzaam

01.03.2022 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

‘Chinese fabrikanten moeten winst gaan maken’

01.03.2022 | Actueel

Terwijl de markt op een prijsdaling zit te wachten heeft de Chinese overheid een opvallende mededeling gedaan aan zijn PV-fabrikanten. Waar bedrijven altijd werden gestimuleerd om onder de kostprijs te produceren, heeft de overheid nu tegen fabrikanten gezegd dat het tijd wordt om winst te gaan maken, dat meldt Gerard Scheper, CEO van European Solar.

Duitse regeringscoalitie wil energietransitie met vijftien jaar versnellen

28.02.2022 | Nieuws

De plannen van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat voorzien in een klimaatneutrale stroomvoorziening in 2035 – en meer stimulering van zonne-energie.

‘Onze batterijen zijn als Zwitserse zakmessen’

28.02.2022 | Innovatie

De markt vraagt, in verband met congestie, regelgeving, maar zeker ook financiële bedrijfsbelangen, om nieuwe oplossingen. De Battery Energy Storage Solution (BESS) van Huawei is vergelijkbaar met een Zwitsers zakmes: het heeft vele mogelijkheden.

Vrijwilligers plaatsen panelen op kerk

25.02.2022 | Nieuws

In de Protestantse gemeente De Rank in Nieuw-Vennep zijn de afgelopen weken 180 zonnepanelen op de kerk geplaatst. Vrijwilligers hielpen bij het monteren van de panelen, waardoor kosten gespaard konden worden, schrijft HCnieuws.

ISDE-subsidie voor (hybride) zonnewarmte systemen verhoogd

25.02.2022 | Nieuws

De subsidie voor (hybride) zonnewarmtesystemen in de ISDE is per 1 januari 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent, dat meldt Techniek Nederland op basis van de publicatie in de Staatscourant.

Job Schouten (Libra Energy):

25.02.2022 | Interview

Libra Energy is sinds 2007 importeur, distributeur en full-service groothandel voor duurzame energieopwekkende producten en laadsystemen voor elektrische voertuigen.

Eerste klimaatdebat met Jetten ging

24.02.2022 | Nieuws

Voor het eerst ging de Tweede Kamer in debat met de nieuwe minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. De Kamer concludeerde dat het ook het eerste klimaatdebat was dat over de inhoud ging, over welke aanpak van klimaatverandering het beste is, in plaats van een debat over de noodzaak van klimaatbeleid.

24.02.2022 | Opinie

De markt voor energieopslag is in opkomst. Het toenemende aandeel opwek uit hernieuwbare bronnen in de energiemix en het wisselende karakter van zonne- en windenergie zorgen voor een toenemende vraag naar flexibiliteit in ons energiesysteem.

24.02.2022 | Column

In alle energietransitie modellen wordt een grote rol van zonne-energie in onze toekomstige infrastructuur toebedeeld. De exacte bijdrage per regio zal verschillen afhankelijk van de lokale zonnestraling en haar seizoen fluctuaties  en de beschikbare ruimte om fotovoltaïsche technologie in te passen.

BIPV-award 2021 naar Hermans Techniglaz

23.02.2022 | Nieuws

Het zonnepanelenproject op Hogeschool Aeres in Almere van Hermans Techniglaz heeft de BIPV-award 2021 gewonnen. “Het project is mooi én slim tegelijk”, aldus Ruud Derks, voorzitter BIPV Nederland, die de prijs uitreikte.

Dode en zwaargewonde door rondvliegende zonnepanelen tijdens storm

23.02.2022 | Nieuws

Afgelopen vrijdag zijn er in de Benelux tijdens de storm Eunice een dode en zwaargewonde gevallen door afgewaaide zonnepanelen. In IJburg Amsterdam raakte een zestienjarig meisje zwaargewond, schrijft het Parool, en in het Belgische Gent overleed een man nadat hij een zonnepaneel tegen zijn hoofd kreeg, aldus VRT.

Belinus ontwerpt en produceert binnen Europa

23.02.2022 | Innovatie

Dat panelen voor de Westerse markt aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden, vinden ze bij Belinus maar vreemd. Vandaar dat het bedrijf eigen accu’s en panelen ontwerpt en produceert binnen Europa.

Grootste kolencentrale Australië sluit door opkomst hernieuwbare energie

22.02.2022 | Nieuws

In 2025 sluit de grootste kolencentrale van Australië haar deuren omdat energieopwekking door middel van kolen ”niet meer rendabel is”, meldt het ANP.

Uitdaging van de week: halveren kun je leren

22.02.2022 | 't Hoekje

De tweede maand van 2022 zit er al bijna op. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

Zonnepark zonder subsidie, is dat al aantrekkelijk?

22.02.2022 | Actueel

Windparken kunnen subsidieloos gebouwd worden, zo kopte Rijksoverheid onlangs. Hoe zit het met zonneparken? Hebben projectontwikkelaars de bank straks nog nodig voor een interessante businesscase, of bieden de hoge stroomprijzen voldoende financiële prikkels? Het is een van de thema’s die Jan Willem Zwang al lange tijd bezighoudt, al sinds hij onderdeel uitmaakte van Greenspread (tegenwoordig Groendus), een bedrijf dat zich bezighield met het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energieprojecten en daar ook over adviseerde.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu