Nieuws

Elektriciteitsnet bereikt maximale capaciteit in delen Amsterdam

24.06.2021 | Nieuws

In navolging van andere locaties in Nederland heeft het elektriciteitsnet in Amsterdam in twee gebieden zijn maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Snelladen: welke paal plaats je waar?

24.06.2021 | Actueel

Een toenemend aantal elektrische voertuigen vraagt ook om een grotere hoeveelheid laadpunten om ze in beweging te kunnen houden. Maar in een klein land als Nederland lijkt de beschikbare grond hiervoor ook schaars, en is netverzwaring een belangrijke voorwaarde.

Solarcoaster

24.06.2021 | Column

Ruim een half jaar geleden schreef ik mijn eerste column voor Solar 365. Ik begon het stuk met de volgende woorden: De solar markt is altijd in beweging. Termen als ‘solarcoaster’ komen dan ook niet voor niets regelmatig voorbij.

PV schoonmaken: loont het de moeite?

23.06.2021 | Nieuws

Het is een eeuwigdurende discussie met voor- en tegenstanders: loont het om zonnepanelen schoon te maken? We gaan er wellicht nooit echt uitkomen, maar duidelijk is wel dat hardnekkige vogelpoep of aanslag van bomen het rendement van de installatie kan verminderen, zegt consumentenprogramma Radar.

Van der Valk Solar Systems over bijblijven in de PV wereld

23.06.2021 | Innovatie

Behalve dat de PV markt zelf in een stroomversnelling blijft, groeien ook de panelen in formaat. “De maten van panelen veranderen continu. Het is voor ons een uitdaging om bij te houden, we moeten continu schakelen”, aldus Richard Snel, van Van der Valk Solar Systems.

IKEA en Rockefeller Foundation investeren miljard dollar in hernieuwbare energie voor armen

22.06.2021 | Nieuws

De IKEA Foundation en The Rockefeller Foundation bundelen hun krachten om een wereldwijd platform ter waarde van 1 miljard dollar op te zetten voor de bestrijding van klimaatverandering en energiearmoede.

Netbeheerders hebben voor miljarden euro

22.06.2021 | Nieuws

Volgens het Financieele Dagblad hebben netbeheerders Alliander en Stedin een groot risico genomen door slimme energiemeters in te kopen. Mogelijk kunnen zij de meters volgend jaar al niet meer aflezen, wat een verlies van een miljard euro kan gaan opleveren.

22.06.2021 | Actueel

Eind augustus komt Dutch New Energy Research (DNE Research) met een geüpdatete versie van hun 5-year forecast van de Nederlandse zonne-energiesector. Directeur van Dutch New Energy Research, Rolf Heynen, zag vorig jaar dat de coronadip de PV-markt minder hard raakte dan in eerste instantie werd gedacht.

De thuisklusser: Mandy Feller en Mike Houtman

22.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Huzarenstukje: astronauten installeren zonnepanelen ISS

21.06.2021 | Nieuws

Terwijl de meeste vaders afgelopen zondag genoten van hun ontbijt op bed en mooi ingepakte cadeaus, deden de astronauten Thomas Pesquet en Shane Kimbrough bij het International Space Station (ISS) iets van een hele andere orde: ze verbleven zes uur lang buiten het station om nieuwe zonnepanelen aan te sluiten.

Haags gerucht: Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 | Nieuws

In de Haagse wandelgangen werd deze week de naam Diederik Samsom gefluisterd. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt.

Waarom is mass customization eigenlijk belangrijk?

21.06.2021 | Analyse

Alle knappe koppen in de solarsector zijn het erover eens: een belangrijke stap in de energietransitie is het samenvoegen van maatwerk en massaproductie van zonnepanelen – mass customization.

Wereldprimeur voor TNO met Solar Highways

18.06.2021 | Nieuws

TNO is erin geslaagd om zonnecellen kostenefficiënt in geluidsschermen te verwerken. Zonnecellen in geluidsschermen waren al langer mogelijk, maar het rendement bleef lange tijd relatief laag en de kosten hoog.

Kansen voor hoogwaardige herinzet PV

18.06.2021 | Nieuws

Om de toenemende afvalstroom van PV aan te pakken voor het problematisch wordt, bracht Materials Innovation Institute (M2i) de uitdagingen in kaart. Recycling is al op gang gebracht, zo’n 90 procent van de PV-massa wordt teruggewonnen.

‘Vergelijk zonnegevel niet met een paneel, maar met een gewone gevel’

18.06.2021 | Interview

Building integrated PV (BIPV) raakt in trek. Was het uiterlijk van een paneel vaak een drempel voor consumenten om de duurzaamheidsslag te maken, panelen kunnen tegenwoordig in allerhande kleuren worden gemaakt, met een patroon of zelfs doorzichtig.

Panelen op het oosten? Ja graag!

17.06.2021 | Nieuws

Veel consumenten lijken te denken dat PV op hun dak alleen zin heeft als dat dak op het zuiden is. Dat is verre van waar. Panelen zijn tegenwoordig zo goedkoop dat je ook flink bespaart met panelen op het oosten en westen en, niet onbelangrijk, ze helpen juist om het elektriciteitsnet te ontlasten, beweren deskundigen in gesprek met NU.

Hoe krijgt gemeente PV op bedrijfsdaken?

17.06.2021 | Actueel

Grote, platte daken op bedrijventerreinen ontlenen zich goed voor PV. Zowel het oppervlak als de vorm zit vaak mee. Maar hoe krijg je bedrijven enthousiast? Medewerkers van gemeentes evenals adviseurs wisselden hun tips en tricks uit tijdens het Webinar Uitdaging voor gemeentes: Zon -PV op bedrijventerreinen.

Van domme naar slimme zonne-energie

17.06.2021 | Column

Grenzeloos zonnepanelen plaatsen zoals we nu doen op daken, op velden en op water kan alleen doorgaan als we verslimmen. In een paar jaar tijd is de Nederlandse zonne-energiesector uitgegroeid tot een van de grootste markten van Europa.

Zonnecel met 18,4% efficiëntie door nieuwe elektrodecoating

16.06.2021 | Nieuws

Onderzoekers van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), in Saoedi-Arabië, hebben een organische zonnecel gefabriceerd met een ultradunne elektrodecoating waarvan wordt beweerd dat deze de efficiëntie van dit soort PV-systemen met 0,9% verhoogt, schrijft PV-magazine.

Dé nieuwe totaaloplossing voor energieopslag

16.06.2021 | Innovatie

Waar problemen met netwerkcongestie blijven ontstaan, herrijzen er ook mooie oplossingen. Solaradviseur Bart van den Bosch richtte samen met Arnoud van Putten het bedrijf Bennex op, dat een volledig opslagsysteem voor duurzaam opgewekte energie aanbiedt in een container.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu