Nieuws

Markt voor  energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

16.02.2022 | Actueel

Batterijen zijn in tien jaar 87 procent goedkoper geworden en kunnen overbelasting van het stroomnet helpen voorkomen. Toch zullen consumenten pas op grote schaal gaan investeren in energieopslag zodra zij de stroom van hun zonnepanelen niet meer onbeperkt mogen terugleveren, zo blijkt uit het eerste Smart Storage Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

Groninger koopwoningen koploper in PV

15.02.2022 | Nieuws

De provincie Groningen heeft de meeste koopwoningen voorzien van zonnepanelen, schrijft de Groninger Internet Courant. Maar liefst 34 procent van alle koopwoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen heeft ze ook.

Lekker gewerkt netbeheerders

15.02.2022 | Actueel

In al het rumoer rond congestieproblematiek vergeten we soms dat er door de netbeheerders hard gewerkt wordt en gezocht wordt naar onconventionele oplossingen om al die elektriciteit door het netwerk te pompen.

Zo kun je elke week verduurzamen

15.02.2022 | 't Hoekje

De eerste maand van 2022 zit erop. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

CE Delft: ‘Groei PV kan door inzet slimme batterijen met huidig net’

14.02.2022 | Actueel

In opdracht van TKI Urban Energy en Enexis Groep heeft CE Delft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van slimme batterijen. In het rapport Omslagpunt grootschalige batterijopslag zet het onderzoeksbureau uiteen hoe met de inzet van batterijen, nog eens 7,5 gigawatt extra aan grote zonne-installaties kan worden aangesloten.

Multi-junction zonnecel integreert stralingskoeler

14.02.2022 | Nieuws

Wetenschappers van de Pusan National University in Zuid-Korea hebben een multi-junction-zonnecel ontwikkeld met een geïntegreerde stralingskoeler, die gericht is op het verlagen van de celtemperatuur en het verhogen van de vermogensopbrengst, zo bericht pv magazine.

Vluchtstrook hoogspanningsnet voor het eerst opengesteld in Emmen

11.02.2022 | Nieuws

Voor het eerst is in Nederland de reservecapaciteit (de vluchtstrook) van het hoogspanningsnet in gebruik genomen, dat meldt TenneT. Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe, en Rene van der Weide, wethouder van de gemeente Emmen, hebben vandaag met een symbolische druk op de knop de vluchtstrook van het hoog- en middenspanningsstation Emmen-Weerdinge geopend.

Is vlamboogdetectie fantoombestrijding?

11.02.2022 | Actueel

Een installateur zal wellicht zijn wenkbrauwen ophalen als je hem vraagt of hij vlamboogdetectie noodzakelijk vindt bij een door hem aangelegde PV-installatie. Hij zal misschien zeggen dat hij een vakman is die deugdelijke installaties aflevert en dat vlamboogdetectie fantoombestrijding is.

Hyundai en We Drive Solar introduceren bidirectioneel laadbare deel-EV

11.02.2022 | Nieuws

Na succesvolle introducties in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, brengt Hyundai Motor het mobiliteitsmerk Mocean nu ook naar Nederland. Het bedrijf lanceert een project met bidirectioneel laadbare deel-EV voor de bewoners van een nieuwbouwwijk in Utrecht.

Energie-Nederland: ‘Creëer balans in belastingtarieven voor elektriciteit en gas’

10.02.2022 | Nieuws

In zijn position paper Naar een toekomstige energiebelasting pleit Energie-Nederland onder andere voor het meer in balans brengen van de belasting op elektriciteit en gas.

De Groene Club helpt de amateursport verduurzamen

10.02.2022 | Analyse

Om ook Nederlandse sportvereningen te verduurzamen is de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een initiatief gestart: De Groene Club. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), en de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland helpt De Groene Club de clubs verduurzamen én de kosten terug te dringen.

Tafeltje dekje

10.02.2022 | Column

Net als de rest van Nederland wilde ik toen de horeca vorige week weer open ging een plekje in m’n favoriete restaurant bemachtigen. Ik had nog een tegoed openstaan vanuit de Nationale restaurant week en wilde daarom het liefst gelijk de eerste mogelijkheid een tafeltje boeken.

Terwijl uitstoot hoger ligt, is Urgenda-doel 2020 toch gehaald

09.02.2022 | Nieuws

In 2020 lag de uitstoot van broeikasgassen 25,5 procent lager dan in 1990, blijkt uit de definitieve emissiecijfers van het CBS en het RIVM. Dit werd vooral veroorzaakt door de sluiting van kolencentrales, maar ook door minder wegverkeer door de pandemie.

Europese EV-industrie slaat alarm: ‘We gaan het niet halen’

09.02.2022 | Nieuws

De Europese elektrische auto-industrie geeft aan dat ze het tijdschema opgelegd door de Europese Unie lang niet gaan halen. Veel grote autoproducenten zijn sceptisch of ze in staat zijn in 2030 100 procent elektrische voertuigen af te leveren, schrijft Innovation Origins.

NEN 1010 en NPR 9090 herzien: normen maken is geen sinecure

09.02.2022 | Actueel

Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties en het uitbreiden of aanpassen hiervan wordt sinds 1940 gebruik gemaakt van de NEN 1010. Deze norm wordt geregeld geupdate, zo ook in 2020.

Onderzoeksbureau Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard subsidie voor zonnepanelen

08.02.2022 | Nieuws

Namens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), heeft onderzoeksbureau Aurora Energy Research in haar onderzoek aangegeven welk subsidiebudget voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) vereist is om duurzaam warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie in 2022 een fatsoenlijke kans te bieden.

Ter nagedachtenis aan de gesneuvelde zonnepanelen

08.02.2022 | 't Hoekje

Storm Corrie raasde hard over Nederland en nam in haar kracht ook wat voorwerpen mee, die (eigenlijk) helemaal niet thuis horen in de lucht. Geen mensen, er raakte niemand gewond.

08.02.2022 | Interview

Enphase, wereldwijde leverancier van PV-producten, heeft grootse plannen voor het komend jaar. De overname van een groot Amerikaans bedrijf biedt hen de kans om een nieuwe, veelbelovende markt aan te breken.

Eneco installeert 240 laadpunten bij Albert Heijn-winkels in Nederland en België

07.02.2022 | Nieuws

Albert Heijn en Eneco gaan samenwerken om de Albert Heijn-winkels in Nederland en België van snelladers te voorzien. Nog dit jaar worden er 120 snelladers geplaatst die 240 laadpunten opleveren waar de supermarktklanten hun auto kunnen opladen.

Kernenergie en aardgas definitief in wetsvoorstel EU-taxonomie

07.02.2022 | Actueel

Vlak voor de jaarwisseling diende de Europese Commissie haar conceptvoorstel voor de Europese taxonomie in, de lijst met investeringen die groen zijn volgens de Commissie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu