Nieuws

Pionier: Wouter Versluis

29.06.2021 | 't Hoekje

Wouter Versluis, CEO van Eternergy, mag met recht een pionier van de zonne-energiesector genoemd worden. Sinds 2009 is hij al op diverse manieren en in verschillende functies werkzaam in de energiesector.

Weet waar je panelen vandaan komen

29.06.2021 | Actueel

Wat van ver komt is misschien lekker, maar als je panelen een reis van duizenden kilometers af moeten leggen kan er onderweg van alles gebeuren wat de panelen niet ten goede komt.

VS verbiedt Chinese zonne-energieproducten om dwangarbeid

28.06.2021 | Nieuws

De Biden-regering heeft een verbod uitgevaardigd op de invoer in de VS van een belangrijk materiaal voor zonnepanelen van het Chinese Hoshine Silicon Industry Co wegens beschuldigingen van dwangarbeid, dat schrijft persbureau Reuters.

Vrachttarieven Shanghai – Rotterdam met 534 procent gestegen

28.06.2021 | Analyse

De prijzen van zonnepanelen stijgen behoorlijk en dat heeft twee duidelijke oorzaken: grondstoffenschaarste en een containertekort. Per wanneer kan dit worden opgelost? Volgens Gerard Scheper, CEO van European Solar, is het einde weliswaar in zicht, maar kan dat toch nog wel even gaan duren.

Holland Solar onderschrijft doelstellingen Urgenda

25.06.2021 | Nieuws

Klimaatorganisatie Urgenda presenteerde onlangs een plan waarin gepleit wordt om minder zonne- en windenergie in weilanden en de vrije natuur te produceren. "Er zijn genoeg andere plekken waar dat kan", zei directeur Marjan Minnesma tegen NU.

Netbeheerders reageren gezamenlijk op berichten over netkrapte

25.06.2021 | Nieuws

In een gezamenlijk statement reageren Netbeheer Nederland, Liander en TenneT op de berichten over de krapte op het elektriciteitsnet. Ook Solar365 schreef hier onlangs over.

GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland

25.06.2021 | Nieuws

De twee energiebedrijven gaan nog dit jaar beginnen met de bouw van de GIGA Buffalo. Dit wordt de grootste batterij van Nederland met een vermogen van 24 MW en 48 MWh en een verwachte CO2-besparing van ruim 23 duizend ton per jaar.

Is de vijf minuten-batterij het begin van de grote oplaadverandering?

25.06.2021 | Interview

De ontwikkeling van batterijen is zeer belangrijk voor de toekomst van EV’s. Overal ter wereld zijn bedrijven bezig de drie grootste knelpunten van accu’s voor voertuigen te tackelen.

Elektriciteitsnet bereikt maximale capaciteit in delen Amsterdam

24.06.2021 | Nieuws

In navolging van andere locaties in Nederland heeft het elektriciteitsnet in Amsterdam in twee gebieden zijn maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Snelladen: welke paal plaats je waar?

24.06.2021 | Actueel

Een toenemend aantal elektrische voertuigen vraagt ook om een grotere hoeveelheid laadpunten om ze in beweging te kunnen houden. Maar in een klein land als Nederland lijkt de beschikbare grond hiervoor ook schaars, en is netverzwaring een belangrijke voorwaarde.

Solarcoaster

24.06.2021 | Column

Ruim een half jaar geleden schreef ik mijn eerste column voor Solar 365. Ik begon het stuk met de volgende woorden: De solar markt is altijd in beweging. Termen als ‘solarcoaster’ komen dan ook niet voor niets regelmatig voorbij.

PV schoonmaken: loont het de moeite?

23.06.2021 | Nieuws

Het is een eeuwigdurende discussie met voor- en tegenstanders: loont het om zonnepanelen schoon te maken? We gaan er wellicht nooit echt uitkomen, maar duidelijk is wel dat hardnekkige vogelpoep of aanslag van bomen het rendement van de installatie kan verminderen, zegt consumentenprogramma Radar.

Van der Valk Solar Systems over bijblijven in de PV wereld

23.06.2021 | Innovatie

Behalve dat de PV markt zelf in een stroomversnelling blijft, groeien ook de panelen in formaat. “De maten van panelen veranderen continu. Het is voor ons een uitdaging om bij te houden, we moeten continu schakelen”, aldus Richard Snel, van Van der Valk Solar Systems.

IKEA en Rockefeller Foundation investeren miljard dollar in hernieuwbare energie voor armen

22.06.2021 | Nieuws

De IKEA Foundation en The Rockefeller Foundation bundelen hun krachten om een wereldwijd platform ter waarde van 1 miljard dollar op te zetten voor de bestrijding van klimaatverandering en energiearmoede.

Netbeheerders hebben voor miljarden euro

22.06.2021 | Nieuws

Volgens het Financieele Dagblad hebben netbeheerders Alliander en Stedin een groot risico genomen door slimme energiemeters in te kopen. Mogelijk kunnen zij de meters volgend jaar al niet meer aflezen, wat een verlies van een miljard euro kan gaan opleveren.

22.06.2021 | Actueel

Eind augustus komt Dutch New Energy Research (DNE Research) met een geüpdatete versie van hun 5-year forecast van de Nederlandse zonne-energiesector. Directeur van Dutch New Energy Research, Rolf Heynen, zag vorig jaar dat de coronadip de PV-markt minder hard raakte dan in eerste instantie werd gedacht.

De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

22.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Huzarenstukje: astronauten installeren zonnepanelen ISS

21.06.2021 | Nieuws

Terwijl de meeste vaders afgelopen zondag genoten van hun ontbijt op bed en mooi ingepakte cadeaus, deden de astronauten Thomas Pesquet en Shane Kimbrough bij het International Space Station (ISS) iets van een hele andere orde: ze verbleven zes uur lang buiten het station om nieuwe zonnepanelen aan te sluiten.

Haags gerucht: Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 | Nieuws

In de Haagse wandelgangen werd deze week de naam Diederik Samsom gefluisterd. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt.

Waarom is mass customization eigenlijk belangrijk?

21.06.2021 | Analyse

Alle knappe koppen in de solarsector zijn het erover eens: een belangrijke stap in de energietransitie is het samenvoegen van maatwerk en massaproductie van zonnepanelen – mass customization.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu