Nieuws

Sterke start recycling zonnepanelen

09.04.2021 | Interview

Vorig jaar werden in Nederland 190.476 ton zonnepanelen in de handel gebracht, maar slechts 124 ton panelen aangeboden voor recycling. Nu voor de eerste generatie zonnepanelen het einde van de levensduur in zicht komt, zal dat aantal de komende jaren verder gaan stijgen.

Zorgen om mogelijke dwangarbeid bij siliciumproductie

08.04.2021 | Nieuws

Het FD meldt dat de meeste Chinese fabrikanten van zonnepanelen contracten zouden hebben met grondstofleveranciers die gebruik maken van Oeigoerse dwangarbeiders.

PowerControl voorkomt teveel teruglevering en lost netwerkcongestie op

08.04.2021 | Nieuws

Wat moet je doen als je als bedrijf graag een verduurzamingsslag wil maken, maar de congestieproblematiek roet in het eten gooit? Het veelvoorkomende probleem kan getackeld worden met dank aan een apparaat dat ervoor zorgt dat een systeem niet meer teruglevert dan is toegestaan.

‘Het meest zonnige scenario kent zijn eigen uitdagingen’

08.04.2021 | Actueel

Dutch New Energy Research schetst de grote regionale ambities voor grootschalige opwekcapaciteit voor zon en wind. In zijn nieuwste Dutch New Energy Outlook tekent het onderzoeksbureau het meest gunstige scenario uit op basis van de Regionale Energiestrategieën en kijkt wat dit voor gevolgen heeft voor de energietransitie.

Versnellen? Of..

08.04.2021 | Column

We zien steeds vaker dat we de energie transitie moeten versnellen. Als je er langer over nadenkt dan is het zo voor de hand liggende antwoord misschien wel anders dan je zou vermoeden.

Slim computerprogramma berekent PV-potentieel Amsterdam

07.04.2021 | Nieuws

Maarten Verkou, Research Fellow bij het AMS Institute Amsterdam heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee hij vrij precies kan uitrekenen hoe je op de slimste manier zo snel mogelijk en zoveel mogelijk duurzame energie kunt opwekken, schrijft Trouw.

‘Zonnepanelen op maat moeten betaalbaar, aantrekkelijk en circulair zijn’

07.04.2021 | Actueel

Om betaalbare zonne-energie van elk oppervlak te krijgen is het noodzakelijk dat de bouw in Nederland verder verduurzaamt en dat zonnepanelen zowel op maat als op grote schaal beschikbaar worden tegen aantrekkelijke prijzen.

VS investeren fors in energietransitie

06.04.2021 | Nieuws

Het omvangrijke American Jobs Plan - ter waarde van 2 biljoen dollar - dat de Amerikaanse president Joe Biden gisteren presenteerde, bevat verschillende stimulansen voor het verder ontwikkelen van de energietransitie.

Installatie hernieuwbare energie met 50% gestegen in 2020

06.04.2021 | Nieuws

Ondanks de crisis is er in 2020 meer dan 260GW aan hernieuwbare energiecapaciteit toegevoegd. Het installatierecord van het voorgaande jaar is daarmee met maar liefst 50% overtroffen.

Wereldwijd chiptekort raakt ook solarindustrie

06.04.2021 | Analyse

Over de hele wereld is een enorm tekort aan halfgeleiders en daardoor aan chips ontstaan, omdat de vraag zo hard is gestegen dat fabrikanten het niet kunnen bijbenen.

Solar Powervrouw: Esther Zumpolle

06.04.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Je kunt Esther Zumpolle (47) een echte pionier in de zonnesector noemen.

Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

05.04.2021 | Interview

Netbeheerders willen een nieuw en eerlijker tariefstelsel voor kleinverbruikers. Want door het aanschaffen van zware apparatuur zoals een elektrische auto kan je capaciteitstarief nu in een keer gigantisch omhoog schieten.

Nieuwe financiële prikkel voor VvE’s

02.04.2021 | Nieuws

Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te stimuleren is er sinds 1 april een nieuwe subsidie geïntroduceerd. In een uitgebreide analyse zet de Volkskrant de haken en ogen uiteen van deze Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Label moet ontwikkelaar houvast geven voor optimale biodiversiteit

02.04.2021 | Analyse

Op 1 april (geen grap!) vond de Talkshow Nationaal Consortium Zon in Landschap plaats onder begeleiding van Kay Cesar. Verschillende branchemedewerkers schoven aan om te praten over de uiteenlopende mogelijkheden om het landschap te gebruiken voor de opwek van zonne-energie.

Buitenlands geld blijkt inderdaad niet te stinken

01.04.2021 | Nieuws

Naar aanleiding van het artikel “Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met mijoenensubsidies én winst van zonneparken" zat politiek Den Haag rechtop, berichtten wij eerder dit jaar.

Zonne-energie wordt enorm onderschat

01.04.2021 | Nieuws

Als je de wetenschappers van twaalf universiteiten waaronder hoogleraar Arno Smets van de TU Delft mag geloven wordt de hoeveelheid zonne-energie die in 2050 kan worden opgewekt enorm onderschat, schrijft Trouw.

Zo komen er zonnepanelen op ieder oppervlak

01.04.2021 | Actueel

TNO denkt dat het mogelijk is om in 2030 een geïnstalleerde capaciteit van 50 gigawattpiek (GWp) te bereiken, maar daarvoor moeten zonnepanelen wel grootschalig worden geïntegreerd in gebouwen en infrastructuur.

Het echte werk begint: tijd voor zonne-energie 2.0

01.04.2021 | Column

Het is nog niet zo lang geleden dat je louter positieve reacties kreeg wanneer je vertelde dat je in de zonne-energie werkt. De laatste paar jaar verandert dat.

Eerste zonrecord van het jaar

31.03.2021 | Nieuws

Een recordopbrengst aan zonne-energie is het resultaat van het stralende weer van dinsdag. Om 15:00 werd ongeveer 45 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag geleverd door de zon, zo vertelde energie-expert Martien Visser tegen NU.

Vijf aandachtspunten uit de Scope 12-inspectieregeling

31.03.2021 | Actueel

Met de Scope 12-inspectieregeling voor zonnestroominstallaties is de hoop dat het aantal installatiebranden verder geminimaliseerd kan worden. Onlangs schreven we al hoe Allart de Jong, van Omega Energietechniek, uitlegde hoe de inspectieregeling eruit ziet in de praktijk.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu