Nieuws

‘Europese PV moet zich onderscheiden met brede kwaliteitsstandaard’

27.09.2021 | Interview

Als de EU-lidstaten daadwerkelijk waarde hechten aan zonnepanelen die van goede kwaliteit zijn, duurzaam geproduceerd zijn binnen een transparante productieketen, dan móét de Europese Unie werk maken van een eigen productieketen, aldus Wim Sinke, professor photovoltaic energy conversion aan de Universiteit van Amsterdam, werkzaam bij TNO en Solar365-columnist.

Sector in de ban van hoge stroomprijzen, gevolgen voor de SDE

24.09.2021 | Nieuws

Mede door het slechte weer in de maand augustus kampte Nederland met hoge stroom prijzen. Hoewel het weer zich verbeterde in de maand september, deed de stroomprijs dat niet.

24.09.2021 | Actueel

Op de Solar Business Day kwam de top van de PV-sector bijeen om te praten over de trends, de obstakels en alles wat invloed zal hebben op de uitrol van zonnestroom.

Half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede

23.09.2021 | Nieuws

550.000 Nederlands huishoudens kampen met een hoge energierekening, naast een relatief laag inkomen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. De energietransitie zou dit probleem sneller kunnen verhelpen.

“Monteurs belanden vaak in onveilige situaties die zij zelf niet kunnen voorkomen”

23.09.2021 | Seminar

Safety first: ook in de installatiewereld. Maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Toch zouden veel tegenslagen voorkomen kunnen worden als er eerder in het proces aan de veiligheid en gezondheid van de monteur wordt gedacht, stelt Edwin Petersen, expert op het gebied van veiligheid en arbozorg.

Overheid kan met inkoopbeleid circulaire zonnepanelen aanjagen

23.09.2021 | Column

Het demissionaire kabinet hamert op het belang van een circulaire economie - 100 procent hergebruik van alle producten - in de strijd tegen klimaatverandering en grondstoffenschaarste.

Holland Solar: ‘Extra geld voor CCS in tegenspraak afspraken Klimaatakkoord’

22.09.2021 | Nieuws

In het koffertje van Prinsjesdag zat bijna 7 miljard euro voor extra klimaatmaatregelen. Holland Solar, de belangenbehartiger van de Nederlandse zonne-energiesector, ageert vandaag tegen het bedrag dat het demissionair kabinet uittrekt voor een verruiming van de hoeveelheid te subsidiëren fossiele CO2-afvang en opslag (CCS) met 2,5 megaton en extra geld voor de infrastructuur hiervoor.

Opslag: wat kunnen we verwachten?

22.09.2021 | Innovatie

Energieopslag: het is een interessant thema. Niet voor niets worden onze artikelen over batterijopslag en stroomhandel zeer goed gelezen. Iedereen weet dat we aan de vooravond staan van ‘de grote verandering’.

Prinsjesdag: miljarden extra voor SDE++-pot

21.09.2021 | Nieuws

Op deze derde dinsdag van de maand zijn traditiegetrouw de plannen die het kabinet voor ons land heeft onthuld. Zoals eerder al uitlekte, er komt een miljardenimpuls voor het klimaat.

TNO opent lab voor onderzoek naar PV

21.09.2021 | Nieuws

TNO opent het gloednieuwe Solar Lab in Petten. Het lab belooft een broedplaats te worden waar bedrijven, overheden en kennisinstellingen gloednieuwe technieken kunnen ontwikkelen.

Vattenfall gaat voor meer zonne-energie en CO2-reductie

21.09.2021 | Nieuws

Vattenfall kondigt een miljardeninvestering aan waarmee nieuwe duurzame energieproductie moet worden gerealiseerd. De in 2019 toegezegde CO2-reductie van 40 procent wordt verhoogd naar 77 procent minder uitstoot in 2030.

Zelfs in een bewogen pandemiejaar blijft de uitrol van PV groeien

21.09.2021 | Analyse

Op de Solar Busines Day presenteerde Dutch New Energy Research (DNE Research) het Nationaal Solar Trendrapport 2021, met de belangrijkste cijfers, trends en analyses uit de zonne-energiesector.

PV-hoedjes die Prinsjesdag een stuk boeiender zouden kunnen maken

21.09.2021 | 't Hoekje

Dat een groot deel van de onthullingen op Prinsjesdag traditiegetrouw van te voren lekt, betekent niet dat het niet de moeite is om de happening te volgen. Er is immers nog een heel ander aspect wat het televisiespektakel het volgen waard maakt: de geinige hoedjes!   Mocht de top van ons land de vogelnestjes ooit zat zijn, dan zijn er ook een paar bijzondere hoofddeksels voorzien van zonnecellen waarmee de blits gemaakt kan worden.

Klimaatdoelen lopen achterstand op door demissionair kabinet

20.09.2021 | Nieuws

Afgelopen weekend was de heisessie geen doorslaand succes. Op deze manier wordt de situatie rond de lange formatie penibel als het gaat om de uitvoerbaarheid van het klimaat- en energiebeleid.

Opslag: het gaat nu echt gebeuren!

20.09.2021 | Analyse

Energieopslag: het is een interessant thema. Niet voor niets worden onze artikelen over batterijopslag en stroomhandel zeer goed gelezen. Iedereen weet dat we aan de vooravond staan van ‘De Grote Verandering’.

Waarom er weinig PV te vinden is op Curaçao

17.09.2021 | Nieuws

Tech-journalist Jeroen Horlings stelde zichzelf een goede vraag. Hoe komt het dat het zonovergoten eiland Curaçao nog maar weinig zonnepanelen heeft liggen? Een zonnepaneel dat zich op het Caribische eiland bevindt, wekt 1,75 keer zoveel stroom op als een paneel in Nederland.

‘De grootschalige tekorten zullen nog minstens een jaar aanhouden’

17.09.2021 | Analyse

Dat de transport- en grondstoffenprijzen hoog zijn op het moment mag geen nieuws meer heten. Solar365 schreef al over de gestegen vrachttarieven en hoe de transport- en grondstoffenprijzen op grote hoogte stabiliseerden.

Grootste laadparkeergarage ter wereld opent in Utrecht

16.09.2021 | Nieuws

Verzekeraar a.s.r. heeft vandaag de grootste, bidirectionele laadgarage voor elektrische auto’s ter wereld in gebruik genomen. In deze duurzame garage aan de Archimedeslaan kunnen 250 elektrische auto’s van medewerkers tegelijkertijd opladen en ontladen.

Accu aanschaf nu al interessant mits toekomstbestendig

16.09.2021 | Actueel

Consumenten kijken jammer genoeg vaak de kat uit de boom als het aankomt op batterijopslag. Want de accu wordt pas aantrekkelijk als de salderingsregeling afloopt, toch? Bij Indutecc weten ze dat dat niet zo is, en nog veel belangrijker: weten ze hoe ze de klant hier ook van kunnen overtuigen.

Waarom de Wethouder de Zonneboiler tegenhoudt

16.09.2021 | Column

Terwijl zonnestroom doorkachelt en inmiddels tegen allerlei grenzen aanloopt, staat zonnewarmte nog maar aan het begin. De ervaren lezer zal zich meteen afvragen: “Het begin? Ons zonnewarmtebedrijf bestaat al sinds 1979.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu