Nieuws

Wat werd er op COP26 besproken over de toekomst van energie en de financiering?

08.11.2021 | Analyse

In de eerste week van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) stonden de thema’s Finance en Energy centraal. COP26-voorzitter Alok Sharma noemde het financiële gedeelte van de top zelfs een “topprioriteit”, hiermee kunnen immers de noodzakelijke investeringen in hernieuwbare energie gefinancierd worden, om zo afscheid te kunnen nemen van fossiele brandstoffen.

FNV Metaal & Techniek kondigt stakingen aan

08.11.2021 | Nieuws

Sinds 1 oktober is de cao Metaal & Techniek  verlopen. Ondanks dat de werkgeversorganisatie (FWT) en de werknemersorganisatie (FNV) al sinds 31 augustus aan het onderhandelen zijn, is er nog altijd geen overeenkomst over een nieuwe cao bereikt.

Flexibiliteit zorgt voor rooskleurige toekomst pv

05.11.2021 | Actueel

Op de Solar Business Day, die op 15 september 2021 plaatsvond in het Bimhuis in Amsterdam, kregen Jeffrey Bartels (Edmij), Jan Willem Zwang (voorheen Greenspread, nu Stratergy) en Jan van der Lee (TenneT) negen pittige stellingen voorgeschoteld.

Nationaal programma RES lanceert De wereld van B

05.11.2021 | Nieuws

Tijdens het RES-congres, dat woensdag 3 november plaatsvond in Amersfoort, heeft het Nationaal programma RES, samen met Arash Aazami en Paul Dalebout van Unify.

RES-congres groot succes

04.11.2021 | Nieuws

Op woensdag 3 november kon ieder die betrokken is bij de Regionale Energie Strategieën zich melden in Amersfoort voor het eerste RES-congres. Overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders en andere stakeholders wisselden kennis uit.

04.11.2021 | Actueel

Het verzekeren van een zonnestroominstallatie is momenteel de crux voor veel installateurs en projectontwikkelaars. Hoe realiseer je een veilige situatie? “Betrek op tijd in het proces de verzekeraar erbij”, is de hoofdboodschap van risicodeskundige Richard Dekker.

Een smart huis: het sluipverbruik

04.11.2021 | Column

Mijn huis beschouw ik als een proeftuin. Ik probeer mijn huis smart te maken. In dit kleine ecosysteem loop ik al snel tegen allerlei uitdagingen aan die ook op landelijk niveau spelen.

Alle zonneparken ter wereld in kaart met kunstmatige intelligentie

03.11.2021 | Nieuws

Er zijn wereldwijd bijna zeventigduizend zonneparken. Dat is met een kunstmatige intelligentie berekend, gemaakt door onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

RoBoost: het vernieuwde montagesysteem voor schuine daken

03.11.2021 | Innovatie

Bij montagesysteemfabrikant Solar Construct Nederland hebben ze niet stil gezeten. Op de beurs Solar Solutions International lanceerden zij RoBoost, een vernieuwd montagesysteem voor schuine daken in alle soorten en maten.

Netbeheerders publiceren investeringsplannen tot 2031

02.11.2021 | Nieuws

Nederlandse netbeheerders hebben hun ontwerpinvesteringsplannen voor het net op land en op zee voor de periode van 2022 tot 2031 gepubliceerd, en opengesteld ter consultatie tot en met 29 november.

Gasunie en TenneT maken CO2-uitstoot van Nederlandse energiemix inzichtelijk

02.11.2021 | Nieuws

Gasunie en TenneT hebben een gezamenlijke tool ontwikkeld die actueel inzicht geeft hoe groen de energiemix in Nederland op een bepaald moment is. Met de CO2-monitor willen ze de Nederlandse CO2-uitstoot inzichtelijker maken, eerder kon dit alleen teruggekeken worden als kwartaal- of jaargemiddelde.

Utrecht vangt piekbelasting af met bidirectioneel laadbare EV’s van We Drive Solar

02.11.2021 | Interview

Eén van de grote uitdagingen van de energietransitie is het elektriciteitsnet klaarmaken voor grote hoeveelheden hernieuwbare energie, die vaak met grote pieken worden opgewekt.

Wat deed deze verleider uit Temptation Island op Solar Solutions International?

02.11.2021 | 't Hoekje

Niet iedere bezoeker zal hem herkend hebben, de verleider uit Temptation Island die drie dagen lang achter de balie stond van de stand van LONGi Solar. Joop van der Stap, een van de meest spraakmakende deelnemers, genoot drie dagen mee van vakbeurzen Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd.

Solar Team Twente wint Solar Challenge Morocco

01.11.2021 | Nieuws

Solar Team Twente is de winnaar van Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2.500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land, schrijft het team in een persbericht.

De Klimaatconferentie van Glasgow is begonnen

01.11.2021 | Nieuws

Gisteren is de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) begonnen met de zogeheten procedural opening of negotiations, deze onderhandelingen moeten uiteindelijk op vrijdag 12 november tot een slotakkoord leiden.

Rotterdam Ahoy geeft goede voorbeeld op Recharge Earth met zonnedak

01.11.2021 | Seminar

In september werd de eerste editie van het congres Recharge Earth in Rotterdam Ahoy gehouden. In de break-out sessie Denk Micro, optimaliseer lokaal gingen Tom Hellevoort (Croonwolter&dros), Hans Pos (Croonwolter&dros), Steven Twigge (Switch Energy), Rob van Tulder (Erasmus Universiteit Rotterdam), Lexje Rietveld (Eneco) en Stefan van der Voorn (Rijkswaterstaat) onder leiding van Roland Kroes (Gasunie) in gesprek over duurzame decentrale energiebronnen en nieuwe samenwerkingsvormen.

Brancheverenigingen: ‘KEV maakt noodzaak aanvullende maatregelen duidelijk’

29.10.2021 | Nieuws

Verschillende brancheverenigingen hebben inmiddels gereageerd op de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2021, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De algemene tendens is dat de overheid werk moet gaan maken van een meer holistische aanpak van de energietransitie.

Is het einde van de SDE in zicht voor zon?

29.10.2021 | Interview

Valt het doek voor zonne-energie binnen de SDE-subsidie vroegtijdig? Die kans is wel degelijk aanwezig, als we kijken naar de 5-year forecast van Dutch New Energy Research (DNE).

Klimaat- en Energieverkenning 2021: ‘Minder PV door congestie’

28.10.2021 | Nieuws

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2021 gepubliceerd. Het doel met betrekking tot de vermindering van uitstoot is nog ver van ons verwijderd, mede door netwerkcongestie.

Stroomnet verder op slot in Noord-Holland

28.10.2021 | Nieuws

Liander maakt bekend dat een groot deel van het stroomnetwerk in Noord-Holland op slot te gooien voor afnemers. Grootverbruikers in Purmerend, Amsterdam-Noord en Alkmaar hoeven niet te rekenen op een nieuwe elektriciteitsaansluiting.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu