Nieuws

Materiaal dat zonnepanelen zelfherstellend kan maken

05.02.2021 | Nieuws

Een bekend materiaal dat al vaak in zonnepanelen wordt gebruikt, blijkt zichzelf te kunnen herstellen wanneer het beschadigd raakt. Wetenschappers denken dat deze ontdekking veel invloed heeft op de toekomst van schone energie.

Ronde hoeken geen probleem

05.02.2021 | Innovatie

In de zoektocht naar geschikte oppervlakken om zonne-energie op te wekken is de plaatsing van panelen op gebouwen (BIPV), voertuigen (VIPV) en infrastructuur (IIPV) een slimme en noodzakelijke oplossing.

Invloed energiecoöperaties stijgt

04.02.2021 | Nieuws

De impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt, blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER. De 623 Nederlandse energiecoöperaties hebben een dikke vinger in de pap bij de energietransitie, valt te lezen bij Hier Opgewekt.

APsystems: “We zijn hier niet alleen om geld te verdienen”

04.02.2021 | Interview

Meer dan 25 jaar werkervaring nam Olivier Jacques, Global Executive Vice President van micro-omvormerfabrikant APsystems, in 2015 mee toen hij aan zijn nieuwe uitdaging begon.

Hop, hop, zon er op

04.02.2021 | Column

Wat is logischer dan alle bebouwde oppervlaktes die geschikt zijn, vol te leggen met zonnepanelen? Daar kan (bijna) niemand tegen zijn. Daken van huizen, stallen, bedrijven, overheidsgebouwen, geluidsweringen, parkeerterreinen, vangrails, gevels en wat nog meer.

Onderzoeksmethodes vertragen inzet veelbelovende LSC

03.02.2021 | Nieuws

Door het ontbreken van een universele standaard worden luminescerende zonneconcentrators niet op grote schaal toegepast voor het verbeteren van de prestaties van PV-modules, zo staat te lezen in PV Magazine.

Zijn thin film panels de redding voor Europese pv-productie?

03.02.2021 | Actueel

Met het wegvallen van de importheffingen voor Chinese producten is het grootste gedeelte van de PV-productie weggetrokken uit Europa. Kenniscentrum Solliance ziet met thin film panels de toekomst van Europese PV-productie weer zonnig in.

Nul op de meter van gemeentehuis Dronten

02.02.2021 | Nieuws

Het gemeentehuis in Dronten moest nodig op de schop. Maar hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In samenwerking met de provincie, partijen uit het bedrijfsleven en met behulp van een subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werd het gemeentehuis omgebouwd tot een volledig energieneutrale werkplek, valt te lezen op het kennisplatvorm Duurzaam Gebouwd.

Zo kan de salderingsregeling behouden blijven

02.02.2021 | Opinie

Nu het kabinet gevallen is, wil de Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat dat de afbouw van de salderingsregeling controversieel wordt verklaard. Als de Tweede Kamer dit overneemt, zal het wetsvoorstel pas behandeld worden onder een nieuw kabinet.

Imfred de Jong: vreemde eend bij Huawei

02.02.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de nieuwe rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

Monitor concept-RES: verklein aansluiting zonneparken

01.02.2021 | Nieuws

Op verzoek van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën is een Monitor concept-RES ontwikkeld. Hiermee wordt in beeld gebracht in hoeverre de doelstelling van 2030 lijkt te kunnen worden bereikt op basis van alle dertig concept-RES’en.

Mogelijk burgerpanels ingezet bij zonneparken

01.02.2021 | Nieuws

Een commissie onderzoekt momenteel hoe burgerpanels kunnen worden ingezet bij plannen voor wind- en zonneparken. Zo hoopt men het draagvlak van de projecten te vergroten en ook tot nieuwe ideeën te komen, schrijft het AD.

Meer duidelijkheid over btw-regeling

01.02.2021 | Actueel

Sinds 1 januari 2020 moeten huiseigenaren zich melden als ondernemer als ze zonnepanelen aanschaffen waarmee ze stroom leveren aan hun energiebedrijf. Maar door de nogal summiere uitleg van deze regeling was er veel onduidelijkheid onder de kopers en de installateurs die hen van advies wilden voorzien.

Coronacrisis voor grote bedrijven uitgelezen kans om te verduurzamen

29.01.2021 | Nieuws

Een onderzoek, uitgevoerd door de ING bank, heeft aangetoond dat grotere MKB-bedrijven dit jaar ondanks de crisis verduurzaming hoog op de agenda hebben staan. Dat meldt de NOS.

Alle hens aan dek om installateurs elektrotechniek op te leiden

29.01.2021 | Interview

Peter Mors krijgt écht energie van het opleiden van studenten tot installateur elektrotechniek. Hij doet dit bij IW Noord-Holland (Installatie Werk Noord-Holland), vestiging Heerhugowaard.

Battolyser: de batterij die alles kan, zelfs waterstof maken

28.01.2021 | Nieuws

Battolyser, de spin-off van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren.

Geen zonnepanelen op dak datacenters

28.01.2021 | Nieuws

In gemeente Hollands Kroon krijgen ze er inmiddels buikpijn van: steeds meer inwoners van Middenmeer en de Wieringermeer vragen zich af waarom de hyperscale datacenters wel, tegen de afspraak in, stroom van het naast gelegen windturbinepark gebruiken, maar geen zonnepanelen op hun gigantische daken hebben liggen om zelf in een deel van hun enorme elektriciteitsconsumptie te voldoen, valt te lezen in Hollands Kroon Actueel.

Een brandschone zaak: zekerheid over brandveilige PV-installaties op daken

28.01.2021 | Actueel

Het verzekeren van een pand met zonnepanelen kan moeizaam verlopen. Omdat het plaatsen van zonnepanelen het risico op brand lijkt te verhogen, willen verzekeraars zo goed mogelijk op de hoogte zijn van het plan de campagne.

Hoe het klimaatvirus helpt om de klimaatdoelen te halen

28.01.2021 | Column

Velen in onze sector werken hard aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Gelukkig zien ook steeds meer beleidsmakers en politici in dat fors ingrijpen dringend nodig is.

Hernieuwbare bronnen verslaan fossiele brandstof in Europa

27.01.2021 | Nieuws

Vorig jaar leverden hernieuwbare bronnen voor het eerst meer elektriciteit binnen de Europese Unie dan fossiele brandstoffen, volgens een nieuw rapport van EMBER.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu