Nieuws

Personeel zal weglopen als er geen cultuuromslag komt

07.07.2022 | Analyse

Dit artikel kan een beetje pijn doen. Omdat er een vinger op de zere plek wordt gelegd bij sommigen. Maar het moet wel gezegd: het is tijd voor een cultuuromslag, anders loopt je personeel weg.

H2arvester plaatst zonnepanelen op wielen  voor agri solar

06.07.2022 | Interview

De rijdende zonnepanelen van H2arvester maken landbouwgrond geschikt de productie van zonne-energie en koppelen dit aan productie van waterstof voor opslag.

Eerste halfjaar was 41 procent van de elektriciteit hernieuwbaar, zonnepanelen leveren 14,3 procent

05.07.2022 | Nieuws

Het aandeel van hernieuwbare energie in alle elektriciteit is in het eerste halfjaar van 2022 uitgekomen op 41 procent, ten opzichte van 33 procent in het eerste halfjaar van 2021, dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.

Jetten onderzoekt mogelijkheid burgerforum

05.07.2022 | Nieuws

“De discussie over klimaat- en energiebeleid raakt iedereen. Daarom vind ik het heel interessant om te onderzoeken of we via een burgerforum de samenleving beter kunnen betrekken en patstellingen kunnen doorbreken.

Minister Jetten: ‘Terugleververgoeding moet redelijk zijn, dat is minimaal 80 procent’

05.07.2022 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft het nieuwe afbouwpad van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin stelt hij ook dat leveranciers – voor het deel dat niet gesaldeerd mag worden – “een redelijke vergoeding” moeten leveren, totdat er in 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

PV op verharde dijken met name interessant in dunbevolkte gebieden

05.07.2022 | Actueel

Enige tijd geleden vond in ’t Spant Bussum de Sunday plaats. Een kennisevenement georganiseerd door Holland Solar, TKI Urban Energy, TNO, Solliance, NWO, SOLA en Solar Magazine.

Vieze panelen? Hulp komt uit de lucht

05.07.2022 | 't Hoekje

Het is maar goed dat de koeien niet kunnen vliegen, want als je af en toe ziet hoeveel vogelpoep er op je PV zit word je er hopeloos van. En als het geen vogels zijn dan heeft het wel weer Saharazand geregend en dat is niet goed voor je opbrengst.

Verdeling tweede openstelling SDE++ 2021 bekend

04.07.2022 | Nieuws

Van 5 oktober tot 11 november vond de tweede openstelling van de SDE++ plaats. Er was een verplichtingenbudget beschikbaar van 5 miljard euro. Inmiddels zijn alle aanvragen beoordeeld en zijn de beschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, meldt Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, in een brief aan de Tweede Kamer.

Zwitserse waterbatterij met capaciteit van 20 miljoen kilowattuur in gebruik genomen

04.07.2022 | Nieuws

Een waterbatterij die elektriciteit kan opslaan gelijk aan 400.000 batterijen voor elektrische auto's, is in Zwitserland in gebruik genomen, schrijft Euronews.

04.07.2022 | Analyse

Er zijn zo’n 3.500 bedrijventerreinen in Nederland die samen goed zijn voor 20 miljard kubieke meter aardgas en 39 miljard kilowattuur elektriciteitsgebruik.

Datacentrum Meta komt definitief niet naar Zeewolde

01.07.2022 | Nieuws

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft zelf een streep door de plannen voor een groot datacenter in Zeewolde gezet, dat meldt de NOS. Het plan om het datacentrum in Flevoland te bouwen stond al enige tijd op pauze nadat een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet had opgeroepen om de bouw voorlopig tegen te houden.

Een tankeiland als duurzame oase in de stad: NXT Mobility

01.07.2022 | Innovatie

Solar365 sprak met Erik Metselaar van NXT Mobility. In het eerste deel ging het over de klanten, diensten en producten van NXT Mobility. Van snellaadoplossingen tot waterstofstations.

Ministerie van Defensie neemt zijn eerste waterstofauto

30.06.2022 | Nieuws

Het ministerie van Defensie heeft deze week zijn eerste negen op waterstof rijdende auto’s in gebruik genomen. De komende maanden moet dit worden uitgebreid naar 33.

Tweede Kamer:

30.06.2022 | Nieuws

De Tweede Kamer wil meer steun voor innovatieve bedrijven, onder andere in de zonne-energiesector. De Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, zou zich meer moeten inzetten voor Europese steun.

Eenkindpolitiek als oplossing voor alles

30.06.2022 | Column

Onlangs presenteerden ministers Jetten, De Jonge en Adriaansens hun klimaat- en energieplannen voor een bomvolle zaal in Madurodam. Zij gaven ruiterlijk toe: We hebben als overheden zitten slapen, we zijn te laat (we weten al vijftig jaar dat we niet op de goede weg zitten), maar we gaan nu alles op alles zetten om de doelen van Parijs te halen.

Europese klimaatministers bereiken Europees klimaatakkoord

30.06.2022 | Actueel

Na uitgebreide onderhandelingen hebben de klimaatministers van de Europese lidstaten een akkoord bereikt over een gezamenlijk klimaatpakket, zo tekent NRC persbureau ANP op.

Leasen mag alleen nog elektrisch vanaf 2025

29.06.2022 | Nieuws

Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft besloten dat leaserijders vanaf 2025 alleen nog een volledig elektrisch model mogen uitzoeken, dat meldt de Telegraaf.

Meer zonne-energieverbruik in 2021, toch lager aandeel hernieuwbare energie

29.06.2022 | Nieuws

In 2021 lag het aandeel hernieuwbare energie op 12 procent van het totale energieverbruik in Nederland, tegenover 14 procent in 2020. Ten opzichte van 2020 is er minder biomassa meegeteld voor het aandeel hernieuwbare energie en is er geen hernieuwbare energie uit het buitenland ingekocht.

Zonnevelden naar de meest onmogelijke plekken rijden

29.06.2022 | Innovatie

Stel: er ligt een terrein waar niet heel veel mee kan. Omdat het er bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar gemakkelijk toegankelijk moet kunnen zijn voor onderhoud aan gas-, water- of elektraleidingen die er lopen, of omdat er op de locatie nog geen bestemmingsplan is of omdat het om verontreinigde grond gaat die in de loop van de tijd gesaneerd moet worden.

Glazen piramide concentreert zonlicht uit verschillende hoeken

28.06.2022 | Nieuws

Een glazen piramide moet het mogelijk maken om meer zonlicht op een zonnecel te laten vallen vanuit verschillende hoeken zonder het paneel van richting te veranderen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu