Nieuws

Te weinig ruimte op land? SolarDuck brengt PV naar zee

30.11.2021 | Analyse

Dat de energietransitie voornamelijk op zee plaats zal moeten vinden, was voor Koen Burgers, medeoprichter en CEO van Solarduck, en de drie partners met wie hij SolarDuck oprichtte, de belangrijkste drijfveer.

Emissieloze auto van de zaak

29.11.2021 | Nieuws

Mobiliteit zonder uitstoot. Daar pleit een brede coalitie van bedrijven en branche- en milieuorganisaties voor, bericht de NVDE. Zij willen scherpe doelen in het regeerakkoord voor mobiliteit zonder uitstoot laten opnemen.

Flexibel zonne-energiesysteem op water

29.11.2021 | Nieuws

Op 29 november is een consortium onder leiding van TNO met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water gestart, zo valt te lezen op hun website.

Komen er nieuwe kerncentrales in Nederland?

29.11.2021 | Actueel

NRC melde vorige week dat de formerende partijen eruit zijn over een klimaatfonds met daarin tientallen miljarden euro’s. Dit bedrag zou eraan moeten bijdragen dat Nederland 55 procent minder CO2-uitstoot heeft in 2030, ten opzichte van 2030.

LionVolt haalt 4 miljoen euro op voor duurzame EV-batterij

26.11.2021 | Nieuws

De Nederlandse start-up LionVolt heeft een investering van 4 miljoen euro binnengehaald, meldt Change Inc. Hiermee ontwikkelt het bedrijf snelle, milieuvriendelijke batterijen voor elektrische voertuigen.

Wat gebeurt er als je vee vervangt door PV?

26.11.2021 | Analyse

Naar verluid wordt er tijdens de huidige formatie gesproken over de mogelijkheid dat de veestapel ingekrompen wordt om de CO2-reductiedoelen te halen. Dat zou betekenen dat er een hoop schaarse grond vrijkomt.

IONITY wil aantal EV-snelladers in Europa verviervoudigen

25.11.2021 | Nieuws

Snellaadbedrijf IONITY tast diep in de buidel om het aantal snelladers in Europa fiks uit te breiden. Met een investering van 700 miljoen euro hopen zij 5.000 snelladers voor elektrische voertuigen te hebben geïnstalleerd per 2025, dat schrijft de Volkskrant.

‘Efficiëntie was het belangrijkste aspect van een installatie, dat gaat veranderen’

25.11.2021 | Seminar

Wie een zonne-energieproject op ging zetten, die had de focus hoofdzakelijk op efficiëntie liggen. Maar dat moet en gaat veranderen, zo vertelde Philippe Hoylaerts, electromechanical bij SMA Benelux, tijdens zijn seminar Solar KPI’s: u doet het (misschien) verkeerd op vakbeurs Solar Solutions International.

Het nieuwe normaal?

25.11.2021 | Column

And the solarcoasterride continues. In mijn vorige column verwees ik al naar het fenomeen solarcoaster. Met de gedachte dat we na een paar maanden wel weer in wat rustiger vaarwater zouden komen.

Waalwijk heeft de grootste zonnegevel van het land

24.11.2021 | Nieuws

De grootste zonnegevel in Nederland is te vinden bij Van Caem Transporten in Waalwijk. De 540 vierkante meter aan wand is opgebouwd uit 240 zonnepanelen, schrijft het Brabants Dagblad.

Akkoord over klimaatfonds van tientallen miljarden

24.11.2021 | Nieuws

De formerende partijen zouden tientallen miljarden willen steken in een klimaatfonds en een investeringsfonds voor de aanpak van de stikstofcrisis. Ook wordt er ingestoken op een sterkere reductie van broeikasgassen.

Alliander beloont flexibiliteit grote opwekkers en afnemers

24.11.2021 | Actueel

Bedrijventerreinen zijn een belangrijke schakel in de energietransitie. Grote daken kunnen grote hoeveelheden zonnepanelen huisvesten. Eén probleem: nog voor het dak vol is, kan het net ook al vol zitten.

Oostenrijkse PV-fabrikant Energetica vraagt faillissement aan

23.11.2021 | Nieuws

De Oostenrijkse producent van PV-modules Energetica heeft eind oktober insolventie aangevraagd bij de regionale rechtbank van Klagenfurt. Dit houdt in dat Energetica niet langer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Niemand zit er op te wachten, maar het gebeurt: brand in PV

23.11.2021 | Interview

Wanneer er een brand ontstaat door pv wordt dat meestal breed uitgemeten in de pers. Dat is slecht voor de sector en zoals bekend blijft slechte publiciteit lang hangen.

De hobby van: Remy Oomens van Libra Energy

23.11.2021 | 't Hoekje

Dat Remy Oomens van jongs af aan fanatiek bezig is met zeilen, hadden zijn ouders van mijlenver kunnen zien aankomen. Hij werd immers letterlijk op een boot geboren.

Samenwerking Wienerberger en Exasun moet energietransitie versnellen

22.11.2021 | Nieuws

Wienerberger, producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen en Exasun, producent van in-dak zonnepanelen, gaan per 1 januari 2022 een strategische samenwerking aan.

In 2050 moet Europese mobiliteit klimaatneutraal zijn, hoe ziet dat eruit?

22.11.2021 | Analyse

Als het aan de Europese Commissie ligt, is de Europese Unie uiterlijk in 2050 het “eerste klimaatneutrale continent”. Dat betekent ook automatisch dat alle Europese mobiliteit, inclusief transport, emissievrij moet gebeuren.

Australische PV overtreft vraag op net

19.11.2021 | Nieuws

De reeks records in de Australische overgang naar hernieuwbare energie blijft maar stijgen. Zonne-energie-installaties op daken vestigde de afgelopen maand in elke Australische staat nieuwe productierecords, dat schrijft het Australische nieuwsplatform Renew Economy.

Chinese energietekorten alweer voorbij

19.11.2021 | Analyse

Deze maand zijn er geen grote verschuivingen in de maandelijkse World of Solar Market Outlook van European Solar. Toch zit er wel een flinke verschuiving aan te komen, verschillende Chinese fabrikanten melden namelijk dat de energy cuts verleden tijd zijn en draaien alweer op volledige capaciteit.

Biden ondertekent plan 1,2 biljoen dollar voor herstel infrastructuur

18.11.2021 | Nieuws

President Joe Biden heeft maandag een infrastructuurwet van 1,2 biljoen dollar ondertekend en daarmee een belangrijk onderdeel van zijn economische agenda afgerond.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu