Nieuws

Eneco én klanten klimaatneutraal in 2035

15.06.2021 | Nieuws

De energiemaatschappij wil dat in 2035 de eigen activiteiten en de geleverde energie aan klanten klimaatneutraal zijn. Eneco presenteerde daarvoor vandaag zijn One Planet plan met concrete acties, duidelijke investeringskeuzes en meetbare doelstellingen.

Opwek rond snelweg kan tot 4 terawattuur opleveren

15.06.2021 | Nieuws

De grond rondom Nederlandse snelwegen bestaat nu nog vaak uit vangrails en begroeiing, maar biedt veel ruimte voor de opwek van hernieuwbare energie. NOS vroeg Rijkswater (RWS) naar de potentie en kwam erachter dat het gaat om 1,5 tot 4 terawattuur, mogelijk genoeg voor meer dan een miljoen huishoudens.

Veilig montagesysteem dankzij mechanische lifttest

15.06.2021 | Actueel

Veel tijd en energie is er gestoken in de windtunneltesten. Maar hoe achterhaal je of wat je op je telraam hebt staan ook in praktijk voor een veilige situatie zorgt? Jeroen Weller vertelt in het derde deel van het drieluik windtunneltesten over de manier waarop de resultaten van het windtunnel onderzoek uitgebreid worden met mechanische testen.

Jasper de Vries van Technea: De Thuisklusser

15.06.2021 | 't Hoekje

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’.

Busje verliest zonnepanelen op A28

14.06.2021 | Nieuws

Zondag werd duidelijk dat zonne-energie en infrastructuur niet samen gaan, toen een deel van de A28 in Drenthe bij De Wijk tijdelijk afgesloten werd nadat een busje daar een aantal zonnepanelen verloor.

CBS gebruikt vervalser om panelen te herkennen

14.06.2021 | Nieuws

Het CBS vertelt hoe zij door een zogenoemde meestervervalser zijn geholpen bij het herkennen van zonnepanelen op luchtfoto’s. Met deze hulp uit een onverwachtse hoek kan beter in kaart worden gebracht hoeveel zonnestroom er in Nederland wordt opgewekt.

Internet New York gaat draaien op zonne-energie

14.06.2021 | Nieuws

Het nieuwe huisvestingsplan van New York City gaat gretig gebruikmaken van zonne-energie om de energie-uitgaven in te dammen. Het bespaarde geld wordt vervolgens ingezet om snel internet te kunnen aanbieden aan bewoners met een laag inkomen.

Gaat schaarste aan zeecontainers en glas de solarmarkt beïnvloeden?

14.06.2021 | Analyse

Voor corona waren ze er in overvloed: 180 miljoen zeecontainers bevoeren wereldwijd de zeven zeeën. Tegenwoordig gaan de prijzen van containers voor de scheepvaart door het plafond.

Groen racen: panelen voorzien kartbaan en 86 huishoudens van stroom

11.06.2021 | Nieuws

Project ZERO55 is een project van 828 zonnepanelen dat stroom aan 86 huishoudens levert, én aan elektrische karts. ZERO55 is namelijk ook een indoor activity center in Apeldoorn, waar de outdoor E-kartbaan, twee mini-Escape Rooms, Glow Bowlingbanen en een Lasertagruimte profiteren van groene stroom, direct van het eigen dak.

Hoe groen is de thuishaven van Oranje?

11.06.2021 | Analyse

Zondag is het zover, dan begint ook voor Nederland het EK voetbal, met een thuiswedstrijd tegen Oekraïne. Plaats van handeling: de Johan Cruijff ArenA. Een van de duurzaamste stadions ter wereld.

Zonnepanelen nemen subsidie weg van thermische projecten

10.06.2021 | Nieuws

Er wordt door het rijk maar liefst 2 miljard euro uit de SDE++-pot gehaald voor zonnepanelen, zowel op de daken als in zonneweides. Geothermieprojecten vallen volledig buiten de boot.

Diederik Samsom, bedankt!

10.06.2021 | Column

Er zijn heel veel slimme mensen in de verduurzaming. Mensen die slimme apparaten bedenken, slimme mensen die ze bouwen, verkopen, installeren, en nog veel meer.

“Klimaatdoelen kunnen behaald worden met smartcharging”

10.06.2021 | Actueel

Dat de elektrische auto in trek is, is een goede ontwikkeling. Maar een te snelle toename van iets zorgt altijd voor groeipijn. Barst ons land van de tankstations, laadpalen zijn nog maar in kleine getalen te vinden.

Zon uit, gas aan

09.06.2021 | Nieuws

Donderdagochtend gaat de zon even uit. De maan zal voor de zon schuiven en een zonsverduistering veroorzaken. De gemiddelde Nederlander houdt zich er misschien niet zo mee bezig, maar de netbeheerders hebben hun plan al klaarliggen, want de zonnepanelen zullen deze dag heel wat minder stroom opwekken en dat kan tegenwoordig niet zonder gevolgen voor het net.

09.06.2021 | Nieuws

Een grote groep van milieuorganisaties, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties, hoogleraren en de FNV willen met De Eerlijke Klimaatagenda mensen met lagere inkomens meer te betrekken bij de verduurzaming van Nederland, schrijft NU.

SolarEdge sorteert voor op thuisbatterijoplossing met nieuwe omvormer

09.06.2021 | Actueel

De nieuwste SolarEdge 3-fase omvormer is ontwikkeld voor de kleinere daken, ‘om installaties op kleine daken in zonne-energiecentrales te veranderen’ en voor de toekomst, zo wordt uitgelegd tijdens een recent webinar van SolarEdge.

Nieuwe openstellingsronde SDE++ verlaat en verlengd

08.06.2021 | Nieuws

Na een positieve openstelling van de SDE in het begin van het jaar, besluit de regering de datum van de volgende ronde naar achteren te schuiven. De openstelling duurt tegelijk langer.

PV-modules gaan langer mee in Scandinavische klimaten

08.06.2021 | Nieuws

Kristallijn silicium PV-modules die in Scandinavische klimaten worden gebruikt, gaan langer mee dan panelen die in andere breedtegraden en klimaten worden gebruikt, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door het Institute for Energy Technology van de Universiteit van Oslo.

Zonnepanelen verzekeren tegen extreem weer wordt steeds belangrijker

08.06.2021 | Analyse

Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer, ook in Nederland. Wat voor effect heeft dit op het verzekeren van zonnepanelen? Volgens Harry Wolkenfelt, CEO van Solarif, verhardt het de markt.

Nieuw in de sector: Roy Gerrits en Stefan During

08.06.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit als kool, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek stellen we iedere maand een aantal nieuwe gezichten uit de sector voor. Kersverse collega's vertellen meer over hun loopbaan, nieuwe baan en hoe de sector ze bevalt.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu