Nieuws

Tomaten in de woestijn

24.08.2021 | Nieuws

Sundrop Farms kweekt jaarlijks zo’n 13.500 ton tomaten in de woestijn met alleen zonlicht en zeewater en zijn daarmee goed voor meer dan 10 procent van alle trostomaten in het land.

Sonnenkraft wil kwaliteit voor alles laten gaan

24.08.2021 | Interview

Sonnenkraft, de Oostenrijkse leverancier van complete zonne-energiesystemen, ontving onlangs het hoogste certificaat voor brandveiligheid voor zijn glas-glaspanelen.

De pionier Peter Segaar

24.08.2021 | 't Hoekje

Segaar: ‘PV is mijn uit de hand gelopen hobby’ de pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

EV-accu’s teruggeroepen wegens brandgevaar

23.08.2021 | Nieuws

De accu’s die zijn gebruikt in de Opel Amper-e en de Chevrolet Bolt worden teruggeroepen. De accu zou brandgevaarlijk zijn schrijft NRC. Dit betekent dat bijna 3.

‘Onduidelijke saldeerambitie vertraagt de energietransitie’

23.08.2021 | Analyse

Door de demissionaire status van het kabinet en de wens van de Tweede Kamer om een besluit over de salderingsregeling over de verkiezingen heen te tillen, is er nog altijd geen besluit over genomen.

Kokosnootvezels en planten blijken zonnepanelen goed te kunnen koelen

20.08.2021 | Nieuws

Een onderzoeksteam van de Sastra Deemed University (India) en de Universiti Malaysia Pahang (Maleisië) heeft onderzoek gedaan naar verschillende passieve koeltechnieken voor zonnepanelen.

Nieuwe erkenning Zon-PV: veiligheid voor alles

20.08.2021 | Actueel

Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. Onlangs plaatsen wij een artikel waarin Wil van Ophem, directeur technische zaken bij InstallQ, de ontwikkelaar van een groot regiment aan kwaliteitsregelingen en verlener van erkenningen aan de vakbekwame installateur, vertelde waarom het tijd was voor een nieuwe erkenning.

Nieuw record: 10 procent Europese stroom uit zonnepanelen

19.08.2021 | Nieuws

Tijdens de maanden juni en juli verzorgden PV-installaties voor het eerst een tiende van de elektriciteitsbehoefte in de Europese Unie. Nederland en Duitsland waren de Europese koplopers; in deze landen leverden zonnepanelen maar liefst 17 procent van alle stroom.

Subsidies voor duurzame energie: snap je het nog?

19.08.2021 | Actueel

Wegwijs worden in de subsidie-jungle voor duurzame energie is best een opgave. Gelukkig kun je met al je vragen terecht bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), die deze regelingen uitvoert.

De perfecte voedingsbodem voor batterijen

19.08.2021 | Column

Het mooie aan onze business is dat je altijd start met een omgeving die roept dat het niet kan. Klimaatverandering: kan niet waar zijn. Zonnepanelen: kunnen nooit een reële bijdrage leveren aan de energievoorziening.

Gesloten Chinese terminal zorgt voor problemen

18.08.2021 | Nieuws

De schaarste op de zeecontainermarkt blijft ook de solarindustrie beïnvloeden. Eerder meldden de grote zeecontainerbedrijven Maersk en Hapag Lloyd dat de schaarste eind dit jaar zou moeten zijn opgelost, maar de NOS schrijft over een onverwacht probleem dat opdoemt aan de Chinese horizon.

Glas-glas van Hanover Solar perfect voor overkappingen

18.08.2021 | Innovatie

Tegenwoordig wil de particulier meer zekerheid en kwaliteit wanneer het gaat om PV. “De glas-glaspanelen van Hanover Solar bieden die garantie”, vertelt Antoine Hoeven, Salesmanager EU van het bedrijf.

Wie zet de zon even aan?

17.08.2021 | 't Hoekje

De zomer is tot dusver wat teleurstellend in ons kikkerland. En dat is niet alleen zonde van de opbrengst van je zonne-panelen, maar ook van je vakantie. En ook al valt de meeste regen naast je, toch zullen velen van ons een zucht van teleurstelling laten ontsnappen bij het openschuiven van de gordijnen of, erger nog, bij het openritsen van de voortent.

Nieuwe erkenning Zon-PV: waarom is het nodig?

17.08.2021 | Actueel

Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. En daar komt InstallQ om de hoek kijken: zij maken zich hard voor veilige technische gebouwinstallaties van goede kwaliteit voor heel Nederland.

Tesla recyclet 92 procent van het accu-materiaal

16.08.2021 | Nieuws

Een groot probleem bij elektrische auto’s is dat het accupakket het meest vervuilende en duurste deel van de auto is. Recyclen is dus belangrijk voor het milieu en je bankrekening.

Groendus realiseert de noodzakelijke verduurzaming van de energiemarkt

16.08.2021 | Interview

Groendus wil de energietransitie versnellen door de zakelijke energiemarkt op weg te helpen naar volledig hernieuwbare energie. Volgens voorzitter van de raad van commissarissen Jeroen de Haas is een integrale aanpak noodzakelijk om dit efficiënt te kunnen doen.

Lithium-metaalbatterij houdt 88 procent laadcapaciteit na 1.000 laadcycli

13.08.2021 | Nieuws

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology en het Helmholtz Institute Ulm hebben een recordbrekende lithium-metaalbatterij ontwikkeld. Het nieuwe type batterij levert een energiedichtheid van 560 wattuur per kilogram met een zeer goede stabiliteit, dat meldt Engineersonline.

Duurzaam Gefinancierd maakt verduurzaming voor iedereen betaalbaar

13.08.2021 | Interview

Wie wat bespaart, heeft wat. Maar om te kunnen besparen op energie moet er eerst flink geïnvesteerd worden, waardoor verduurzaming voor de consument met een kleine portemonnee ook mogelijk kan zijn.

Vlaamse panelenmarkt stort in

12.08.2021 | Nieuws

Na de afschaffing van de Vlaamse salderingsregeling is er in de eerste helft van 2021 slechts voor 83 megawatt aan zonnepanelen in Vlaanderen geplaatst. Dit steekt schril af tegen de 693 megawatt die in heel 2020 werd geplaatst, en is ook ruim minder dan de 300 megawatt aan jaarlijkse groei die Vlaanderen beoogt.

De Olympische gedachte

12.08.2021 | Column

We zijn in ons land dol op lijstjes. En als zeventiende economie van de wereld is alles in de top-10 uitzonderlijk en goed. Niet voor niets waren we ontzettend trots toen we afgelopen weekend de zevende plaats in de medaillespiegel van de Olympische Spelen wisten te veroveren.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu