Nieuws

Water uit de lucht trekken in de woestijn met zonnepanelen

28.06.2022 | 't Hoekje

Het WEC2P-systeem gebruikt de restwarmte van zonnepanelen om waterdamp uit de lucht halen met behulp van hydrogel. De hydrogel zorgt bovendien voor koeling en daarmee voor een hogere prestatie van de zonnepanelen in een hoge omgevingstemperatuur.

De zonnekoning is met pensioen

28.06.2022 | Interview

Enige tijd geleden is Wim Sinke, oud-hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met pensioen gegaan. En zijn collega’s zijn het er unaniem over eens, zonder hem was die 14,3 gigawatt zonnestroom er nooit gekomen.

ABN AMRO: ‘Investeringen in de Nederlandse energietransitie moeten meer dan verdubbelen’

27.06.2022 | Nieuws

Na onderzoek trekt ABN AMRO de conclusie dat investeringen in de energietransitie van ons land meer dan verdubbeld zouden moeten worden ten opzichte van het vorige decennium, dit presenteren zij in hun SustainaWeekly.

BASF bouwt fabriek voor recycling van metalen uit autoaccu

27.06.2022 | Nieuws

In het Duitse Schwarzheide laat het chemiebedrijf BASF een fabriek bouwen om ‘zwarte massa’ uit autoaccu’s terug te winnen. Hieruit kan in een latere fase nikkel, mangaan, kobalt en lithium worden teruggewonnen.

IMS-Solar en SolarToday presenteren gezamenlijk nieuw inlegsysteem

27.06.2022 | Innovatie

Het inlegsysteem van IMS-Solar is duurzaam, snel te installeren en verkleint de kans op beschadigde zonnepanelen. Het systeem is te verkrijgen via SolarToday. Solar365 sprak met Boudewijn van Dam van SolarToday en Joost Haanen van IMS-Solar over de samenwerking.

Haarlem beperkt netcongestie door laadpalen te groeperen

24.06.2022 | Nieuws

Liander doet samen met TotalEnergie Marketing Nederland en MRA-Elektrisch een pilot met 120 publieke laadpunten. Donderdag ondertekenden de partijen een overeenkomst hiertoe.

Omzet of mensenrechten? China focust op N-type, Europa op dwangarbeid

24.06.2022 | Analyse

In China zetten fabrikanten versneld in op een omslag van zonnepanelen met PERC-cellen naar panelen met TOPCon-cellen. Dit nieuwe N-type zonnepaneel is nu al efficiënter, maar biedt fabrikanten ook een uitweg voor mogelijke schadeclaims.

Netbeheer Nederland vraagt om spoedpakket wet- en regelgeving

23.06.2022 | Nieuws

Netbeheer Nederland pleit voor een landelijke aanpak met een spoedpakket aan maatregelen. Hiermee moet er versneld ruimte op het net beschikbaar en verkorte doorlooptijden van ruimtelijke procedures komen.

Nederland, het ideale batterijen land

23.06.2022 | Column

Inmiddels zal het wel bij iedereen in de PV-sector zijn aangekomen; het besef dat zoveel zonnestroom niet zomaar in het elektriciteitsnet geplugd kan worden zonder dat we daarbij tegen congestiegrenzen aanlopen.

Welke verscherpte eisen stelt RWS aan zonneparken rondom snelwegen?

23.06.2022 | Actueel

Onlangs vond in ’t Spant Bussum de Sunday plaats. Een kennisevenement georganiseerd door Holland Solar, TKI Urban Energy, TNO, Solliance, NWO, SOLA en Solar Magazine.

Energy Storage NL bespreekt meerwaarde energieopslag met minister Jetten

22.06.2022 | Nieuws

Energy Storage NL (ESNL) heeft gisteren overleg gehad met Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, en hem de position paper Energieopslag als versnelde oplossing voor netcongestie aangeboden.

Verduurzamen van een wagenpark met totaaloplossingen van NXT Mobility

22.06.2022 | Interview

Een wagenpark verduurzamen wordt niet automatisch eenvoudiger naarmate de motivatie stijgt. NXT mobility biedt oplossingen in een snel veranderende markt en probeert daarbij vooral ook zelf mobiel te blijven.

Chinese onderzoekers testen technologie om zonne-energie uit de ruimte over te brengen

21.06.2022 | Nieuws

Onderzoekers van de Xidian University in China hebben een technologie getest die in één dag draadloos zonne-energie van de ruimte naar de aarde zou kunnen overbrengen.

Holland Solar doet voorstel voor afbouw van salderingsregeling

21.06.2022 | Nieuws

De salderingsregeling heeft de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan de snelle groei van zonnestroomsystemen in Nederland. Om de gestelde Nederlandse klimaatambities te realiseren moet het aantal residentiële zonnestroomsystemen de komende jaren echter nog veel verder stijgen.

Gigawatt bordspel: De energietransitie voltooien aan de keukentafel

21.06.2022 | 't Hoekje

 Het jaar is 1990 en Europa wordt aangedreven door vervuilende kolen- en gasfabrieken. Klimaatverandering is onvermijdelijk en het is voorbij tijd om de kwestie van energietransitie aan te pakken, met het jaar 2050 als deadline.

Vier jaar Rolling Solar zit er bijna op, wat is er bereikt?

21.06.2022 | Actueel

Onlangs vond in ’t Spant Bussum de Sunday plaats. Een kennisevenement georganiseerd door Holland Solar, TKI Urban Energy, TNO, Solliance, NWO, SOLA en Solar Magazine.

China

20.06.2022 | Nieuws

De China Photovoltaic Industry Association meldde deze week dat de totale zonnecelcapaciteit van de wereld eind 2021 423,5 gigawatt bereikte. De totale celcapaciteit van China bereikte eind vorig jaar 361 gigawatt en dat is een flinke uitdaging voor iedereen die zich hard maakt om de PV-maakindustrie terug naar Europa te krijgen.

Is mass customisation de heilige graal van PV?

20.06.2022 | Interview

In deel 1 van deze reeks over mass customisation schreef Solar365 al dat, om een flinke deuk in de energietransitie te slaan, er veel meer PV geplaatst moet worden.

Ondergrondse groene waterstofopslag, in Zweden gebeurt het al

20.06.2022 | Nieuws

SSAB, LKAB en Vattenfall hebben de HYBRIT-testfaciliteit voor de opslag van fossielvrije waterstof geopend in Luleå, Zweden. De opslagfaciliteit in de rotsgrot is ’s werelds eerste in zijn soort.

Parkeerkorting mogelijk voor elektrische voertuigen in 2023

17.06.2022 | Nieuws

In 2023 mogen gemeenten bestuurders van elektrische auto’s korting geven voor het parkeren. Gemeenten krijgen zo een extra instrument om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie volgens Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu