Nieuws

Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

10.12.2021 | Nieuws

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een second opinion voor de uitkering van de SDE++-subsidie. Op 9 december werd hierover een motie ingediend in de Tweede Kamer, evenals een aantal andere moties rondom de energietransitie.

Lightyear ontvangt 3,8 miljoen van RVO voor opschaling productie PV-auto

10.12.2021 | Nieuws

Het Nederlandse bedrijf Lightyear ontvangt 3,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat schrijft Change Inc. Hiermee kan Lightyear, dat in 2017 werd opgericht, de productie van elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak opschalen.

‘Gebruik een standaard voor onderconstructieberekeningen’

10.12.2021 | Interview

Het is een simpel gegeven: als je PV op een dak monteert, wil je dat het er zo lang mogelijk blijft liggen zonder enkel probleem. Ook wil je dat het precies de juiste hoeveelheid ballast heeft.

Klimaatdoelstelling voor groene stroom vanuit de regio

09.12.2021 | Nieuws

De doelstelling om tegen 2030 driekwart van de elektriciteitsbehoefte uit hernieuwbare energiebronnen te halen lijkt goed haalbaar. Volgens nieuwe cijfers van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën (NP RES) scoren de plannen, die de dertig energieregio's van Nederland dit jaar hebben ingediend, meer dan voldoende.

09.12.2021 | Actueel

Op 2 december vond de Brabant Solar Day plaats. In een live-uitzending vol tafelgesprekken en virtuele tours werd voor de kijker duidelijk dat er ogen gericht zijn op Brabant, en dat de provincie de technische kennis goed wil benutten voor innovatie in de PV-sector.

Wat kun je doen tegen cybercriminaliteit?

09.12.2021 | Column

Cybercriminaliteit is zeer lucratief, althans voor de crimineel, en behoort tot de snelst groeiende activiteiten in de criminele sector. Hoe hard cybercriminaliteit groeit is best lastig aan te geven, cybercriminelen gaan namelijk vrij onzichtbaar te werk en zijn daardoor zeer slecht traceerbaar, wat gelijk weer zorgt voor een zware onderschatting van het risico door bedrijven.

Btw op zonnepanelen naar nul procent?

08.12.2021 | Nieuws

Als het aan de Europese Unie ligt kan de btw-heffing op zonnepanelen omlaag naar een tarief tussen 0 en 5 procent, schrijft NU.nl. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën benadrukt dat een beslissing hierover genomen moet worden door het nieuwe kabinet.

Tesla verzuimde brandrisico PV bekend te maken

08.12.2021 | Nieuws

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar Tesla. Het bedrijf zou hebben verzuimd brandrisico's van zijn zonnepanelen bekend te maken. Een klacht van klokkenluider Steven Henkes, voormalig field quality manager bij Tesla, vormde hiervoor de aanleiding, schrijft de BBC.

EWS pakt problemen in leveringsketen aan met QuickPlan

08.12.2021 | Interview

Om in te springen op de verschillende problemen in de leveringsketen heeft EWS zijn online toolbox QuickPlan uitgebreid en opengesteld voor iedereen die er gebruik van wilt maken.

TNO introduceert volledig herbruikbare zonnemodules

07.12.2021 | Nieuws

TNO heeft, in samenwerking met Exasun, Mat-Tech en DSM, een zonnepaneeltechnologie ontwikkeld genaamd Design for Recycling (D4R). Deze technologie maakt het recyclen van zonnepanelen mogelijk zonder dat dit invloed heeft op de levensduur van het paneel, zo meldt de website van TNO.

‘We hebben schone groene panelen nodig’

07.12.2021 | Interview

De energietransitie is in volle gang en de uitrol van zonnepanelen gaat voorspoedig, ziet ook Bernhard Weilharter, directeur van Sonnenstromfabrik. Toch is hij niet tevreden.

SDE++ vrijwel volledig naar kortetermijnoplossingen

07.12.2021 | Actueel

De grote hoeveelheid aanvragen voor de SDE++ dreigt er voor te zorgen dat (onder andere) een groot deel van de zonne-energieprojecten naast deze subsidie te grijpen, ten faveure van het afvangen – en met name opslaan – van CO2.

Van het gas los met PVT? Maaike doet het

07.12.2021 | 't Hoekje

Er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden dat er aardbevingen in Groningen zijn. En er zijn mensen die het vreselijk vinden en dat aangrijpen om hun huis van het gas af te halen.

Eerste tweedehands panelen gelegd in Amsterdam

06.12.2021 | Nieuws

ZonNext heeft de eerste installatie met tweedehands panelen gerealiseerd in Amsterdam-Noord. Dat schrijft Change.inc. De locatie van de panelen werd vijf jaar na het plaatsen gesloopt, waarna werd voorkomen dat de panelen eveneens bij het grofvuil zouden belanden.

Duitsland heeft een nieuwe regering, wat betekent dat voor de Energiewende?

06.12.2021 | Analyse

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), Die Grünen en de Freie Demokratische Partei (FDP) hebben hun regeerakkoord gepresenteerd. Hieruit blijkt dat het klimaatbeleid een van de belangrijkste pijlers van het Duitse beleid moet gaan worden de komende jaren.

SDE++: ruim twee keer meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar

03.12.2021 | Nieuws

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de SDE++. Er is voor 12 miljard euro aan SDE-subsidie aangevraagd, terwijl er 5 miljard euro beschikbaar is.

Pilot met commerciële CO2-batterij

03.12.2021 | Nieuws

Energy Dome wil de eerste commercieel levensvatbare CO2-batterij inzetten bij een demonstratieproject in thuisland Italië. Hiervoor werd middels crowdfunding 11 miljoen euro opgehaald.

Hoe de gebouwde omgeving verandert in een laadinfrastructuur voor EV’s

03.12.2021 | Analyse

Elektrische mobiliteit is een van de speerpunten in de strijd tegen CO2-uitstoot en richting klimaatneutraliteit in 2050. De Europese Commissie hoopt dit als eerste continent te kunnen realiseren en gaf in zijn Fit for 55-suggestie een uiterst ruwe schets hoe dat eruit moet zien.

Tarievenbesluit 2022 voor transport elektriciteit gepubliceerd

02.12.2021 | Nieuws

Het Tarievenbesluit 2022 voor regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT is door de Autoriteit Consument & Markt uitgebracht. Dit betreft de aansluit- en transportkosten.

Zonnestroomcongestiepreventieladder

02.12.2021 | Column

Zonnecellen zijn sprinters, geen marathonlopers. Ze trekken korte, felle sprintjes. Dat hollen of stilstaan van zonnecellen uit zich in de karakteristieke klokkromme van hun productie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu