Nieuws

Zeewolde stemt voor komst datacentrum Meta

17.12.2021 | Nieuws

Gisteravond heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde voor wijziging van het bestemmingsplan Trekkersveld IV gestemd. In de praktijk is hiermee de weg vrijgemaakt voor de komst van het datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook.

Waarschuwing voor Chinese restpartijen: ‘Controleer altijd de kwaliteit’

17.12.2021 | Analyse

Voor de handel met China is 2021 een jaar geworden van extreme prijsschommelingen. Aangewakkerd door het coronavirus ontstonden er grote problemen in de handelsketen tussen West en Oost.

Stroomverbruik datacenter Zeewolde gelijk aan verbruik 460.000 gezinnen

16.12.2021 | Nieuws

Het bestuur van Zeewolde in Flevoland wil graag dat Meta, het moederbedrijf achter Facebook, een grootschalig datacenter bouwt. Maar een belangrijke vraag die hierbij komen kijken is: hoeveel energie vraagt dit gigantische megadatacenter in Zeewolde? Vanavond stemt de gemeenteraad over de kwestie.

Er is een regeerakkoord, wat staat de zonne-energiesector te wachten?

16.12.2021 | Analyse

Woensdag 15 december kwam het verlossende bericht dat er na 274 dagen een regeerakkoord was bereikt door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het kabinet komt met een breed pakket maatregelen om onder aanvoering van een minister van Klimaat en Energie tenminste 55 procent CO2-reductie in 2030 mogelijk te maken.

Zonnestroom van hernieuwbaar naar duurzaam

16.12.2021 | Column

Zonne-energie is van nature hernieuwbaar. Dat is een belangrijk gegeven voor een duurzame energiebron, maar helaas niet voldoende. Voor duurzaamheid in de brede zin van het woord, dat wil zeggen: houdbaar voor de aarde en de mens, is meer nodig.

Een half miljoen oplaadstations in de VS

15.12.2021 | Nieuws

“De toekomst van het vervoer in ons land en over de hele wereld is elektrisch”, met deze woorden zette vicepresident Kamala Harris het plan van de Amerikaanse regering om 500.

Netaansluiting te klein voor een vol dak? Zo los je dat op

15.12.2021 | Innovatie

We hebben in Nederland de ruimte en wens om meer zonnedaken te realiseren, maar hebben we de ruimte op het net daar nog wel voor? Projectontwikkelaar Sunrock laat de oplossing van netwerkcongestie niet aan andere instanties over.

2 miljard euro SDE++ voor PV blijft op de plank liggen

14.12.2021 | Nieuws

Omdat de zonnepanelen nooit worden geplaatst blijft zo’n 2 miljard euro aan SDE++-subsidie op de plank liggen. Volgens het Financieele Dagblad blijft circa de helft van de daken van de bedrijven die de subsidie voor zonnepanelen op dak toegewezen krijgen zonder panelen.

Winactie voor verduurzamers

14.12.2021 | 't Hoekje

Ben jij iemand die regelmatig bezig is de wereld een beetje groener te maken? Ligt je dak vol zonnepanelen? Heb je net een warmtepomp aangeschaft? Staat je kachel laag en heb je een dikke trui aan? Of ruim je buiten altijd op wat een ander laat liggen? Dan is deze winactie voor jou! Want al weten we dat jij dat doet om de planeet en de toekomstige generaties te helpen, je mag best een keer een schouderklopje hebben.

BIPV:

14.12.2021 | Interview

Onlangs plaatste Solar365 een artikel over brand in BIPV. Er is hier veel aandacht voor in de pers en het is belangrijk dat deskundigen uit de industrie hun inzichten hierover delen.

Binnenvaart gaat aan de zonnepanelen

13.12.2021 | Nieuws

Inmiddels is het vijf maanden nadat het nieuwbouwschip MS Kenyro gedoopt werd en de Europese binnenwateren opvoer. Aan boord van dit schip bevonden zich aluminium scheepsluiken met geïntegreerde zonnepanelen, oftewel solarluiken.

Vlaamse ondernemers komen zelf met alternatief voor de terugdraaiende teller

13.12.2021 | Actueel

De terugdraaiende teller was de Vlaamse variant op de salderingsregeling. Was, want de regeling is per 9 januari 2021 afgeschaft. Door de plotse afschaffing kwam de markt ook plots tot stilstand, waarop verschillende Vlaamse ondernemers besloten om de So watt campagne te lanceren.

Kamer wil overprogrammering tegengaan met second opinion

10.12.2021 | Nieuws

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een second opinion voor de uitkering van de SDE++-subsidie. Op 9 december werd hierover een motie ingediend in de Tweede Kamer, evenals een aantal andere moties rondom de energietransitie.

Lightyear ontvangt 3,8 miljoen van RVO voor opschaling productie PV-auto

10.12.2021 | Nieuws

Het Nederlandse bedrijf Lightyear ontvangt 3,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat schrijft Change Inc. Hiermee kan Lightyear, dat in 2017 werd opgericht, de productie van elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak opschalen.

‘Gebruik een standaard voor onderconstructieberekeningen’

10.12.2021 | Interview

Het is een simpel gegeven: als je PV op een dak monteert, wil je dat het er zo lang mogelijk blijft liggen zonder enkel probleem. Ook wil je dat het precies de juiste hoeveelheid ballast heeft.

Klimaatdoelstelling voor groene stroom vanuit de regio

09.12.2021 | Nieuws

De doelstelling om tegen 2030 driekwart van de elektriciteitsbehoefte uit hernieuwbare energiebronnen te halen lijkt goed haalbaar. Volgens nieuwe cijfers van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën (NP RES) scoren de plannen, die de dertig energieregio's van Nederland dit jaar hebben ingediend, meer dan voldoende.

09.12.2021 | Actueel

Op 2 december vond de Brabant Solar Day plaats. In een live-uitzending vol tafelgesprekken en virtuele tours werd voor de kijker duidelijk dat er ogen gericht zijn op Brabant, en dat de provincie de technische kennis goed wil benutten voor innovatie in de PV-sector.

Wat kun je doen tegen cybercriminaliteit?

09.12.2021 | Column

Cybercriminaliteit is zeer lucratief, althans voor de crimineel, en behoort tot de snelst groeiende activiteiten in de criminele sector. Hoe hard cybercriminaliteit groeit is best lastig aan te geven, cybercriminelen gaan namelijk vrij onzichtbaar te werk en zijn daardoor zeer slecht traceerbaar, wat gelijk weer zorgt voor een zware onderschatting van het risico door bedrijven.

Btw op zonnepanelen naar nul procent?

08.12.2021 | Nieuws

Als het aan de Europese Unie ligt kan de btw-heffing op zonnepanelen omlaag naar een tarief tussen 0 en 5 procent, schrijft NU.nl. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën benadrukt dat een beslissing hierover genomen moet worden door het nieuwe kabinet.

Tesla verzuimde brandrisico PV bekend te maken

08.12.2021 | Nieuws

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar Tesla. Het bedrijf zou hebben verzuimd brandrisico's van zijn zonnepanelen bekend te maken. Een klacht van klokkenluider Steven Henkes, voormalig field quality manager bij Tesla, vormde hiervoor de aanleiding, schrijft de BBC.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu