Nieuws

Datacenters gebruiken 2,3% van alle stroom in Nederland

17.05.2021 | Analyse

Momenteel wordt er met kritische ogen naar datacenters gekeken. Je kunt de krant niet openslaan of er staat een artikel over het opkopen van enorme hoeveelheden duurzame energie, restwarmte die verloren zou gaan en zorgen over exorbitant waterverbruik.

SCE vrijwel geheel naar Zon-PV

14.05.2021 | Nieuws

Voor de Subsidieregeling coöperatieve Energieopwekking (SCE) zijn na ruim een maand al 479 aanvragen binnengekomen, 478 daarvan zijn voor zon-pv. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stond de budgetclaim op 6 mei al op 70 miljoen euro.

Gelijk speelveld

14.05.2021 | Artikel

Voorheen waren er verschillende manieren om een invulling te geven aan de recyclingverplichtingen. Dit zorgde voor onduidelijkheid in de markt en maakte het behalen van de wettelijke doelstellingen rondom recycling lastig.

In hoeverre kan PV technisch nog vooruit?

13.05.2021 | Actueel

De efficiëntie van standaard zonnepanelen kruipt naar de maximum performance toe. Per jaar worden de panelen nog maar 0,4 procent efficiënter. Tijd om verder out-of-the-box te kijken en TNO legde in een recent webinar uit hoe zij dit doen.

Zonneparken: nu investeren in minder uitstoot en meer natuur in de toekomst

13.05.2021 | Column

Een tijdje geleden begon de discussie met een simpele vraag: willen we liever zon op dak of eerder zonneweides? Een simpele vraag die zonder goed op te letten leidt tot een simpel antwoord.

Nieuwe lijm maakt Perovskiet-zonnecel steviger

12.05.2021 | Nieuws

Perovskiet-zonnecellen hebben een minpunt: ze zijn wat kwetsbaarder dan zonnecellen van ander materiaal. Maar nu is er een nieuwe lijm ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers die de gevoeligste verbinding in de zonnecel robuuster maakt, schrijft Change inc.

DNB: ‘Den Haag het klimaatbeleid moet ambitieuzer!’

12.05.2021 | Nieuws

Er is een ongevraagd advies van De Nederlandsche Bank (DNB) richting Den Haag naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag verschijnt, meldt de NRC. DNB: “Nederland loopt achter bij de gestelde klimaatdoelen.

Superbatterij met basalt werkt als straalkachel

12.05.2021 | Innovatie

Cees van Nimwegen (77) is uitvinder en slaat energie op in stenen. Zijn systeem valt op door zijn eenvoud. Met basalt, metaal en steenwol als hoofdingrediënten bouwde hij een zeer doeltreffende superbatterij.

Wereldwijd record hernieuwbare energie

11.05.2021 | Nieuws

Vorig jaar vertoonde de wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie de grootste groei in twintig jaar. Het energieagentschap IEA vermeldt in een rapport dat met name de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China hieraan bij gedragen hebben, zo valt te lezen op nu.

Agnieszka Schulze: Vreemde Eend in de bijt bij REC Solar

11.05.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de  rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

Voorkomen is beter dan blussen: hoe zit het met brand en PV?

11.05.2021 | Actueel

Recent ging het nieuws van de brand bij een pv-installatie op een flat in Dordrecht als een lopend vuurtje. Dergelijke branden trekken vaker de aandacht van het landelijke nieuws.

Australische luchthavens ideale plek voor grootschalige zonne-installaties

10.05.2021 | Nieuws

Uit een studie is gebleken dat Australische luchthavens genoeg elektriciteit zouden kunnen produceren om 136.000 huishoudens van stroom te voorzien als er grootschalige zonne-energiesystemen op hun daken zouden worden geïnstalleerd.

Hoe montagebedrijven nieuwe markten openbreken

10.05.2021 | Analyse

De markt voor PV-montagesystemen wordt steeds internationaler en veel fabrikanten worden buiten de eigen landsgrens actief. Dat vergt aanpassings- en innovatievermogen.

De spanning stijgt: Netbeheer Nederland publiceert onderzoek spanningsniveau 2020

07.05.2021 | Nieuws

Netbeheer Nederland heeft zijn jaarlijkse onderzoek naar de spanningskwaliteit in het jaar 2020 gepubliceerd. De situatie in Nederland is vooralsnog stabiel, wel hoopt de organisatie met meer onderzoek nader inzicht te krijgen in de gevolgen van de energietransitie op het spanningsniveau.

Algoritme bepaalt beste locatie drijvend project

07.05.2021 | Nieuws

Het Noorse Glint Solar en het Norwegian Geotechnical Institute hebben een algoritme ontwikkeld dat automatisch golfhoogten en windrichtingen kan berekenen op potentiële locaties voor drijvende PV-arrays.

‘Wij verwachten een enorme groei in de komende vijf jaar’

07.05.2021 | Interview

De Rabobank wil MKB Nederland bewegen om meer zonnepanelen aan te schaffen en biedt ondernemers drie financieringsstructuren. Dit moet tot spectaculaire groei leiden van het aantal zonnepanelen, met name op de zakelijke daken van het MKB.

Duitsland scherpt klimaatdoelen fors aan

06.05.2021 | Nieuws

De Duitse regering wil in 2030 de uitstoot van klimaatgassen met 65% hebben teruggedrongen, fors meer dan de eerdere doelstelling van 55%. De aankondiging komt nadat de hoogste Duitse rechtbank vorige week uitsprak dat de bondsregering beter moest uitleggen hoe het de klimaatdoelstellingen gaat halen.

‘Zonneparken zijn noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen’

06.05.2021 | Actueel

De meest recente aflevering van Solar Inside stond in het teken van het ‘en-en-verhaal’ van zonneparken. Aan de ene kant neemt het belang van de parken toe, maar het is niet dé oplossing.

Cable pooling is het nieuwe tractor pulling

06.05.2021 | Column

Wie heeft het sterkste paard? Zo is het ooit begonnen. Rond 1900 waren er serieuze wedstrijden waarin boeren lieten zien wat hun paard kon trekken. Toen de paarden werden ingewisseld voor tractoren werd het spektakel met het jaar groter.

Dreigende mineralentekorten kunnen de energietransitie frustreren

05.05.2021 | Nieuws

Regeringen moeten nu gaan optreden om onoverkomelijke knelpunten die de voortgang van wereldwijde klimaatambities kunnen vertragen voor te zijn, aldus een nieuw rapport van IEA, het Internationaal Energieagentschap.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu