Nieuws

Waar gaat de meterruimte naartoe?

05.05.2021 | Interview

De discussie woedt al enige tijd hoe de meterruimte van de toekomst eruit moet gaan zien. Kan de meterruimte verdwijnen of moet hij juist groter worden? Jan Willem van de Groep, onder andere innovator en oprichter van Factory Zero, pleit voor een moderne, brede blik op het traditionele concept van de meterruimte.

Elektriciteitsvraag gaat verdubbelen

04.05.2021 | Nieuws

De gezamenlijke netbedrijven Tennet, Gasunie en de regionale netbeheerders hebben hun rapport ‘Het Energiesysteem van de Toekomst’ overhandigd aan (demissionair) minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat.

SDE++ 2022 open voor marktconsultatie

04.05.2021 | Nieuws

De adviezen voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2022 zijn gepubliceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

“De CEO die poseert op een paneel doet het niet voor duurzaamheid maar voor het geld”

04.05.2021 | Analyse

Voor de consument is het misschien entertainend, maar de vakman kan zich er groen en geel aan ergeren: foto’s van mensen die met beide voeten op een paneel staan.

Nieuw in de sector: De 100e medewerker van Esdec

04.05.2021 | 't Hoekje

De solarsector groeit met de dag, en zo ook het aantal medewerkers. In deze rubriek maken we kennis met nieuwe medewerkers van verschillende bedrijven uit de branche.

Schop in de grond voor het ‘Energiesysteem van de toekomst’

03.05.2021 | Nieuws

Met het rapport ‘Het Energiesysteem van de Toekomst’ maken de Nederlandse netbedrijven gedetailleerd inzichtelijk hoe onze energiehuishouding eruit kan zien in 2050.

Hoe kan de PV-prijsdaling zich doorzetten?

03.05.2021 | Actueel

De afgelopen jaren heeft de technische ontwikkeling van zonnecellen en –panelen in het teken gestaan van het verhogen van de efficiëntie. Dit was nodig om de kosten-batenanalyse steeds gunstiger te laten uitvallen.

Gezocht: Kandidaten voor toffe rubrieken

01.05.2021 | 't Hoekje

Op Solar365 schrijven we naast informatieve en actuele stukken ook een luchtiger artikel waarin we bedrijven en personen van een andere kant laten zien. Hieronder vind je een overzicht van de rubrieken die we hebben.

Tientallen gemeentes nemen moties aan tegen komst grote zonneparken

30.04.2021 | Nieuws

In enkele tientallen gemeentes zijn moties aangenomen die de komst van zonneparken en windparken tegen moeten gaan. Dat laat een inventarisatie van de NOS zien.

Nieuwbouwwijk plaatst zonnepanelen aan verkeerde kant dak

30.04.2021 | Nieuws

In een nieuwbouwwijk in Noordwijk zijn zonnepanelen op minimaal dertig huizen aan de verkeerde kant gemonteerd. Hierdoor valt de opbrengst flink tegen onder buurtbewoners.

Zo simuleer je een storm om je panelen te testen

30.04.2021 | Interview

Dit artikel maakt onderdeel uit van een drieluik. Het vorige deel, over de ontwikkeling van FlatFix Wave, lees je hier terug. Om ervoor te zorgen dat je panelen niet van het dak waaien tijdens een hevige storm, worden PV-systemen onderworpen aan windtunneltesten.

Planten en panelen, prima combinatie

29.04.2021 | Nieuws

Verrijdbare, laagliggende zonnepanelen zijn volgens Patrick Bekkers en Rogier Mul de oplossing om klimaatverandering aan te pakken, duurzame energie op te wekken, water te besparen, de circulaire economie te promoten, tot effectievere landbouw te komen én een betere prijs voor boeren te realiseren.

Verplicht hernieuwbare energie opwekken bij ingrijpende renovaties, wat betekent dat?

29.04.2021 | Interview

Per 30 juni 2021 is het de bedoeling om een verplichting in te voeren voor het opwekken van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren onlangs bekend.

Zoveel zonne-energie

29.04.2021 | Column

De groei van zonne-energie is enorm. Elk jaar wordt er meer geïnstalleerd dan het jaar ervoor. Door de massaproductie van PV worden prijzen elke keer weer verrassend lager en wordt er meer geïnstalleerd.

Gaat batterij het winnen van waterstof-brandstofcel bij vrachtwagens?

28.04.2021 | Nieuws

Nu is het nog een utopie, maar als het aan de ontwikkelaars Rocsys in Delft, VDL in Valkenswaard en het Zwitserse Grivix ligt wordt een vrachtwagen, bus of personenwagen straks volautomatisch aan de laadpaal gekoppeld, aldus Trouw.

Drie nieuwe manieren van PV-inzameling

28.04.2021 | Interview

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN), neemt sinds kort de recyclingstaken van onder andere Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN) over.

‘Puzzelen tot het past’ – Wouter Versluis gaat uitdagingen op het dak aan

27.04.2021 | Actueel

Op het dak van een nieuwbouw pand komen steeds meer installaties. Vaak wordt gedacht aan veel zonnepanelen. Maar wat als je dak daar te klein voor lijkt? Houdt het dan op? Niet als het aan Wouter Versluis ligt.

Tesla geeft batterij ter compensatie

26.04.2021 | Nieuws

Tesla verkoopt niet langer panelen zonder Powerwall. Ook biedt het bedrijf gratis Powerwalls aan mensen die grote prijsverhogingen hebben gekregen op zonprojecten waarvoor ze al getekend hadden.

Hugo Vermeulen: Vreemde Eend bij Solarus

26.04.2021 | 't Hoekje

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

Montagesystemen over de grens. Wat zijn de uitdagingen?

26.04.2021 | Analyse

De markt voor PV-montagesystemen wordt steeds internationaler en veel fabrikanten worden buiten de eigen landsgrens actief. Dat vergt aanpassings- en innovatievermogen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu