Nieuws

Nederland verbiedt PFAS in PV

16.07.2021 | Nieuws

Nederland zet samen met vier andere Europese landen de eerste officiële stap om PFAS-stoffen te verbieden. PFAS is een verzamelnaam voor circa 6.000 chemische stoffen die onder meer in PV gevonden worden.

Hoe help ik mijn paneel af te koelen in de zomer?

16.07.2021 | Actueel

Je zou denken dat je panelen in de zomer op volle toeren draaien. Echter kan je opbrengst op warme, zonnige dagen tegenvallen, want een warm paneel produceert minder stroom.

Nieuwe tweak van batterijchemie kan EV-bereik verdubbelen

15.07.2021 | Nieuws

Onderzoekers van het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) hebben een scheikundige doorbraak bereikt. Ze denken dat deze ervoor zal zorgen dat de batterijen van elektrische voertuigen bijna twee keer zoveel energie kunnen bevatten dan hun traditioneel gebruikte lithium-ion-tegenhangers.

Provincie Zuid-Holland:

15.07.2021 | Actueel

We hebben een enorm aantal bedrijventerreinen in Nederland en al die bedrijven hebben uiteraard  een dak. En op dat dak bestaat de mogelijkheid om PV te plaatsen.

Bedreigen prijsstijgingen de zonnetransitie?

15.07.2021 | Column

Het economisch fundament onder het succes van zonne- energie is de continu dalende kostprijs. De PV-moduleprijzen zijn sinds 2010 met meer dan 80 procent gedaald en naar 2030 werd een vervolgdaling verwacht.

Zonne-energiepark zo groot als half België

14.07.2021 | Nieuws

Als je de ruimte hebt, dan moet je die ook gebruiken moeten ze gedacht hebben in Australië. In het westen van het land moet een park voor wind- en zonne-energie komen dat zo groot is als half België.

Energiedebat focust op kostenefficiënte maatregelen

14.07.2021 | Actueel

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de solarsector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen? Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Grinwis (CU) verzochten de regering te onderzoeken onder welke voorwaarden energie-certificaten in Nederland tot een effectieve bijdrage aan energiebesparing in de gebouwde omgeving kunnen leiden.

Kleine daling aanvraag ISDE-subsidie 2021

13.07.2021 | Nieuws

Werd er vorig jaar in de eerste helft van het jaar nog voor 41,7 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, dit jaar werd er tot nu toe voor 38,8 miljoen euro ingediend via de ISDE-regeling.

Solar Powervrouw Lieve van Zandvoort van Alius

13.07.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. De wereld verbeteren is haar met de paplepel ingegoten.

Is de angst voor tekorten gegrond?

13.07.2021 | Analyse

Het zal je vast niet zijn ontgaan. De kranten staan vol berichten dat de energietransitie nog wel eens in de problemen kan komen door een gebrek aan grondstoffen.

Agentschap Telecom waarschuwt voor cybersecurity PV en laadpalen

12.07.2021 | Nieuws

Volgens het Agentschap Telecom (AT) baart de vlotte transitie naar duurzame energievoorzieningen zorgen. In het jaarrapport wordt gesteld dat slimme apparatuur als zonnepanelen en laadpalen vatbaar zijn voor hacks, waarbij het netwerk uit balans kan raken.

‘De zoutwateraccu is de veiligste accu voor zonnepanelen’

12.07.2021 | Innovatie

Consumenten en bedrijven die op zoek zijn naar een veilige een milieubewuste manier om zonne-energie op te slaan hoeven niet langer te zoeken. Tijd om kennis te maken met de zoutwateraccu van Greenrock.

‘Grondstoffentekort vraagt om actie’

09.07.2021 | Actueel

Wereldwijd ontstaat er steeds meer aandacht voor het dreigende tekort aan metalen zoals lithium, neodymium of kobalt. Belangrijk voor accu’s, windmolens en zonnepanelen, en dus voor de energietransitie.

Kortrijk Xpo en Good! bundelen krachten voor internationalisering Solar Solutions

08.07.2021 | Nieuws

Het Belgische Kortrijk Xpo bundelt de krachten met het Nederlandse Good! Events & Media in een joint venture. Het doel is om Solar Solutions International, de tweede grootste vakbeurs voor zonne-energie in Europa, in steeds meer Europese landen uit te rollen.

Drijvend PV-project Singapore voorziet 1.250 flatgebouwen

08.07.2021 | Nieuws

In Singapore is een van ’s werelds grootste drijvende PV-projecten in gebruik genomen. Maar liefst 1.250 flats worden van stroom voorzien door het offshore project.

De negen oplossingen voor netwerkcongestie

08.07.2021 | Actueel

De elektriciteitsnetten zitten op steeds meer plekken vol, waardoor er geen capaciteit meer is om nieuwe zonne-energie-installaties aan te sluiten. De congestie op het huidige elektriciteitsnet is dusdanig groot, dat in veel regio’s geen transportcapaciteit meer beschikbaar is.

De verzekeraar! Wat is dat eigenlijk?

08.07.2021 | Column

Al tig jaren hoor ik niets anders dan dat alles te verzekeren is. Nou, dat blijkt toch niet de werkelijkheid te zijn, of misschien toch wel, maar dan in ieder geval tegen condities die niet acceptabel zijn voor de (toekomstige) verzekerde, degene die uiteindelijk de premie mag betalen.

Panelen als dak: slim en waardevermeerderend

07.07.2021 | Nieuws

Als je twee zonnepanelen schuin tegen elkaar zet krijg je een zadeldak. Deze slimme uitvinding van Robisol, onder de naam Sunpark-overkapping, is prima bruikbaar voor parkeeroverkappingen, gebruiksruimtes en teeltruimtes.

Hoe worden zonnepanelen voorbereid op extreem weer?

07.07.2021 | Analyse

Om klimaatverandering en de bijbehorende opwarming van de aarde tegen te gaan wordt de energietransitie steeds verder uitgerold, met een belangrijke rol voor zonnepanelen als bron van hernieuwbare energie.

Subsidieregeling voor omscholing technisch personeel

06.07.2021 | Nieuws

De omscholingsubsidie is bedoeld om het structurele tekort aan technisch personeel te verminderen. “Een verschuiving op de arbeidsmarkt naar deze beroepen is van groot belang voor de uitvoering van belangrijke maatschappelijke transities als de klimaat- en energietransitie, het woningtekort en digitalisering”, aldus staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu