Nieuws

“Klimaatdoelen kunnen behaald worden met smartcharging”

10.06.2021 | Actueel

Dat de elektrische auto in trek is, is een goede ontwikkeling. Maar een te snelle toename van iets zorgt altijd voor groeipijn. Barst ons land van de tankstations, laadpalen zijn nog maar in kleine getalen te vinden.

Zon uit, gas aan

09.06.2021 | Nieuws

Donderdagochtend gaat de zon even uit. De maan zal voor de zon schuiven en een zonsverduistering veroorzaken. De gemiddelde Nederlander houdt zich er misschien niet zo mee bezig, maar de netbeheerders hebben hun plan al klaarliggen, want de zonnepanelen zullen deze dag heel wat minder stroom opwekken en dat kan tegenwoordig niet zonder gevolgen voor het net.

09.06.2021 | Nieuws

Een grote groep van milieuorganisaties, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties, hoogleraren en de FNV willen met De Eerlijke Klimaatagenda mensen met lagere inkomens meer te betrekken bij de verduurzaming van Nederland, schrijft NU.

SolarEdge sorteert voor op thuisbatterijoplossing met nieuwe omvormer

09.06.2021 | Actueel

De nieuwste SolarEdge 3-fase omvormer is ontwikkeld voor de kleinere daken, ‘om installaties op kleine daken in zonne-energiecentrales te veranderen’ en voor de toekomst, zo wordt uitgelegd tijdens een recent webinar van SolarEdge.

Nieuwe openstellingsronde SDE++ verlaat en verlengd

08.06.2021 | Nieuws

Na een positieve openstelling van de SDE in het begin van het jaar, besluit de regering de datum van de volgende ronde naar achteren te schuiven. De openstelling duurt tegelijk langer.

PV-modules gaan langer mee in Scandinavische klimaten

08.06.2021 | Nieuws

Kristallijn silicium PV-modules die in Scandinavische klimaten worden gebruikt, gaan langer mee dan panelen die in andere breedtegraden en klimaten worden gebruikt, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door het Institute for Energy Technology van de Universiteit van Oslo.

Zonnepanelen verzekeren tegen extreem weer wordt steeds belangrijker

08.06.2021 | Analyse

Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer, ook in Nederland. Wat voor effect heeft dit op het verzekeren van zonnepanelen? Volgens Harry Wolkenfelt, CEO van Solarif, verhardt het de markt.

Nieuw in de sector: Roy Gerrits en Stefan During

08.06.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit als kool, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek stellen we iedere maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Kersverse collega's vertellen meer over hun loopbaan, nieuwe baan en hoe de sector ze bevalt.

Op Mars maken ze PV schoon met zand

07.06.2021 | Nieuws

NASA-wetenschappers hebben de zonnemodules van de Insight-lander die op Mars opereert gedeeltelijk schoongemaakt door zand te gebruiken. Het zand is in de buurt verzameld en tijdens de meest winderige tijd van de dag op de panelen gedruppeld, waardoor het stof dat panelen bedekt deels weg kon worden gespoeld.

DDA: “Een stroomstoring willen we in eerste instantie opvangen met fuel cells”

07.06.2021 | Analyse

Eerder schreven wij al over het elektriciteitsgebruik, het gebruik van restwarmte en het koelen van datacenters. In dit laatste deel gaat Erik Barentsen, beleidsmaker bij de Dutch Data Center Association (DDA) in op het gebruik van batterijen en waterstof in het geval van een stroomstoring of -onderbreking.

Onenigheid over elektriciteitstarieven

04.06.2021 | Nieuws

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een voorstel gedaan hoe de tarieven van netbeheerders van 2022 tot 2026 worden vastgesteld, maar netbeheerders kunnen zich hier niet in vinden.

Curtailment, wat is dat?

04.06.2021 | Interview

Vorige week kon je lezen hoe duurzame stroomproducenten de diensten van energie- en dataspecialist Edmij kunnen inschakelen. Zij voorspellen hun energieverbruik en – productie en helpen met slim energie verhandelen.

Zorgen om frequentiestoring door zonnepanelen

03.06.2021 | Nieuws

Stoorsignalen van zonnepanelen die niet voldoen aan alle wettelijke eisen kunnen zorgen voor ernstige storingen op het C2000-netwerk, dat door politie-, brandweer- en ambulancediensten gebruikt wordt.

Zonne-energie, kom maar op met jouw eigen metriek!

03.06.2021 | Column

Het is half zeven maandagmorgen 10 mei, mijn wekker gaat af en ik zet de tv aan om tijdens het eerste NOS ochtendjournaal langzaam wakker te worden... ‘Deze morgen in Trouw: De overgang naar schone energie loopt gevaar door gebrek aan cruciale grondstoffen.

03.06.2021 | Actueel

Gemeenten hebben tientallen tot honderden gebouwen in eigen bezit. Net als de rest van de gebouwen binnen hun grenzen zullen deze gebouwen, hoe oud of versleten ook, uiteindelijk de verduurzamingsslag moeten maken.

Zonnepanelen op alle scholen: nog 6000 daken te gaan

02.06.2021 | Nieuws

De landelijke stichting Schooldakrevolutie heeft zich als doel gesteld alle Nederlandse schooldaken zo snel mogelijk te bedekken met zonnepanelen. Er zijn er ’nog maar’ 6000 te gaan, maar congestie legt bij sommigen een kink in de kabel, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Batterijen op wielen

02.06.2021 | Innovatie

Op dit moment rijden er zo’n 300.000 elektrische auto’s in Nederland. De prognose is dat het er in 2025 er 1 miljoen zullen zijn. Voor 2030 wordt het aantal op 3 miljoen geschat.

Capaciteit zonnestroom zorgt opnieuw voor record

01.06.2021 | Nieuws

De opgestelde capaciteit van zonnepanelen is opnieuw met een recordhoeveelheid gegroeid naar iets meer dan 10.000 MW in 2020, dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Hoe komt RES-regio Flevoland aan zijn koploperspositie?

01.06.2021 | Analyse

Een blik op de Klimaatmonitor (zie onderstaande afbeelding) leert dat Flevoland relatief de meeste hernieuwbare energie opwerkt van alle RES-regio’s. En met afstand, want nummer 2 Goeree-Overflakkee wekt procentueel iets meer dan de helft op.

Harm Speksnijder: De Thuisklusser

01.06.2021 | 't Hoekje

Drie generaties op één terrein leven off-grid Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu