Nieuws

Australië wil consument laten betalen voor levering aan overbelast net

26.03.2021 | Nieuws

Miljoenen Australische huishoudens die zijn uitgerust met panelen op hun dak, kunnen worden gefactureerd voor het exporteren van elektriciteit naar het net. Dit voorstel is gedaan om netwerkcongestie te kunnen verlichten.

Belofte groen herstel verloopt slecht

26.03.2021 | Nieuws

Vooraanstaande partijen riepen aan het begin van de coronacrisis al dat dit een uitstekende kans was om de economie te vergroenen. Maar nu een jaar later lijkt dat ideaal nog verre toekomstmuziek blijkt uit een onderzoek van Oxford University.

De toekomst van het net volgens Liander

26.03.2021 | Analyse

Voor netbeheerder Liander is het cruciaal om goed in te spelen op de opwek en het verbruik van energie in de toekomst. Helemaal nu er steeds meer vraag ontstaat door bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen.

Wie ontwerpt de beste PV-maanpaal?

25.03.2021 | Nieuws

“Ontwerp een montagepaal voor zonnepanelen van tien meter hoog, die zo klein en licht mogelijk is, die op een steile ondergrond kan staan en bestand is tegen maanstof.

Vlaamse MKB’ers gaan strijd met multinationals aan

25.03.2021 | Nieuws

Het MKB in de Vlaamse zonnepanelensector heeft zich verenigd in het Vlaams Installatie Consortium (VIC) en hoopt zo een gooi te doen naar een installatiecontract ter waarde van 231 miljoen euro.

Een abonnement op een duurzaam huis

25.03.2021 | Interview

Met de verschillende e-home-services van econic hoeven consumenten zelf niet te investeren in de verduurzaming van hun huis. Zij betalen eenvoudig maandelijks voor het gebruik van duurzame energie- en warmtesystemen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal.

Autarkie, to be or not to be?

25.03.2021 | Column

In het verre verleden moest je als kleine gemeenschap en soms zelfs op individueel niveau volledig zelfvoorzienend, autarkisch zijn om te overleven. Door de eeuwen heen, met een versnelling tijdens de industriële revolutie, hebben we veel producten en diensten gespecialiseerd en geoptimaliseerd.

Europese opslagmarkt zal bijna verdubbelen in 2021

24.03.2021 | Nieuws

Volgens een rapport van de European Association for Storage of Energy (EASE) en Delta-EE zal de Europese markt voor energieopslag in 2021 de wind in de rug krijgen.

Hoe ziet Scope 12 eruit in de praktijk?

24.03.2021 | Actueel

Op het online SMA Benelux-congres vertelde Allart de Jong, van Omega Energietechniek, over de Scope 12-inspectieregeling voor zonnestroominstallaties en hoe deze inspectie er in de praktijk uitziet.

Dak vol panelen verplicht voor nieuwe bedrijven Deventer

23.03.2021 | Nieuws

Voor bedrijven die zich willen vestigen in een nieuw bedrijvenpark in Deventer zijn extra eisen gesteld. De gemeente wil dat de bedrijven hun dak vullen met zonnepanelen, dat schrijft de Stentor.

Houden microgrids het licht aan in Europa?

23.03.2021 | Actueel

Tijdens een recent webinar van Delta EE Research besprak onderzoeker Jeremy Harrison de veerkracht van microgrids of micronetwerken en benoemde hij hun toenemend belangrijke rol tijdens de energietransitie in Europa.

Dagboek van een installateur

23.03.2021 | 't Hoekje

Stille waterenAls installateur krijg je een inkijkje in iemands leven en ik kan je zeggen, dan kunnen ze je behoorlijk verrassen! Die man met een enorm hete aardappel in zijn keel bijvoorbeeld, die de ene hilarische schuine mop na de andere tapt.

Wat gaan we doen met oude panelen?

22.03.2021 | Nieuws

Met meer dan een miljoen huizen met PV op hun dak en een verwachte verdubbeling in de komende vijf jaar is het niet meer dan logisch dat er wordt nagedacht over de volgende stap: Wat moet er gebeuren met de panelen na hun levensduur? Al lijkt de inzameling in Nederland sinds kort beter te gaan, toch moet er goed worden nagedacht over het systeem.

‘Het wordt tijd voor regelgeving bij residentiële installaties’

22.03.2021 | Analyse

Tussen 2018 en 2020 waren er in Nederland 95 branden waarbij zonnepanelen betrokken waren. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Branden die voorkomen hadden kunnen worden volgens Pieter Kremer, directeur van Conduct Technical Solutions, als installatienormen beter zouden worden nageleefd en gecontroleerd.

Bodemprijs zonnepanelen nadert

19.03.2021 | Nieuws

Aan het dalen van de prijzen van zone-energiemodules komt binnenkort een einde, stelt Yan Zhuang, voorzitter van CSI Solar, een dochteronderneming van Canadian Solar.

Kies voor een specialisatie

19.03.2021 | Interview

Daar waar installateurs constant gewaarschuwd worden om zich breder te ontwikkelen heeft Sven Asijee van Wij Techniek juist een hele andere boodschap: “Kies een richting.

"Hernieuwbare energie moet 8x sneller groeien voor doelstellingen Parijs"

18.03.2021 | Nieuws

Volgens het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) is gedurende de komende drie decennia een investering van 131 biljoen dollar voor hernieuwbare energie nodig .

Sunbiose geeft boost aan argi-pv 

18.03.2021 | Nieuws

Agri-pv, het combineren van PV met de landbouw, kan de druk op schaarse landbouwgrond verminderen én een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.

Zonnestroom op huurwoningen verdient eigen aanpak

18.03.2021 | Column

Het is tijd om onderscheid te maken tussen huiseigenaren en sociale huurwoningen. Zeker nu het parlement besloten heeft om de beslissing over stimuleringsregeling van zonnestroom door te schuiven naar het volgende kabinet.

6x veiligheid bij installatie pv op dak

18.03.2021 | Actueel

Met de groeiende vraag naar pv-systemen op daken wordt er steeds meer op hoogte gewerkt. Iedereen is zich bewust van het gevaar, maar hoe zorg je er voor dat er ook echt niets mis gaat? Veilig werken op hoogte begint met het gebruiken van het gezonde verstand.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu