Nieuws

Energieleveranciers en netbeheerders oneens over storingen slimme meters

05.07.2021 | Nieuws

Waarom moesten we ook alweer allemaal aan de slimme meter? Om snel inzicht te krijgen in ons energieverbruik! En daar wringt de schoen. Maar liefst een half miljoen slimme meters hebben een storing waardoor de gegevens niet uit te lezen zijn of slechts met heel veel vertraging.

Geen kopje suiker maar stroom van de buurman

05.07.2021 | Nieuws

Waarom zou je opgewekte energie terugleveren aan het net als je buurman die ook kan gebruiken? Zeven bedrijven in Apeldoorn vonden dat onzin en zijn daarom met een pilot begonnen.

GOGLA wil 1 miljard levens verbeteren met zonne-energie

05.07.2021 | Analyse

Zonne-energie maakt flexibiliteit mogelijk voor bedrijven en consumenten. Als je een paneel bij je hebt, ben je niet langer afhankelijk van een aansluiting op het stroomnet.

Netbeheerders noemen RES-doelstellingen onrealistisch

02.07.2021 | Nieuws

De netbeheerders hebben voor de dertig RES-regio’s de impact op de infrastructuur van de regionale ambities doorgerekend. Uit de berekeningen blijkt dat er tot 2030 nog meer dan 130 stations moeten worden uitgebreid en er moeten bijna 60 nieuwe stations worden gerealiseerd.

Stakeholders presenteren

02.07.2021 | Nieuws

Zó werkt energie in Nederland moet het standaardwerk over Nederlandse energie worden en is een initiatief van 21 partijen uit de energiesector, onder leiding van De Argumentenfabriek.

Hoe herken je een microcrack?

02.07.2021 | Interview

Panelen leggen een lange reis af voor ze op het dak van de consument komen te rusten. Wat er onderweg gebeurt zal de uiteindelijke eigenaar niet snel te weten komen.

Hoe gaat mass customization toegepast worden?

01.07.2021 | Actueel

Mass customization, de volgende stap in de grootschalige uitrol van zonnepanelen. Recent ging Solliance in Mass Customisation: Application with Big potential in op de wat- en waaromvragen.

Nieuwe concept RES

01.07.2021 | Nieuws

De huidige plannen op het gebied van duurzame energie uit zon en wind zijn voldoende om voor 2030 de klimaatdoelstellingen te kunnen hebben behaald. Dat schrijft De Volkskrant op basis van een analyse.

Vijftig jaar huwelijk

01.07.2021 | Column

Een tijd geleden was ik in het atelier van een tante die daar een beeld aan het maken was met het thema 'het verschil tussen zijn en schijn'. Dit thema had betrekking op een stel dat vijftig jaar getrouwd was en dit jubileum wilde vereeuwigen in de vorm van een beeld.

Prijzen (zonne-)energie door het dak, ondanks enorme opwek

30.06.2021 | Nieuws

Ondanks dat we record na record breken met de opwek van zonnepanelen zijn de Nederlandse elektriciteitsprijzen hoog. Deze stijging geldt voor zowel de korte- als de langetermijnprijzen.

Wanneer komt het omslagpunt voor de thuisbatterij?

30.06.2021 | Innovatie

Hoewel de prijs voor batterijtechnologie de laatste jaren sterk is afgenomen, is de rendabiliteit van thuisbatterijen nog steeds laag in Nederland, blijkt uit een onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE).

Nederland kan veel leren van klimaat- en energiebeleid buurlanden

29.06.2021 | Nieuws

Uit een vergelijk van CO2-uitstootreductie tussen Nederland en onder andere België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijkt dat Nederland een hoop van hen kan leren.

Pionier: Wouter Versluis

29.06.2021 | 't Hoekje

Wouter Versluis, CEO van Eternergy, mag met recht een pionier van de zonne-energiesector genoemd worden. Sinds 2009 is hij al op diverse manieren en in verschillende functies werkzaam in de energiesector.

Weet waar je panelen vandaan komen

29.06.2021 | Actueel

Wat van ver komt is misschien lekker, maar als je panelen een reis van duizenden kilometers af moeten leggen kan er onderweg van alles gebeuren wat de panelen niet ten goede komt.

VS verbiedt Chinese zonne-energieproducten om dwangarbeid

28.06.2021 | Nieuws

De Biden-regering heeft een verbod uitgevaardigd op de invoer in de VS van een belangrijk materiaal voor zonnepanelen van het Chinese Hoshine Silicon Industry Co wegens beschuldigingen van dwangarbeid, dat schrijft persbureau Reuters.

Vrachttarieven Shanghai – Rotterdam met 534 procent gestegen

28.06.2021 | Analyse

De prijzen van zonnepanelen stijgen behoorlijk en dat heeft twee duidelijke oorzaken: grondstoffenschaarste en een containertekort. Per wanneer kan dit worden opgelost? Volgens Gerard Scheper, CEO van European Solar, is het einde weliswaar in zicht, maar kan dat toch nog wel even gaan duren.

Holland Solar onderschrijft doelstellingen Urgenda

25.06.2021 | Nieuws

Klimaatorganisatie Urgenda presenteerde onlangs een plan waarin gepleit wordt om minder zonne- en windenergie in weilanden en de vrije natuur te produceren. "Er zijn genoeg andere plekken waar dat kan", zei directeur Marjan Minnesma tegen NU.

Netbeheerders reageren gezamenlijk op berichten over netkrapte

25.06.2021 | Nieuws

In een gezamenlijk statement reageren Netbeheer Nederland, Liander en TenneT op de berichten over de krapte op het elektriciteitsnet. Ook Solar365 schreef hier onlangs over.

GIGA Storage en Eneco realiseren grootste batterij van Nederland

25.06.2021 | Nieuws

De twee energiebedrijven gaan nog dit jaar beginnen met de bouw van de GIGA Buffalo. Dit wordt de grootste batterij van Nederland met een vermogen van 24 MW en 48 MWh en een verwachte CO2-besparing van ruim 23 duizend ton per jaar.

Is de vijf minuten-batterij het begin van de grote oplaadverandering?

25.06.2021 | Interview

De ontwikkeling van batterijen is zeer belangrijk voor de toekomst van EV’s. Overal ter wereld zijn bedrijven bezig de drie grootste knelpunten van accu’s voor voertuigen te tackelen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu