Nieuws

Zonnestroom op huurwoningen verdient eigen aanpak

18.03.2021 | Column

Het is tijd om onderscheid te maken tussen huiseigenaren en sociale huurwoningen. Zeker nu het parlement besloten heeft om de beslissing over stimuleringsregeling van zonnestroom door te schuiven naar het volgende kabinet.

6x veiligheid bij installatie pv op dak

18.03.2021 | Actueel

Met de groeiende vraag naar pv-systemen op daken wordt er steeds meer op hoogte gewerkt. Iedereen is zich bewust van het gevaar, maar hoe zorg je er voor dat er ook echt niets mis gaat? Veilig werken op hoogte begint met het gebruiken van het gezonde verstand.

Zijn we (bijna) klaar voor de thuisbatterij?

17.03.2021 | Innovatie

Na de verkiezingen besluit het kabinet over het voorstel de saldering vanaf 2023 langzaam af te bouwen. 2031 staat als een stip op de horizon: dan is er geen sprake meer van enige vorm van salderen.

Het heeft drie wielen en de luchtweerstand van een Grolsch-flesje

16.03.2021 | Nieuws

Dat de Bridgestone World Solar Challenge in Australië dit jaar niet doorgaat wil niet zeggen dat de studententeams niet verdergaan met het ontwikkelen van de snelste zonnewagens.

Solar Powervrouw: Anje Hoogland

16.03.2021 | 't Hoekje

Anje Hoogland is een van de eerste journalisten van Solar365 en Warmte365. Na meer dan 100 artikelen te hebben geschreven verlaat ze nu de sites voor een nieuw avontuur, maar niet zonder een lichte spijt.

De verkiezingen: netcapaciteit en draagvlak

16.03.2021 | Actueel

Morgen mag er weer gestemd worden. Wij bespraken daarom met Agnes Mulder (CDA), Matthijs Sienot (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en Mark Harbers (VVD) een aantal duurzame onderwerpen.

Nederlandse zonnestroommarkt is in de puberteit

15.03.2021 | Actueel

Staat zonnestroom in Nederland nog in de kinderschoenen of is het al op weg naar volwassenheid? Tijdens Energy Platform, de online georganiseerde beurs van SMA-Benelux die plaatsvond op 11, 12 en 13 maart, besprak een panel hoe het ervoor staat met de Nederlandse zonnemarkt.

Nederlandse robot reinigt panelen

15.03.2021 | Nieuws

Wie optimaal rendement wil behouden, houdt zijn panelen schoon. Daar hoef je gelukkig niet zelf het dak voor op. Solar Panel Clean (SPC) werkt sinds kort met een robot die zelfstandig panelen reinigt - met succes, meldt het bedrijf nu.

88% geschikte bedrijfsdaken niet voorzien van panelen

12.03.2021 | Nieuws

Slechts 12% van de bedrijfsdaken die geschikt zijn voor zonnepanelen wordt hiervoor benut. Zo blijkt uit Benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken’ van adviesbureau Over Morgen.

Biden leent 40 miljard voor hernieuwbare energie: PV-sector kritisch

12.03.2021 | Nieuws

Minister van Energie Jennifer Granholm start een kredietprogramma dat 40 miljard dollar aan niet-bestede middelen heeft om schone energietechnologie te stimuleren.

Rijkswaterstaat ziet toenemende interesse in zon op zijn netwerken

12.03.2021 | Interview

Rijkswaterstaat (RWS) bezit een groot deel van de grond in Nederland. Vanuit de Regionale Energie Strategieën (RES’en) is in toenemende mate interesse om op Rijksgrond zonne- en windenergie op te wekken.

140.000 zonnepanelen op dak Vlissingen

11.03.2021 | Nieuws

Logistiek bedrijf Verbruggen in Vlissingen heeft een primeur: zij gaan 140.000 zonnepanelen op de daken van hun terminals leggen en worden zo het grootste zonnedak van Nederland, aldus BNN VARA.

De Zuid-Afrikaanse variant

11.03.2021 | Column

‘’Patrick, ik ben gatvol. Als dit nog langer duurt, dan rij ik die verdomde elektriciteitspalen met mijn tracker omver’’. Gatvol is Afrikaans voor ik ben er helemaal klaar mee en het beschrijft precies het gevoel van de Zuid-Afrikanen over de energiecrisis die veroorzaakt is door het staatsenergiebedrijf Eskom.

Isolatiefouten: U = I x R

11.03.2021 | Actueel

Bij storingen in PV gaat het maar in 5% van de gevallen om een storing in het paneel, de optimizer of de omvormer. 95% van de storingen vloeit voor uit fouten in de bekabeling.

Een thuis-elektrolyzer voor opslag zonnestroom

10.03.2021 | Nieuws

Het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) is bezig met het ontwerpen en bouwen van een elektrolyzer zo groot als een wasmachine, schrijft innovationorigins.

Kleine producent kan stroom verkopen dankzij All In Power

10.03.2021 | Innovatie

“Iedereen kan duurzame energie verhandelen.” Dat is de korte en krachtige boodschap van All in power, een jong bedrijf dat de leverancier van duurzame stroom, die zich tussen de producent en de gebruiker bevindt, wil wegnemen.

Resultaten pilot fruitteelt panelen veelbelovend

09.03.2021 | Nieuws

Toen fruitteler Maarten van Hoof bedacht dat hij de energie die hij nodig had voor de teelt wilde opwekken met zonnepanelen, bracht zijn collega hem op het idee om de bramen en frambozen onder de panelen te telen.

Draagvlak vergroten? Inzetten op alles!

09.03.2021 | Actueel

Meer aandacht voor esthetiek. Zonnepanelen die helpen met biodiversiteit. Grootschaligheid en standaardisering combineren met diversiteit en aantrekkelijkheid. Dit is een greep uit de mogelijke strategiëen om draagvlak voor PV te vergroten, die naar voren kwamen tijdens de presentatie van het TNO-whitepaper: 'Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact.

Solar Powervrouw: Miranda Berkhof

09.03.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Vanuit haar Amsterdamse appartement leidt Miranda Berkhof (38) nu al ruim een jaar Zelfstroom.

Nederlands Energienet meer dan 99,99 procent betrouwbaar

08.03.2021 | Nieuws

Het Nederlandse energienet blijft één van de betrouwbaarste ter wereld, staat te lezen in een persbericht van Netbeheer Nederland. In 2020 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers gemiddeld 21 minuten geen stroom en 62 seconden geen gas, als gevolg van storingen; een betrouwbaarheid van ruim 99,99 procent.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu