Nieuws

Installatie hernieuwbare energie met 50% gestegen in 2020

06.04.2021 | Nieuws

Ondanks de crisis is er in 2020 meer dan 260GW aan hernieuwbare energiecapaciteit toegevoegd. Het installatierecord van het voorgaande jaar is daarmee met maar liefst 50% overtroffen.

Wereldwijd chiptekort raakt ook solarindustrie

06.04.2021 | Analyse

Over de hele wereld is een enorm tekort aan halfgeleiders en daardoor aan chips ontstaan, omdat de vraag zo hard is gestegen dat fabrikanten het niet kunnen bijbenen.

Solar Powervrouw: Esther Zumpolle

06.04.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Je kunt Esther Zumpolle (47) een echte pionier in de zonnesector noemen.

Netbeheerders gaan voor nieuw tariefstelsel

05.04.2021 | Interview

Netbeheerders willen een nieuw en eerlijker tariefstelsel voor kleinverbruikers. Want door het aanschaffen van zware apparatuur zoals een elektrische auto kan je capaciteitstarief nu in een keer gigantisch omhoog schieten.

Nieuwe financiële prikkel voor VvE’s

02.04.2021 | Nieuws

Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te stimuleren is er sinds 1 april een nieuwe subsidie geïntroduceerd. In een uitgebreide analyse zet de Volkskrant de haken en ogen uiteen van deze Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Label moet ontwikkelaar houvast geven voor optimale biodiversiteit

02.04.2021 | Analyse

Op 1 april (geen grap!) vond de Talkshow Nationaal Consortium Zon in Landschap plaats onder begeleiding van Kay Cesar. Verschillende branchemedewerkers schoven aan om te praten over de uiteenlopende mogelijkheden om het landschap te gebruiken voor de opwek van zonne-energie.

Buitenlands geld blijkt inderdaad niet te stinken

01.04.2021 | Nieuws

Naar aanleiding van het artikel “Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met mijoenensubsidies én winst van zonneparken" zat politiek Den Haag rechtop, berichtten wij eerder dit jaar.

Zonne-energie wordt enorm onderschat

01.04.2021 | Nieuws

Als je de wetenschappers van twaalf universiteiten waaronder hoogleraar Arno Smets van de TU Delft mag geloven wordt de hoeveelheid zonne-energie die in 2050 kan worden opgewekt enorm onderschat, schrijft Trouw.

Zo komen er zonnepanelen op ieder oppervlak

01.04.2021 | Actueel

TNO denkt dat het mogelijk is om in 2030 een geïnstalleerde capaciteit van 50 gigawattpiek (GWp) te bereiken, maar daarvoor moeten zonnepanelen wel grootschalig worden geïntegreerd in gebouwen en infrastructuur.

Het echte werk begint: tijd voor zonne-energie 2.0

01.04.2021 | Column

Het is nog niet zo lang geleden dat je louter positieve reacties kreeg wanneer je vertelde dat je in de zonne-energie werkt. De laatste paar jaar verandert dat.

Eerste zonrecord van het jaar

31.03.2021 | Nieuws

Een recordopbrengst aan zonne-energie is het resultaat van het stralende weer van dinsdag. Om 15:00 werd ongeveer 45 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag geleverd door de zon, zo vertelde energie-expert Martien Visser tegen NU.

Vijf aandachtspunten uit de Scope 12-inspectieregeling

31.03.2021 | Actueel

Met de Scope 12-inspectieregeling voor zonnestroominstallaties is de hoop dat het aantal installatiebranden verder geminimaliseerd kan worden. Onlangs schreven we al hoe Allart de Jong, van Omega Energietechniek, uitlegde hoe de inspectieregeling eruit ziet in de praktijk.

Huis op wielen op zonne-energie

30.03.2021 | Nieuws

Het studententeam van de TU Eindhoven was teleurgesteld dat de World Solar Challenge niet doorging, maar de tranen zijn gedroogd. Als het aan hun ligt gaat in september hun op zonne-energie rijdende camper de weg op, schrijft maakindustrie.

Spaanse zon voor Hollandse energietransitie

30.03.2021 | Nieuws

Antea, een advies- en ingenieursbureau dat internationaal opereert, wil de Hollandse klimaatambities waarmaken door gebruik te maken van de Spaanse zon. Het plan is als volgt: wek in Spanje zonne-energie op, zet het om naar waterstof en vervoer dit naar Nederland, schrijft Bouwenuitvoering.

Solar Solutions breidt uit naar Düsseldorf

30.03.2021 | Actueel

Op 1 en 2 december vindt de allereerste editie plaats van Solar Solutions Düsseldorf. Volgens directeur Henriette Vrisekoop wordt deze beurs ook interessant voor Nederlandse bedrijven.

Geit in de tuin: Achim Lösch van Kostal

30.03.2021 | 't Hoekje

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen.

23.000 panelen voor Amersfoorts zonneveld op vastgelopen schip Suezkanaal

29.03.2021 | Nieuws

Talloze ondernemers en leveranciers lopen een vertraging op door een dramatische blokkade van het Suezkanaal. Ook het geduld van het bedrijf dat een zonneveld zal installeren in Amersfoort wordt op de proef gesteld.

Wat betekenen panelen op auto’s voor klimaatdoelen?

29.03.2021 | Nieuws

Hoewel de levering van zonne-auto’s net als vele andere in het buitenland geproduceerde systemen door corona vertraging heeft moeten opleveren, is er ook goed nieuws voor de sector.

“Pleeg onderhoud en koop bij een erkende installateur”

29.03.2021 | Interview

“Het is onze taak bewustzijn bij de huiseigenaar met PV te creëren. Hij moet zich gaan realiseren dat het verstandig is zijn zonne-installatie, net als de cv-ketel, eens in de zoveel tijd te laten onderhouden en dat hij de zonnepanelen alleen moet laten plaatsen door een erkend installateur”, zegt Wouter van den Heuvel, CEO van Solarbox, installatiebedrijf in zonnepaneelprojecten.

Brabant verkiest kernenergie boven panelen wegens ruimte

26.03.2021 | Nieuws

Provincie Noord-Brabant wil liever aan de slag met kernenergie dan met zonnepanelen en windturbines. De Gedeputeerde Staten (ST) van Brabant laten de wens niet los, ondanks een kritisch advies ten nadele van kernenergie, vanwege de hoge kosten.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu