Nieuws

‘Onze solar cargo e-bike gaat het stedelijk transport overnemen’

20.04.2021 | Interview

Een fiets met zonnepanelen? Hoe krijg je dat rendabel, waar laat je al die zonnecellen om voldoende energie op te wekken? Chris (Cramer) en Chris (van Houdt), oprichters van Need The Globe, krijgen deze vragen al jaren op zich afgevuurd.

Capaciteitskaart helpt SDE++-aanvragers

19.04.2021 | Nieuws

Netwerkcongestie is een serieus probleem in Nederland. Helemaal als je als grote energieproducent een SDE++-subsidie wilt aanvragen. De regionale netbeheerders hebben nu gezamenlijk een kaart gepubliceerd, waarop producenten van duurzame stroom kunnen zien waar in Nederland voldoende capaciteit is voor het leveren van energie aan het net.

Verhogen hypotheek voor verduurzamen nu makkelijker

19.04.2021 | Nieuws

Sinds 1 april hoeven huiseigenaren die een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen.

Hoe ontwikkelde Esdec de FlatFix wave?

19.04.2021 | Innovatie

Na een lang en intensief onderzoekstraject presenteert Esdec de FlatFix Wave, een toolless en gemakkelijk te installeren montagesysteem voor panelen. Bij de ontwikkeling van dit systeem zijn belanghebbende partijen nauw betrokken geweest, om onafhankelijk aante kunnen tonen dat het systeem werkt.

Kosten verduurzamen energie-infrastructuur bedragen 102 miljard euro

16.04.2021 | Nieuws

Om Nederland voor te bereiden op de energietransitie is ruim 100 miljard euro extra nodig, dat meldt NRC op basis van onderzoek van het accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC).

De oplossing voor het tekort aan vakmensen ligt bij vrouwen

16.04.2021 | Nieuws

Om het tekort aan geschoold technisch personeel op te lossen pleit Doekle Terpstra, voorzitter Branchevoorzitter Techniek Nederland, bij EW voor meer vrouwen in de installatiesector.

‘Zonnepanelen zijn gewoon een hele goede investering’

16.04.2021 | Interview

MKB Nederland moet aan de zonnepanelen, maar is terughoudend omdat zonne-energie niet bij hun corebusiness hoort. De Rabobank heeft daarom drie financieringsstructuren ontwikkeld om ondernemers toch over de streep te trekken, zo vertelt Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank.

Levensgevaarlijke actie: koperdieven azen op zonnepanelen

15.04.2021 | Nieuws

In de nacht van dinsdag op woensdag hield de politie in Brabant twee personen aan die zich op het dak van een sporthal bevonden. Het tweetal had het vermoedelijk gemunt op het koper uit de zonnepanelen op het dak.

Piek stroomproductie april te danken aan koud weer

15.04.2021 | Nieuws

Op tweede paasdag werd een record aan groene stroom geproduceerd. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, aangezien we aan de lopende band nieuwe systemen installeren.

Keuzestress

15.04.2021 | Column

Als we Parijs willen halen en de opwarming op aarde niet verder willen laten oplopen dan 1,5 graad, dan komen we er niet met polderen. De tijd van pappen en nathouden is dan over.

Zon gebruiken voor stroom? Liever voor warmte

15.04.2021 | Interview

Waar duurzame warmte wordt aangedreven met stroom, klinkt het als een logische zet om ook de benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken. Maar de zon geeft ons naast stroom ook direct warmte.

Overeenkomst Cable Pooling maakt netaansluiting delen makkelijker

14.04.2021 | Nieuws

Het delen van een netaansluiting door windparken en zonneparken, ook wel Cable Pooling genoemd, kan eenvoudiger. Er is nu een modelovereenkomst voor de partijen om complexe juridische, financiële en technische afspraken te maken, zegt Holland Solar, de branchevereniging voor de zonne-energiesector.

Q CELLS slaat een nieuwe weg in: Energie als dienst

14.04.2021 | Interview

Onlangs werd Q CELLS voor het 8e jaar op rij beloond met een Top Brand PV Award. Maarten Ribbens werkt als hoofd van het Benelux compartiment van Q CELLS, en vertelt over de intensieve transitie die het bedrijf doormaakt.

338 miljoen voor waterstof

13.04.2021 | Nieuws

De Nederlandse overheid investeert 338 miljoen euro in het opschalen van waterstof en groene elektronen in de industrie, werd bekendgemaakt door de Rijksoverheid in een Kamerbrief.

‘Privé-panelen maken de overstap voor MKB Nederland toegankelijk’

13.04.2021 | Interview

Om haar klanten zo goed mogelijk te begeleiden in de energietransitie, heeft de Rabobank heel bewust een nieuwe propositie ontwikkeld voor MKB Nederland. “Logisch”, zo vindt Bianca van Dijk, Programmamanager Energietransitie Bedrijven bij Rabobank.

Nieuw in de sector: Max Keller en Max Knap

13.04.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit met de dag, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek maken we kennis met nieuwe medewerkers van verschillende bedrijven uit de branche.

Chileense startup gebruikt PV om drinkbaar water te produceren uit luchtvochtigheid

12.04.2021 | Nieuws

Een Chileense startup maakt gebruik van zonne-energie om hoge kwaliteit drinkwater water te produceren uit de vochtigheid in de lucht. De eerste fabriek staat in Chili, maar er zijn al plannen om uit te breiden naar Colombia en Peru.

Saoedi-Arabië

12.04.2021 | Nieuws

Een nieuw zonnepark in Saoedi-Arabië zal stroom aanbieden tegen de laagste prijs ter wereld. De recordprijs geldt voor het 600 MW Al Shuaiba PV IP-project, dat deelnam aan de tweede ronde van de aanbestedingsregeling voor hernieuwbare energie van het land.

Dit zijn de grootste trends bij montagesystemen

12.04.2021 | Analyse

De markt voor PV-montagesystemen wordt steeds internationaler en veel fabrikanten worden buiten de eigen landsgrens actief. Dat vergt aanpassings- en innovatievermogen.

Samsom:

09.04.2021 | Nieuws

De Nederlandse overheid kan aanspraak maken op vele Europese miljarden voor de energietransitie, zegt Diederik Samsom in het AD. Een groot deel van het Europees Herstelfonds van 750 miljard euro is bedoeld voor de energietransitie, maar Nederland heeft nog geen plan ingediend.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu