Nieuws

Drijvend PV-project Singapore voorziet 1.250 flatgebouwen

08.07.2021 | Nieuws

In Singapore is een van ’s werelds grootste drijvende PV-projecten in gebruik genomen. Maar liefst 1.250 flats worden van stroom voorzien door het offshore project.

De negen oplossingen voor netwerkcongestie

08.07.2021 | Actueel

De elektriciteitsnetten zitten op steeds meer plekken vol, waardoor er geen capaciteit meer is om nieuwe zonne-energie-installaties aan te sluiten. De congestie op het huidige elektriciteitsnet is dusdanig groot, dat in veel regio’s geen transportcapaciteit meer beschikbaar is.

De verzekeraar! Wat is dat eigenlijk?

08.07.2021 | Column

Al tig jaren hoor ik niets anders dan dat alles te verzekeren is. Nou, dat blijkt toch niet de werkelijkheid te zijn, of misschien toch wel, maar dan in ieder geval tegen condities die niet acceptabel zijn voor de (toekomstige) verzekerde, degene die uiteindelijk de premie mag betalen.

Panelen als dak: slim en waardevermeerderend

07.07.2021 | Nieuws

Als je twee zonnepanelen schuin tegen elkaar zet krijg je een zadeldak. Deze slimme uitvinding van Robisol, onder de naam Sunpark-overkapping, is prima bruikbaar voor parkeeroverkappingen, gebruiksruimtes en teeltruimtes.

Hoe worden zonnepanelen voorbereid op extreem weer?

07.07.2021 | Analyse

Om klimaatverandering en de bijbehorende opwarming van de aarde tegen te gaan wordt de energietransitie steeds verder uitgerold, met een belangrijke rol voor zonnepanelen als bron van hernieuwbare energie.

Subsidieregeling voor omscholing technisch personeel

06.07.2021 | Nieuws

De omscholingsubsidie is bedoeld om het structurele tekort aan technisch personeel te verminderen. “Een verschuiving op de arbeidsmarkt naar deze beroepen is van groot belang voor de uitvoering van belangrijke maatschappelijke transities als de klimaat- en energietransitie, het woningtekort en digitalisering”, aldus staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoe ons oude gasnet congestieproblematie kan oplossen

06.07.2021 | Analyse

Wat moeten we aan met al die zonnestroom? Om de congestieproblematiek op te lossen hebben we uitbreiding van ons stroomnet nodig. Het gasleidingnetwerk, dat overbodig raakt door de opkomst van duurzame warmtealternatieven, zou verwijderd kunnen worden.

Nieuw in de sector: Renée Vermeulen, Tina Dijkhuizen en Mark van Minde

06.07.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit als kool, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek stellen we iedere maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Kersverse collega's vertellen meer over hun loopbaan, nieuwe baan en hoe de sector ze bevalt.

Energieleveranciers en netbeheerders oneens over storingen slimme meters

05.07.2021 | Nieuws

Waarom moesten we ook alweer allemaal aan de slimme meter? Om snel inzicht te krijgen in ons energieverbruik! En daar wringt de schoen. Maar liefst een half miljoen slimme meters hebben een storing waardoor de gegevens niet uit te lezen zijn of slechts met heel veel vertraging.

Geen kopje suiker maar stroom van de buurman

05.07.2021 | Nieuws

Waarom zou je opgewekte energie terugleveren aan het net als je buurman die ook kan gebruiken? Zeven bedrijven in Apeldoorn vonden dat onzin en zijn daarom met een pilot begonnen.

GOGLA wil 1 miljard levens verbeteren met zonne-energie

05.07.2021 | Analyse

Zonne-energie maakt flexibiliteit mogelijk voor bedrijven en consumenten. Als je een paneel bij je hebt, ben je niet langer afhankelijk van een aansluiting op het stroomnet.

Netbeheerders noemen RES-doelstellingen onrealistisch

02.07.2021 | Nieuws

De netbeheerders hebben voor de dertig RES-regio’s de impact op de infrastructuur van de regionale ambities doorgerekend. Uit de berekeningen blijkt dat er tot 2030 nog meer dan 130 stations moeten worden uitgebreid en er moeten bijna 60 nieuwe stations worden gerealiseerd.

Stakeholders presenteren

02.07.2021 | Nieuws

Zó werkt energie in Nederland moet het standaardwerk over Nederlandse energie worden en is een initiatief van 21 partijen uit de energiesector, onder leiding van De Argumentenfabriek.

Hoe herken je een microcrack?

02.07.2021 | Interview

Panelen leggen een lange reis af voor ze op het dak van de consument komen te rusten. Wat er onderweg gebeurt zal de uiteindelijke eigenaar niet snel te weten komen.

Hoe gaat mass customization toegepast worden?

01.07.2021 | Actueel

Mass customization, de volgende stap in de grootschalige uitrol van zonnepanelen. Recent ging Solliance in Mass Customisation: Application with Big potential in op de wat- en waaromvragen.

Nieuwe concept RES

01.07.2021 | Nieuws

De huidige plannen op het gebied van duurzame energie uit zon en wind zijn voldoende om voor 2030 de klimaatdoelstellingen te kunnen hebben behaald. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een analyse.

Vijftig jaar huwelijk

01.07.2021 | Column

Een tijd geleden was ik in het atelier van een tante die daar een beeld aan het maken was met het thema 'het verschil tussen zijn en schijn'. Dit thema had betrekking op een stel dat vijftig jaar getrouwd was en dit jubileum wilde vereeuwigen in de vorm van een beeld.

Prijzen (zonne-)energie door het dak, ondanks enorme opwek

30.06.2021 | Nieuws

Ondanks dat we record na record breken met de opwek van zonnepanelen zijn de Nederlandse elektriciteitsprijzen hoog. Deze stijging geldt voor zowel de korte- als de langetermijnprijzen.

Wanneer komt het omslagpunt voor de thuisbatterij?

30.06.2021 | Innovatie

Hoewel de prijs voor batterijtechnologie de laatste jaren sterk is afgenomen, is de rendabiliteit van thuisbatterijen nog steeds laag in Nederland, blijkt uit een onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE).

Nederland kan veel leren van klimaat- en energiebeleid buurlanden

29.06.2021 | Nieuws

Uit een vergelijk van CO2-uitstootreductie tussen Nederland en onder andere België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijkt dat Nederland een hoop van hen kan leren.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu