Nieuws

Coalitie adviseert grootschalige elektrificatie aan nieuwe regering

27.05.2021 | Nieuws

Holland Solar, NWEA en Energie Nederland hebben een advies gepresenteerd over de toekomst van duurzame energie. Gezamenlijk bevelen zij de nieuwe regering aan om knopen door te hakken en in te zetten op elektrificatie.

Verplichte groene koers voor Shell en Exxon Mobil

27.05.2021 | Nieuws

Een mijlpaal in de strijd tegen klimaatverandering: Milieudefensie heeft de rechtszaak tegen oliegigant Shell gewonnen. Shell zal de uitstoot van CO2 op korte termijn flink moeten terugdringen.

De schaduwzijde van zonnepanelen

27.05.2021 | Column

Sinds mijn vorige column is er veel reuring in de Solar. In een periode dat steeds duidelijker wordt dat zonne-energie de leidende oplossing gaat zijn, komen er toch ook wat kritische geluiden.

Zonnepanelen regelen is een eitje

26.05.2021 | Innovatie

De solarmarkt kenmerkt zich nog weleens door technische details en complexe informatie die door consumenten niet zo goed begrepen worden. Tijd om het zo eenvoudig mogelijk voor hen te maken, dacht de Solarclarity Group.

Crematorium draait als een zonnetje

26.05.2021 | Nieuws

Het crematorium Siesegem in Aalst, België heeft 790 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de ovens te draaien.

Algovoltaïsch experiment

25.05.2021 | Nieuws

Aan de kust bij Napels starten Italië’s grootste nutsbedrijf en een onderzoekscentrum een proef met de combinatie van algenkweek en het opwekken van zonne-energie, zo bericht Innovation Origins.

Dennis Gieselaar: Pionier in de solar

25.05.2021 | 't Hoekje

Samen met Robert-Paul Evers zette Dennis Gieselaar 4BLUE op in 2015, een full-service groothandel voor complete zonnestroomsystemen. Met de blik op de toekomst willen de twee continu verbeteren, maar Gieselaar maakt als pionier ook ruimte om terug te blikken op bijna 25 jaar in de sector.

‘Wij verhandelen stroom op een slimme manier’

25.05.2021 | Actueel

Stel: je hebt een behoorlijk aantal zonnepanelen, in elk geval meer dan 200 stuks, en je wil daar zoveel mogelijk aan verdienen terwijl je er zo min mogelijk naar om hoeft te kijken, dan is het een goed idee eens kennis te maken met Edmij.

Hoe groot is de dreiging van extreem weer voor zonnepanelen?

24.05.2021 | Interview

Om de klimaatverandering binnen de perken proberen te houden werkt de zonne-energiesector hard aan duurzame oplossingen. Maar hoe zit het met de invloed van klimaatverandering op die zonnepanelen? Tegen welke weersomstandigheden moet het zonnepaneel van de toekomst bestand zijn? “We weten al sinds de jaren ’90 dat wij als mens de oorzaak zijn van de klimaatverandering die in feite begint bij de opwarming van de aarde”, zegt Peter Siegmund, Expert Klimaat bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Kaag: ‘Stilleggen verkoop zonnepanelen niet proportioneel’

21.05.2021 | Nieuws

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze het niet proportioneel vindt om de verkoop van zonnepanelen stil te leggen vanwege verdenkingen van dwangarbeid in het productieproces.

SDE++ voor offshore-solar

21.05.2021 | Actueel

Het Nationaal Consortium Zon op Water is een samenwerkingsverband van meer dan 35 partijen in Nederland. De missie van het consortium is om drijvende zonne-energie tot een groot Nederlands succes te maken, maar daar is wel een aparte SDE++-categorie voor nodig, was te horen tijdens het TKI-Urban webinar ‘Zon op water’.

Steeds minder leerlingen kiezen voor technisch onderwijs

20.05.2021 | Nieuws

Ondanks de steeds grotere vraag naar installateurs die de energietransitie kunnen verwezenlijken, neemt het aantal leerlingen dat kiest voor een technische richting nog steeds af.

Hoe voorkom je zonneceldegradatie?

20.05.2021 | Actueel

De ontwikkeling van de kosten en de efficiëntie van zonnepanelen kruipt langzaam richting zijn piek. Solliance noemt inzicht in de materiaaldegradatie- en faalmechanismen van een zonnecel daarom ‘de heilige graal voor levensverbetering en toepassing van zonnecellen onder zware omstandigheden’.

Help, ik heb zonnepanelen!

20.05.2021 | Column

Natuurlijk ben je als particulier, bedrijf of woningcorporatie heel blij dat je zonnepanelen hebt. Het laten aanleggen is een mooi en interessant proces om te doorlopen.

20 Miljoen voor zonneauto Lightyear

19.05.2021 | Nieuws

Goed nieuws voor zonneauto-start-up Lightyear uit Helmond: familieconcern SHV gaat 20 miljoen euro in ze investeren, schrijft NRC. Dit nieuws volgt op een eerdere investering van 40 miljoen euro voor het bedrijf dat elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak ontwerpt.

Tweede Kamer wil onderuitputting SDE++ tegengaan

19.05.2021 | Nieuws

De Tweede Kamer stemde met een ruime meerderheid voor een motie van de Christenunie om een eind te maken aan de onderuitputting van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++).

Container lost terugleverproblemen op

19.05.2021 | Innovatie

Een overbelast netwerk vormt een groot dreigement voor de energietransitie, en de markt speelt daar maar al te graag op in. 18 april trad HMB Solar Nederland B.

IEA wil haast maken met de energietransitie

18.05.2021 | Nieuws

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelt in een nieuw rapport dat er wereldwijd radicale keuzes gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Roep om aanscherpen klimaatdoelen wordt luider

18.05.2021 | Analyse

De hoogste rechtelijke macht in Duitsland besloot onlangs dat het land zijn klimaatdoelstellingen scherper moet stellen. Nog geen week later had de Duitse regering dit gerealiseerd.

Nieuw in de sector: Jarno Beijer en Ricardo Riebel

18.05.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit met de dag, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek maken we kennis met nieuwe medewerkers van verschillende bedrijven uit de branche.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu