Nieuws

Nieuw concept Buurblok leaset duurzame woningen aan corporatie

05.03.2021 | Nieuws

Bouwgroep Dijkstra Draisma en stichting Wocozon lanceren vandaag Buurblok, een concept waarbij wonen, energievoorziening en vervoer samenkomen. Corporaties kunnen met Buurblok gemakkelijk verduurzamen in de gebouwde omgeving door de woningen en alle toebehorenen te leasen.

VVD haalt 800 miljoen uit SDE++-subsidie

05.03.2021 | Actueel

De VVD wil structureel 800 miljoen euro minder uitgeven aan de klimaatsubsidie SDE++. Maar de partij wil tegelijkertijd ook dat hun relatief dure kernenergieplannen voortaan uit deze pot bekostigd worden.

Graag 2,5 miljard voor waterstof

04.03.2021 | Nieuws

"Kabinet investeer 2,5 miljard in het ontwikkelen van waterstof", dat vraagt een coalitie van energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties, provincies, havenbedrijven, grote chemiebedrijven en wetenschappers valt te lezen op NU.

SCOPE 12: zo komt de installateur goed beslagen ten ijs

04.03.2021 | Actueel

De SCOPE 12-inspectieregeling voor zonnestroominstallaties is vorig jaar in het leven geroepen. Tijdens een webinar van SolarEdge sprak Ingenieur Bart van den Bosch, trainer van inspecteurs en lid van de werkgroep SCOPE 12, over de stand van zaken momenteel.

Een draadje over samen meer bereiken

04.03.2021 | Column

Ik heb al een aantal jaar zelf geen auto meer. Laatst kwam ik echter een uitermate interessant verhaal over snelwegen, regionale verbindingen en zandpaden tegen, in de vorm van een podcast waar vertegenwoordigers van de netbeheerder en een grote projectontwikkelaar aanschoven.

In de rij voor de eerste zonneauto

03.03.2021 | Nieuws

330 mensen mogen zich de gelukkige eigenaar noemen van de eerste zonneauto ter wereld. De Aptera was binnen 24 uur uitverkocht en bijna 7500 mensen hebben al een aanbetaling gedaan voor volgende partijen, zo meldt de Washington Post.

Rec Group: “Wij garanderen een zeer hoog rendement op onze panelen”

03.03.2021 | Innovatie

Heterojunctie-zonnecellen zijn bezig hun weg te vinden naar de daken van de consument en bedrijven en naar zonneweides. Een van de toonaangevendste fabrikanten op dit gebied is REC Group, met een indrukwekkende staat van dienst.

Het Plan van boer Jan: verplaatsbare zonnepanelen

02.03.2021 | Nieuws

Boer Jan de Winter uit Biddinghuizen heeft een oplossing gevonden voor het stikstofprobleem: verplaatsbare zonnepanelen, meldt Omroep Flevoland. Het plan is even simpel als krachtig: zet verplaatsbare zonnepanelen op grond die moet herstellen van intensieve landbouw.

De verkiezingen: financiën en de rol van Europa

02.03.2021 | Actueel

17 maart zijn de verkiezingen. Wij spraken daarom met Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD), Agnes Mulder (CDA), Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) over een aantal duurzame onderwerpen.

Vreemde eend in de bijt: Eric Geijsberts

02.03.2021 | 't Hoekje

Eric Geijsberts is werkzaam als Senior Service Manager bij SolarEdge. Hij begeeft zich echter niet al zijn hele loopbaan in de solarsector. Geijsberts vertelt hoe hij van belspelletjes naar de bank ging, om uiteindelijk steeds meer de technische kant op te trekken.

Drone wijst kapot paneel aan

01.03.2021 | Nieuws

Hoe vind je een kapot paneel tussen honderden werkende exemplaren op een dak of in een park? Een Delfts bedrijf ontwikkelde een drone die het onderhouden van grote zonneparken een stuk makkelijker zal maken.

PBL presenteert doorrekening politieke partijen

01.03.2021 | Nieuws

Planbureau voor de Leefomgeving presenteert een analyse van de verkiezingsprogramma’s van een aantal grote partijen. Alle partijen hebben grote plannen met betrekking tot het thema leefomgeving maar hebben hier diverse ideeën over.

Impact lokale energiecoöperaties stijgt

01.03.2021 | Analyse

Het aantal Nederlandse energiecoöperaties groeit, ze worden steeds professioneler en hun maatschappelijke impact is aanzienlijk. De 623 energiecoöperaties die ons land inmiddels telt krijgen een steeds dikkere vinger in de pap bij de energietransitie.

Astronaut vertelt hoe ruimtevaart passie voor zonne-energie opwekte

26.02.2021 | Nieuws

In een interview met Sunrun vertelt voormalig NASA-astronaut Scott Kelly over zijn affiniteit met zonne-energie die hij te danken heeft aan zijn carrière in de ruimte.

European Solar Initiative moet Europese PV-productie opschalen

26.02.2021 | Nieuws

Het European Solar Initiative, een door de Europese Commissie gesteunde inspanning van de industrie, heeft als doel de solarproductie verhogen om zo in te spelen op de explosieve Europese vraag naar zonne-energie.

"De onjuiste strijd tussen ZonneDaken en ZonneParken"

26.02.2021 | Opinie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Blog van de Groep. De afgelopen weken is in de media een aantal malen de discussie over zonneparken opgedoken. Zonneparken zouden lelijk zijn, schadelijk zijn voor de biodiversiteit, ongewild door omwonenden en dezelfde opgave zou ook op daken kunnen.

Vlaamse eigenaren zonnepanelen klagen overheid aan

25.02.2021 | Nieuws

Een groep van zo’n 10.500 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen zet juridische stappen tegen de Vlaamse regering. Ze vragen een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller, schrijft De Tijd.

Zonnestroom op de day-ahead markt

25.02.2021 | Actueel

Het Nationaal Solar Trendrapport van Dutch New Energy Research geeft naast een overzicht van het nieuw geïnstalleerd vermogen ook inzicht in de ontwikkeling in de prijs voor zonnestroom gedurende het jaar.

Het panorama op “punt halverwege”

25.02.2021 | Column

Ik loop nu al 12 jaar rond in zonnestroomland en gezien mijn leeftijd verwacht ik er nog zo’n 12 jaar in actief te blijven. Dat geeft dan toch onvermijdelijk een “halverwege gevoel”.

Pentagon wil zonne-energie in ruimte opwekken

24.02.2021 | Nieuws

Wetenschappers van het Amerikaanse Ministerie van Defensie hebben met succes een zonnepaneel zo groot als een pizzadoos in de ruimte stroom laten opwekken, zo meldt CNN.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu