Nieuws

Vlaamse panelenmarkt stort in

12.08.2021 | Nieuws

Na de afschaffing van de Vlaamse salderingsregeling is er in de eerste helft van 2021 slechts voor 83 megawatt aan zonnepanelen in Vlaanderen geplaatst. Dit steekt schril af tegen de 693 megawatt die in heel 2020 werd geplaatst, en is ook ruim minder dan de 300 megawatt aan jaarlijkse groei die Vlaanderen beoogt.

De Olympische gedachte

12.08.2021 | Column

We zijn in ons land dol op lijstjes. En als zeventiende economie van de wereld is alles in de top-10 uitzonderlijk en goed. Niet voor niets waren we ontzettend trots toen we afgelopen weekend de zevende plaats in de medaillespiegel van de Olympische Spelen wisten te veroveren.

Kan je je elektrische auto opladen in het stopcontact?

12.08.2021 | Actueel

De zoektocht naar een beschikbare laadpaal kan weleens ellendig verlopen, en niet iedereen heeft thuis de ruimte om een eigen systeem aan te leggen. Wie een beetje gunstig woont, zou een draadje door het raam kunnen trekken.

Tanken in Bloemendaal en terugleveren in Rotterdam

11.08.2021 | Nieuws

Stel: je gaat een dagje naar het Bloemendaalse strand met je EV. Dan kun je hem, terwijl jij met je billen in het zand ligt, voltanken met zonnestroom. Het grote laadplein aan zee van Groendus is hier volledig voor ingericht.

LONGI:

11.08.2021 | Innovatie

LONGI Solar is de grootste fabrikant van monokristallijn silicium PV-modules ter wereld en heeft alle records gebroken door in 2020 wereldwijd 24,53 GW aan zonnepanelen te verschepen.

28,2 miljoen euro verduurzamingsubsidie voor het midden- en kleinbedrijf

10.08.2021 | Nieuws

Om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf te helpen hun bedrijf te verduurzamen gaat de overheid vanaf 1 oktober gericht subsidie verstrekken. MKB-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor een professioneel advies door een energieadviseur.

Kledingstukken die stroom opwekken middels PV

10.08.2021 | 't Hoekje

Menig consument legt panelen op zijn dak. Maar wat als je geen dak hebt en tóch de energie van de zon wilt benutten? Dan zijn er altijd nog deze bijzondere PV-innovaties om aan te trekken.

Nieuwe technieken opgenomen in SDE++ 2021

09.08.2021 | Actueel

Aan de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2021 zijn een aantal nieuwe categorieën toegevoegd. Dat meldt de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

IPCC-rapport onderstreept belang energietransitie

09.08.2021 | Analyse

Vandaag heeft het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties het eerste van drie delen van zijn nieuwste rapport gepubliceerd. Het eerste deel staat in het teken van de menselijke invloed op klimaatverandering en is – zoals verwacht – niet mild.

Transport- en grondstofprijzen stabiliseren, maar blijven onveranderd hoog

06.08.2021 | Analyse

Vorige maand liet het rapport van European Solar al zien hoe hard de grondstoffenprijzen voor zonnepanelen zijn gestegen en wat het enorme containertekort met de transportkosten doet.

Ook Nederland Fit for 55%

29.07.2021 | Column

Zoals de rechter de Nederlandse staat en de bedrijven op de rails zet om meer te verduurzamen, zo zet de Europese Commissie nu de toon voor een op de toekomst gericht klimaatbeleid.

Solarge: “Onze lichte panelen kunnen ook op een ouder bedrijfsdak”

27.07.2021 | Actueel

We hebben een enorm aantal bedrijventerreinen in Nederland en al die bedrijven hebben uiteraard een dak. En op dat dak bestaat de mogelijkheid om PV te plaatsen.

Liander:

26.07.2021 | Nieuws

Liander pleit voor prikkels die consumenten vlugger voor eigen stroomopslag laten kiezen. Dit is hard nodig om de piekbelasting te verminderen. De toenemende populariteit van zonnepanelen leidt ertoe dat er door heel Nederland knelpunten ontstaan op het elektriciteitsnet.

Verruiming SDE++ nodig, maar niet voor PV

22.07.2021 | Nieuws

De NVDE pleit voor een aanzienlijke verruiming van het SDE++ budget voor 2022. Het budget is vooral nodig voor duurzame warmte en niet zozeer voor zonnepanelen, waar het nu voornamelijk voor gebruikt wordt.

Zonnepanelen jaarlijks schoonmaken niet nodig

22.07.2021 | Nieuws

Stof, uitwerpselen van vogels en zelf mos en alg: allemaal factoren die de instraling van je zonnepanelen omlaag kunnen brengen. Toch is schoonmaken niet perse zinvol in veel gevallen, schrijft Nu.

Gaat silicium als spons het actieradiusprobleem oplossen?

22.07.2021 | Innovatie

Wereldwijd zijn tientallen bedrijven bezig batterijen te verbeteren. Zo schreven wij onlangs over een batterij die in vijf minuten kan opladen. Ook de vrij beperkte actieradius van een ‘stekker-auto’ is bezitters een doorn in het oog.

‘Onze energietransitie is afhankelijk van China, dat is een onwenselijke situatie’

20.07.2021 | Analyse

De productie van zonnepanelen is de Europese Unie lang geleden kwijtgeraakt aan China waardoor ook de energietransitie van China afhankelijk is geworden. Volgens Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, is dit een onwenselijke situatie.

Geit in de tuin: Rajesh Kotireddy van Solarus

20.07.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

De ongeremde groei van zonne-energie van de afgelopen tien jaar is voorbij

19.07.2021 | Actueel

Ben je actief in de hard groeiende zonne-energiesector? Wil je dat jouw functie en bedrijf relevant blijven? Laat je dan informeren over de belangrijkste trends die deze sector de komende jaren zullen veranderen.

ETS biedt mogelijkheden voor zonne-energiesector, maar ‘nog echt beginfase’

19.07.2021 | Analyse

Begin mei ging de prijs voor het uitstoten van een ton CO2 voor het eerst door de 50 euro-grens heen. Volgens velen een historisch moment dat laat zien dat het Europese emissiehandelssysteem (ETS) begint te werken.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu