Nieuws

Veilige behandeling van lithium batterijen

06.01.2022 | Column

Lithium batterijen worden de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Daar zijn veel redenen voor, onder meer het feit dat ze licht van gewicht zijn in vergelijking met andere energieopslagoplossingen en dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeladen om een apparaat een lange levensduur te geven.

Hernieuwbare energie groeit met 13 procent in 2021

05.01.2022 | Nieuws

Met wind op zee als grootste groeier met ruim 30 procent, een tweede plek voor zonne-energie met 25 procent en 17 procent in de plus voor diverse biomassabronnen, steeg de productie van hernieuwbare energie vorig jaar met 13 procent.

Geen polysilicium uit Xinjiang naar de VS

05.01.2022 | Nieuws

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend die de invoer van onder andere polysilicium uit de Chinese regio Xinjiang verbiedt vanwege zorgen over dwangarbeid bij de productie hiervan, schrijft CNN.

Solvari maakt vinden vakman efficiënt en transparant

05.01.2022 | Interview

Solvari slaat bruggen tussen vraag en aanbod, maar dan wel met de focus op één specifiek thema: duurzaamheid. Dennis van den Bos vertelt hoe het platform met één product begon maar inmiddels al dertien jaar meegroeit met de energietransitie.

12 miljoen euro subsidie voor elektrische auto’s aangevraagd op eerste dag

04.01.2022 | Nieuws

Op maandag 3 januari, de eerste dag in het nieuwe jaar dat het mogelijk was, werd er voor ruim 12 miljoen euro aan subsidie aangevraagd voor de aanschaf of privélease van nieuwe of gebruikte elektrische auto's.

Dit waren de favoriete artikelen van de redactie

04.01.2022 | 't Hoekje

Na een jaar vol hete nieuwtjes en geestige verhalen, blikt de redactie terug op hun eigen werk. Welke artikelen zijn het meest blijven hangen bij de schrijvers? Joyce BeukenOp de duurzame tour: Coldplay neemt zonnepanelen mee tijdens concerten "Ik heb ongeveer 457.

‘Elk bedrijf moet oog hebben voor impact’

04.01.2022 | Interview

Bedrijven in de PV-sector staan aan de frontlinie van verduurzaming. Maar niet alle processen binnen de sector verlopen per definitie zo duurzaam als mogelijk is.

Brussel wil ‘groen’ herkwalificeren

03.01.2022 | Nieuws

Net voor de jaarwisseling heeft de Europese Commissie haar voorstel omtrent investeringen in bepaalde vormen van gas- en kernenergie in de toekomst als ‘groen’ te kwalificeren rondgestuurd.

Zonnepanelen met aanstuurbaar opslagsysteem als subsidieloze businesscase

03.01.2022 | Seminar

Zonnepanelen, batterijen, dat kan en moet slimmer, zo luidde het seminar van Peter Desmet, CEO van Solarclarity en Bliq, op Huis & Energie. Hierin brak hij een lans voor het aansturen van zonne-energiesystemen.

Winterstop op Solar365

24.12.2021 | Actueel

Van 25 december tot en met 2 januari verschijnen er geen nieuwe artikelen op Solar365. De redactie laadt op om solarprofessionals in het nieuwe jaar van het laatste nieuws, uitgebreide analyses en bijzondere innovaties te kunnen voorzien.

Motie Partij voor de Dieren zorgt voor voorlopig verbod op verkoop grond datacenter

23.12.2021 | Nieuws

Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Zeewolde besloten dat het datacenter van Facebook in de polder gebouwd mag worden. Echter is vandaag in de Eerste Kamer de motie van de Partij voor de Dieren aangenomen, waardoor de verkoop van de grond voor het datacenter enorm wordt vermoeilijkt, zo meldt de Stentor.

Rode loper voor de zon

23.12.2021 | Column

December, de maand om terug te blikken. Dat ga ik ook doen. Maar eerst het goede nieuws voor 2022: (bijna) alle seinen staan op groen voor iedereen die zonne-energie wil opwekken.

ZonNext redt panelen van de afvalberg

23.12.2021 | Interview

Je bent nog niet eens op de helft van de krant van gister of die van vandaag valt alweer op de mat. Ook zijn er al gauw efficiëntere panelen op de markt, terwijl die van jou net aan op het dak liggen, met als gevolg dat je voor het einde van de levensduur alweer afscheid neemt.

Eerste energieneutrale station van Nederland geopend

22.12.2021 | Nieuws

Station Delft Campus is sinds 20 december officieel in gebruik voor reizigers. Het eerste energieneutrale station in Nederland is daarmee een feit, laat gemeente Delft weten.

‘Koppel zonneparken aan snellaadstations langs snelwegen’

22.12.2021 | Analyse

Elektrische mobiliteit is een van de speerpunten in de strijd tegen CO2-uitstoot en richting klimaatneutraliteit in 2050. De Europese Commissie hoopt dit als eerste continent te kunnen realiseren en gaf in zijn Fit for 55-suggestie een uiterst ruwe schets hoe dat eruit moet zien.

Zwitserland bezig met plaatsing PV op A-wegen voor opwekking groene energie

21.12.2021 | Nieuws

Om emissies in 2050 op netto nul uit te laten komen, moet Zwitserland de hoeveelheid groene stroom die zij opwekken fors gaan opschalen. De plaatsing van zonnepanelen op snelwegen lijkt een geweldige optie te zijn.

Kies het leukste gemberkoekhuisje en win!

21.12.2021 | 't Hoekje

We hebben je hulp nodig! Kies uit de vele tientallen duurzame gemberkoekhuisjes de leukste en maak kans op het winnen van een raamzonneoplader. Wat heb je toch een creatievelingen op aarde.

De bestgelezen artikelen van 2021

21.12.2021 | Actueel

Saldering, groei en Chinese energietekorten maakten furore in 2021. Maar ook de uitvinding van de 77-jarige Cees van Nimwegen trok jullie aandacht. Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2021.

ACM onthult nieuwe spelregels voor congestiemanagement

20.12.2021 | Nieuws

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de spelregels om congestiemanagement mogelijk te maken gewijzigd. Senior energy regulator Timon Dubbeling legt uit wat er verandert.

Zonnestroom zonder subsidie is actueler dan ooit, hoe lukt het enie.nl wel?

20.12.2021 | Actueel

Onlangs bleek dat de SDE++ voor 2021 zwaar overvraagd is. Hierdoor zal een groot aantal zonne-energieprojecten naast subsidie grijpen, subsidie waarmee ze in hun businesscase waarschijnlijk wel rekening hebben gehouden.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu