Nieuws

Is de jouwe groter dan de mijne?

29.03.2022 | 't Hoekje

Is jouw elektrische auto groter dan de mijne? Daar kan John Deere, de grootste Amerikaanse tractor- en landbouwmachinefabrikant, een vrij kort en bondig antwoord op geven: nogal ja! John Deere brengt namelijk een nieuwe volledig autonome elektrische trekker uit: de Sesam 2.

Santander Consumer Finance wil zijn duurzame portfolio versterken met Groen Lenen

29.03.2022 | Interview

Duurzame investeringen en groene beleggingen zijn enorm in trek tegenwoordig. Waar veel banken pretenderen duurzaamheid altijd al belangrijk te hebben gevonden, kan Santander zich beroepen op het feit dat de bank al 21 jaar onafgebroken in de toonaangevende Dow Jones Sustainability Indices wordt erkend als een van de meest duurzame banken ter wereld.

ING wil meer investeren in hernieuwbare energie

28.03.2022 | Nieuws

ING heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om een portefeuille voor energieopwekking op te bouwen dat voor 60 procent uit hernieuwbare bronnen bestaat, wat veruit beter presteert dan de meest ambitieuze klimaatdoelstelling van het Akkoord van Parijs.

Sunrock voorkomt netcongestie door batterij te dirigeren

28.03.2022 | Analyse

Een batterij ter grootte van het volledige project is niet nodig om het veilig te stellen van netcongestie. Sunrock kijkt verder dan technologie en stelt dat ook gedrag een flinke positieve impact kan hebben om het totaalplaatje.

Netbeheerders willen snelle aanpassing wet- en regelgeving voor efficiënter elektriciteitsnet

28.03.2022 | Nieuws

Onder andere Netbeheer Nederland, TenneT, Liander en Stedin hebben de Rijksoverheid en toezichthouders opgeroepen om versneld nieuwe spelregels te introduceren om het elektriciteitsnet slimmer en dus efficiënter te gebruiken.

Alliander en GroenLeven zetten zonne-energie direct om in groene waterstof

25.03.2022 | Nieuws

Netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven hebben in Oosterwolde (Friesland) de allereerste binnenlandse waterstoffabriek naast een zonnepark in Nederland geopend.

‘Wanneer de oorlog in Oekraïne eindigt kan de solarsector zich vermoedelijk snel herstellen’

25.03.2022 | Analyse

De Russische invasie in Oekraïne zorgt – behalve onnoemelijk menselijk leed – ook voor flinke economische onrust. Europa probeert zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas zo snel mogelijk af te bouwen en kan daar op korte termijn al stappen in zetten met onder andere meer hernieuwbare energie.

University of West London verduurzaamt met zeshonderd Triple Solar PVT-panelen

24.03.2022 | Nieuws

De University of West London wil een leider zijn op het gebied van milieu- en duurzaamheidsmanagement en in 2030 al klimaatneutraal zijn. Hiervoor laat de universiteit zeshonderd Triple Solar PVT-panelen op het dak van het campusgebouw en op skids installeren, met een energiewaarde van 340 wattpiek.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en brandveiligheid

24.03.2022 | Actueel

Wonen in een kwalitatief goed, veilig en energiezuinig huis, dat wil elke huizenbezitter uiteraard. En daar gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor zorgen.

Kolonisten van Catan: kooplieden en barbaren

24.03.2022 | Column

Ik denk dat iedereen weleens heeft gehoord van het spel Kolonisten van Catan. Voor wie dit spel niet kent, een korte uitleg. Je begint met twee dorpen op een speelbord met bergen, heuvels, bossen, akkers en weiden.

Statische elektriciteit haalt zand van PV in Sahara

23.03.2022 | Nieuws

Afgelopen week stonden we massaal in de wasstraat om onze bolides van een laag Saharazand te ontdoen. Wij hebben dat slechts een enkele keer, maar dat geluk heeft niet iedereen.

Grotere jas voor VDH Solar

23.03.2022 | Innovatie

In de zomer van 2020 nam VDH Solar zijn intrek in een nieuw bedrijfspand en distributiecentrum van 5.000 vierkante meter in Hazerswoude. Inmiddels blijken ze alweer uit deze jas te zijn gegroeid.

Vattenfall opent drie-in-één energiepark in Goeree-Overflakkee

22.03.2022 | Nieuws

Vandaag opent energiemaatschappij Vattenfall het grootste drie-in-één energiepark in Nederland op Goeree-Overflakkee. Een park waar wind, zon en batterijen bij elkaar staan en samen goed zijn voor het energieverbruik van een kleine 40.

13 miljard euro SDE++ en hoge energieprijzen, elektrificatie wordt steeds urgenter

22.03.2022 | Actueel

28 juni wordt de volgende ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opengesteld met een budget van maar liefst 13 miljard euro.

Heeft het Saharastof invloed op de opbrengst van zonnepanelen?

21.03.2022 | 't Hoekje

Vorige week blies de wind uit het zuiden een wolk Saharastof over onze Hollandse grond. Dit resulteerde in een stofdeken die langzaam neerdwarrelde op onze auto’s, daken én zonnepanelen.

Bouwbedrijf VolkerWessels schaft elektrische hijskraan aan

21.03.2022 | Nieuws

VolkerWessels, het op één na grootste bouwbedrijf van Nederland, heeft een elektrische rupshijskraan in ontvangst genomen. De machine weegt 160 ton en kan een volledige werkdag functioneren op een volle batterij, schrijft Groene Zaken.

IPCC vergadert over oplossingspotentieel PV ondanks Russische invasie

21.03.2022 | Nieuws

Vandaag begint het VN-klimaatpanel IPCC met een vergadering van zo’n twee weken over zijn derde belangrijke rapport. In dit deel wordt ingezoomd op verschillende technologieën die klimaatverandering kunnen tegengaan, zoals wind- en zonne-energie.

‘Zonneparken zijn noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen’

21.03.2022 | Interview

Vrijwel alle Nederlanders kunnen hernieuwbare energie wel waarderen. Over de plaats en manier van opwekken bestaat een stuk minder consensus. Zo is niet iedereen overtuigd van de esthetiek van een zonnepark.

SDE++-budget van 13 miljard euro

18.03.2022 | Nieuws

Vanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Door de hoge CO2-prijs en het extra budget vanuit het vorige kabinet, is er een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar, dat meldt de Rijksoverheid.

80 procent vn PV-branden veroorzaakt door probleem met connectoren

18.03.2022 | Nieuws

De populariteit van zonnepanelen legt ze onder een vergrootglas. Over de brandveiligheid van panelen worden volop discussies gevoerd, schrijft stichting Nederlandse Norm (NEN).

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu