Nieuws

Met BIPV is de BENG-norm halen een peuleschil

28.10.2021 | Innovatie

Redenen te over om BIPV (Building Integrated PV) in te zetten. Bijdragen aan de energietransitie is een nobel streven en bijna onontkoombaar door de strengere regelgeving, zoals de BENG-normen, die eisen dat alle nieuwbouw nagenoeg energieneutraal is.

Goede tijden, slechte tijden

28.10.2021 | Column

Vorig jaar werd de energiemarkt het eerst veelvuldig geconfronteerd met negatieve uurprijzen op de spotmarkt voor elektriciteit. De opkomst van corona zorgde door lockdowns voor lager energieverbruik en toevallig ging dit gepaard met een heel mooi voorjaar waardoor veel duurzame energie werd geproduceerd.

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

27.10.2021 | Nieuws

"Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU", kopt Het Parool. Hiermee worden fossiele brandstoffen voor het eerst ingehaald door bronnen zoals wind- en zonne-energie, maar ook biomassa en waterkrachtcentrales.

Kabels gescheiden, luchtdicht en brandveilig doorvoeren

27.10.2021 | Innovatie

Bij Conduct Technical Solutions draait alles om veiligheid, en dan vooral brandveiligheid. Maar het bedrijf is niet alleen gespecialiseerd in elektrische – maar ook bouwtechnische veiligheid.

Grootste pensioenfonds van Europa stopt met investeren in fossiele energie

26.10.2021 | Nieuws

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) meldt op zijn website zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen. Het bestuur van ABP heeft dit besloten na onlangs verschenen klimaatrapporten.

Grootschalige uitbreiding van het net in Friesland en de Noordoostpolder

26.10.2021 | Nieuws

De vraag naar elektriciteit blijft snel groeien, net als het aanbod van zonne-energie. Daardoor is het extreem druk op het elektriciteitsnet. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen is onder meer een grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder nodig.

Samenwerking Solarwatt-BMW als voorbeeld voor Europese kwaliteitsstandaard

26.10.2021 | Interview

Als de Europese Unie écht werk wil maken van een Europese PV-productie, dan moet de koppeling tussen technologie en maakindustrie veel beter gemaakt worden.

Nieuw in de sector: Jonas Rauhut van SolarToday en Robbert Esseling van Alius

26.10.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit als kool, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek stellen we iedere maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Kersverse collega's vertellen meer over hun loopbaan, nieuwe baan en hoe de sector ze bevalt.

Stijging energieprijs gunstig voor Belgische zonnesector

25.10.2021 | Nieuws

In België zien installateurs een sterke stijging in de vraag naar panelen. Bedrijven stellen dat de vraag  is verdubbeld als gevolg van de hoge energieprijs, en ook zouden leveranciers al uitverkocht zijn tot het einde van dit jaar.

De zonnige kant van parkeren

25.10.2021 | Analyse

Ruimte in Nederland is schaars en dubbel ruimtegebruik wordt steeds belangrijker bij de ontwikkeling van nieuwe PV-projecten. Het opwekken van zonnestroom boven parkeerplekken is zo’n slimme manier van meervoudig ruimtegebruik.

VK wil na 2030 alleen nog verkoop van elektrische auto’s

22.10.2021 | Nieuws

Twee weken voor het begin van van de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) heeft premier Boris Johnson de Net Zero Strategy: Build Back Greener bekendgemaakt. Hiermee wil het Verenigd Koninkrijk klimaatneutraal zijn in 2050, daarvoor wil het land tot uiterlijk 2030 de verkoop van niet-elektrische auto’s toestaan.

Blijven grote panelen ‘aan de grond’?

22.10.2021 | Analyse

Twee weken geleden schreef Solar365 al over de impact op de gehele PV-keten van de grote panelen waar China mee komt. Voorheen konden fabrikanten hun producten standaardiseren.

Bedrijven investeren steeds meer in het milieu

21.10.2021 | Nieuws

Nederlandse bedrijven hebben in 2020 2,1 miljard euro geïnvesteerd in milieuvoorzieningen, 931 miljoen euro meer dan in 2019, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jinko Solar: ‘In 2030 is het N-type zonnepaneel dominant’

21.10.2021 | Actueel

“Zaken als logistiek wordt steeds meer een kostenpost en daarom is een hoge efficiëntie van belang”, zo stelt Roberto Murgioni, head of technical service Europe bij Jinko Solar, tijdens zijn seminar Design en technologie om de kracht en betrouwbaarheid van PV te verbeteren op Solar Solutions International.

Balanceeract EPG en MPG zorgt voor nieuwe categorie zonnepanelen

21.10.2021 | Column

In de bouw is jarenlang de Energie Prestatie van de woning leidend geweest. Door betere isolatie, efficiëntere cv-ketels en (vaak als sluitpost) zonnepanelen op het dak werd aan de geldende EPC-eis voldaan.

Onderzoek naar effect zonnepanelen op veiligheid dijk

20.10.2021 | Nieuws

Het Waterschap Rivierenland onderzoekt in Arnhem middels een pilot hoe zonnepanelen op een dijk presteren. Door verticaal en horizontaal panelen te plaatsen kan over twee jaar bekeken worden wat het effect is voor de ondergrond van de dijk.

K2 Systems heeft snelheid hoog in het vaandel

20.10.2021 | Innovatie

Het van oorsprong Duitse K2 Systems bracht vorig jaar het nieuwe platdak montagesysteem  Dome 6 op de markt. CEO Katharina David vertelt over de totstandkoming van het product.

ABB maakt laden van EV binnen een kwartier mogelijk

19.10.2021 | Nieuws

Asea Brown Boveri (ABB), een Zweeds-Zwitserse multinational, brengt een commerciële laadpaal op de markt die een elektrische auto volledig kan opladen binnen een kwartier, zo laat het bedrijf weten.

NVDE: ‘verlaging energiebelasting vermindert rentabiliteit van thuispanelen’

19.10.2021 | Nieuws

Het kabinet kondigde onlangs een aantal maatregelen aan om huishoudens en bedrijven tijdelijk te compenseren voor de hoge aardgasprijs. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) noemt het “een verstandig pakket”, maar wijst op de gevolgen voor de rentabiliteit van zonnepanelen thuis en postcoderoos-projecten.

Ambitieus of onrealistisch? Tweede Kamer wil advies over uitvoering RES’en

19.10.2021 | Actueel

Onlangs vond er weer een tweeminutendebat Klimaat en energie plaats, waarin verschillende moties werden ingediend met betrekking tot duurzame energie. Eén motie, die op 5 oktober werd aangenomen, raakt met name aan de huidige energieproblematiek: de motie van de Tweede Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA) en Raoul Boucke (D66) over onafhankelijk advies over duurzame energie op land na 2025.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu