Nieuws

EWS pakt problemen in leveringsketen aan met QuickPlan

08.12.2021 | Interview

Om in te springen op de verschillende problemen in de leveringsketen heeft EWS zijn online toolbox QuickPlan uitgebreid en opengesteld voor iedereen die er gebruik van wilt maken.

TNO introduceert volledig herbruikbare zonnemodules

07.12.2021 | Nieuws

TNO heeft, in samenwerking met Exasun, Mat-Tech en DSM, een zonnepaneeltechnologie ontwikkeld genaamd Design for Recycling (D4R). Deze technologie maakt het recyclen van zonnepanelen mogelijk zonder dat dit invloed heeft op de levensduur van het paneel, zo meldt de website van TNO.

‘We hebben schone groene panelen nodig’

07.12.2021 | Interview

De energietransitie is in volle gang en de uitrol van zonnepanelen gaat voorspoedig, ziet ook Bernhard Weilharter, directeur van Sonnenstromfabrik. Toch is hij niet tevreden.

SDE++ vrijwel volledig naar kortetermijnoplossingen

07.12.2021 | Actueel

De grote hoeveelheid aanvragen voor de SDE++ dreigt er voor te zorgen dat (onder andere) een groot deel van de zonne-energieprojecten naast deze subsidie te grijpen, ten faveure van het afvangen – en met name opslaan – van CO2.

Van het gas los met PVT? Maaike doet het

07.12.2021 | 't Hoekje

Er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden dat er aardbevingen in Groningen zijn. En er zijn mensen die het vreselijk vinden en dat aangrijpen om hun huis van het gas af te halen.

Eerste tweedehands panelen gelegd in Amsterdam

06.12.2021 | Nieuws

ZonNext heeft de eerste installatie met tweedehands panelen gerealiseerd in Amsterdam-Noord. Dat schrijft Change.inc. De locatie van de panelen werd vijf jaar na het plaatsen gesloopt, waarna werd voorkomen dat de panelen eveneens bij het grofvuil zouden belanden.

Duitsland heeft een nieuwe regering, wat betekent dat voor de Energiewende?

06.12.2021 | Analyse

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), Die Grünen en de Freie Demokratische Partei (FDP) hebben hun regeerakkoord gepresenteerd. Hieruit blijkt dat het klimaatbeleid een van de belangrijkste pijlers van het Duitse beleid moet gaan worden de komende jaren.

SDE++: ruim twee keer meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar

03.12.2021 | Nieuws

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de SDE++. Er is voor 12 miljard euro aan SDE-subsidie aangevraagd, terwijl er 5 miljard euro beschikbaar is.

Pilot met commerciële CO2-batterij

03.12.2021 | Nieuws

Energy Dome wil de eerste commercieel levensvatbare CO2-batterij inzetten bij een demonstratieproject in thuisland Italië. Hiervoor werd middels crowdfunding 11 miljoen euro opgehaald.

Hoe de gebouwde omgeving verandert in een laadinfrastructuur voor EV’s

03.12.2021 | Analyse

Elektrische mobiliteit is een van de speerpunten in de strijd tegen CO2-uitstoot en richting klimaatneutraliteit in 2050. De Europese Commissie hoopt dit als eerste continent te kunnen realiseren en gaf in zijn Fit for 55-suggestie een uiterst ruwe schets hoe dat eruit moet zien.

Tarievenbesluit 2022 voor transport elektriciteit gepubliceerd

02.12.2021 | Nieuws

Het Tarievenbesluit 2022 voor regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT is door de Autoriteit Consument & Markt uitgebracht. Dit betreft de aansluit- en transportkosten.

Zonnestroomcongestiepreventieladder

02.12.2021 | Column

Zonnecellen zijn sprinters, geen marathonlopers. Ze trekken korte, felle sprintjes. Dat hollen of stilstaan van zonnecellen uit zich in de karakteristieke klokkromme van hun productie.

Vormt de continue vooruitgang in de PV-sector een probleem voor het milieu?

02.12.2021 | Actueel

Consumenten vervangen hun panelen steeds vaker al voor ze afgeschreven zijn. Want, als de investering terug is verdiend, en een nieuwe investering in panelen met een hoger rendement nóg meer oplevert, waarom zou je dan wachten? Er staat ons een nieuw probleem te wachten: wat doen we met al die panelen? Roebyem Anders, co-founder van Sungevity, vertelt hoe zij en Isabeau Mensing op het idee kwamen voor ZonNext, een platform dat vraag en aanbod van oudere werkende panelen verbindt.

Holland Solar presenteert gedragscode Zon op grote daken

01.12.2021 | Nieuws

Met de gedragscode Zon op grote daken zegt Holland Solar duidelijkheid te willen verschaffen aan dakeigenaren en andere stakeholders hoe een goed en veilig zonnestroomsysteem moet worden aangelegd.

Brancheorganisaties vinden investeringsplannen netbeheerders onvoldoende

01.12.2021 | Nieuws

In een gezamenlijk statement hebben Energie-Nederland, Energie Samen, Holland Solar, NWEA en VEMW zich uitgesproken tegen de investeringsplannen van de netbeheerders voor 2022-2031 die volgens hun onvoldoende zijn.

Schiphol Trade Park en Liander gaan voor flexibele netbalancering

01.12.2021 | Nieuws

Energiecoöperatie Schiphol Trade Park en Liander tekenden onlangs een gezamenlijke balanceringsovereenkomst. Samen gaan zij aan de slag met een pilot voor een innovatieve en duurzame oplossing voor het netcapaciteitsprobleem op Schiphol Trade Park.

‘Onze lichtgewicht zonnepanelen kunnen op elk dak’

01.12.2021 | Innovatie

Stel: je hebt een bedrijfsdak en je wilt daar graag PV, maar de dakconstructie is niet sterk genoeg om ‘traditionele’ zonnepanelen en het montagemateriaal te dragen.

TKI: ‘85 procent van de Nederlandse grote daken geschikt voor zonnepanelen’

30.11.2021 | Nieuws

Remmende factor op de grootschalige uitrol van zonnepanelen op grote fabrieks- en bedrijfshallen is dat de dakconstructie ongeschikt zou zijn. Volgens onderzoek van TKI Urban Energy en RVO, uitgevoerd door SYSTEMIQ, is ongeveer 85 procent van al deze daken geschikt te maken met minimale aanpassingen.

Belgische busbatterij

30.11.2021 | Nieuws

Aertssen en Zenobē willen 1.250 ton CO2 besparen in vijftien jaar. Op Bouwkroniek vertellen ze hoe, namelijk door het overschot aan zonne-energie van de logistieke site van het familiebedrijf op te slaan in een tweedehandse batterij van 1,4 megawatt.

Deze advertentie sloeg de plank flink mis

30.11.2021 | 't Hoekje

Dat zonnepanelen zichzelf verkopen, betekent niet dat bedrijven zich er makkelijk van af kunnen maken met hun advertenties. Dat bleek maar weer toen deze ondoordachte reclame-uiting door het slijk werd gehaald in de Facebookgroep Zonnepanelen Forum Nederland.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu