Nieuws

Sunprojects: “Overheid moet blijven investeren in zon op watersystemen”

13.01.2021 | Innovatie

Wateroppervlaktes met lagere ecologische waarden zoals baggerdepots, zandwinplassen en bassins bij zuiveringsinstallaties zijn ideaal voor drijvende solar. Maar je kunt ook denken aan nieuw gecreëerde eilanden (zoals bijvoorbeeld in het IJsselmeer) met diverse bestemmingen, waaronder zonne-energie.

Nieuwe norm voor buurtbatterijen

12.01.2021 | Nieuws

NEN 4288:2020 is de naam. Waar we naar kijken?  De  nieuwe norm met betrekking tot bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen. Deze aanvulling op de voorgaande norm biedt een hoop duidelijkheid die voorheen gemist werd.

Britse universiteit ontwikkelt materiaal dat zonne-energie maanden bewaart

12.01.2021 | Nieuws

Onderzoekers van de Universiteit van Lancaster hebben een materiaal ontwikkeld dat zonne-energie meerdere maanden kan bewaren. Het kristallijn materiaal doet dit door de energie om te zetten in warmte, schrijft Maak Indrustrie.

Solar Visuals: “doorzichtige zonnepanelen pas over tien jaar verkrijgbaar”

12.01.2021 | Actueel

Vorige week meldde scitechdaily.com een bijzondere ontwikkeling: wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn erin geslaagd een volledig transparant zonnepaneel te maken die in de toekomst toepasbaar zou kunnen zijn als raam in een huiselijke of bedrijfsomgeving.

Solar Powervrouw: Amelie Veenstra

12.01.2021 | 't Hoekje

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Een vrouw met een missie. Al van kleins af aan wist Amelie Veenstra (51) dat ze de wereld ging redden met zonne-energie.

ACM keurt transportbeperking Liander goed

11.01.2021 | Nieuws

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 december 2020 uitspraak gedaan in een geschil van een agrarisch ondernemer met Liander over het weigeren van transport van elektriciteit, valt te lezen in een persbericht van Liander.

Zo test Aerocompact de windbestendigheid van panelen

11.01.2021 | Innovatie

Je ziet natuurlijk niet graag je zonnepanelen de wijk nemen tijdens een storm. Montagesystemen worden vooraf getest met behulp van een windtunnel om dit te voorkomen.

Rendement zonnepanelen 2020 overstijgt verwachtingen

08.01.2021 | Nieuws

Het rendement van zonnepanelen is vorig jaar vele malen hoger geweest dan in eerste instantie gedacht werd. Dat meldt Universiteit Utrecht. De opbrengst was maar liefst 8 tot 18% hoger dan verwacht aan de hand van het langjarig gemiddelde rendement volgens het KNMI.

‘Afvalberg ideale plek voor zonnepark’

08.01.2021 | Interview

In Nederland hebben zesduizend voormalige vuilstortplaatsen nog geen nieuwe functie. Het zijn uitgelezen plekken voor zonneparken, zegt ontwikkelaar GroenLeven.

Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

07.01.2021 | Nieuws

Momenteel kunnen zonnepanelen door hun ondoorzichtigheid alleen worden gebruikt op daken en in zonneweides. Wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn er echter in geslaagd een transparante versie te maken die in de toekomst heel goed bruikbaar is in de huiselijke omgeving, valt te lezen op scitechdaily.

Komt elektrificatie industrie op tijd van de grond?

07.01.2021 | Actueel

Industriële processen gaan overschakelen van fossiele brandstoffen naar schone elektriciteit. Dit is een essentiële schakel in de energietransitie en zal in 2030 al ruim 4 Mton CO2-reductie moeten opleveren.

Help! Mijn verzekeraar is knettergek.

07.01.2021 | Column

"Hi Harry, kun jij mij helpen? Mijn verzekeraar wil ons pand niet meer verzekeren als wij een zonnestroominstallatie op het dak plaatsen. Zij zijn knettergek en begrijpen er niets van.

Paus keurt zonneweide goed

06.01.2021 | Nieuws

Volgende week begint de grootschalige renovatie van De Onze Lieve Vrouwe Abdij aan de Zandheuvel. Daarbij is, met een weide vol zonnepanelen, ook aan het milieu gedacht.

1000 kilometer zonder te tanken

06.01.2021 | Innovatie

Voorheen was het doel om Wereldkampioen te worden tijdens de World Solar Challenge. Dit jaar gaat het Solar Team Eindhoven echter terug naar de basis: het inspireren van de markt en maatschappij.

Omwonenden zelden eigenaar zonneparken

05.01.2021 | Nieuws

Het motto ‘iedereen moet mee kunnen doen’ uit het klimaatakkoord is helaas nog ver verwijderd van de werkelijkheid. In de Telegraaf valt te lezen dat omwonenden bijna niet deelnemen als eigenaar in grootschalige zonneparken.

Hoe staat het met de belastinglobby voor indak-zonnepanelen?

05.01.2021 | Actueel

Het grote verschil tussen btw-aftrek voor traditionele zonnepanelen op het dak, en geïntegreerde zonnepanelen in het dak is iets wat de solarwereld al een langere tijd bezighoudt.

Een kijkje in het nieuwe pand van VDH Solar: Duurzaamheid en comfort centraal

05.01.2021 | 't Hoekje

In de rubriek ‘Op bezoek bij’ nemen we een kijkje op het kantoor van een bedrijf uit de branche. VDH Solar trok dit jaar in in een gloednieuw pand. Lucien van der Heide, CEO van VDH Solar, vertelt over het moderne gebouw.

Duitsland in 2020 50% elektriciteit uit duurzame bronnen

04.01.2021 | Nieuws

In 2020 heeft Duitsland voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit vergaard uit duurzame bronnen. De combinatie van wind, zon, biomassa en waterkracht tellen samen op tot 50,4%.

Zelf opwekken en toch een hoge rekening door gebrek op het net

04.01.2021 | Nieuws

Groningers Bart Huysman en Anita van der Wijk hebben veertien zonnepanelen en een windmolen, maar dat is niet terug te zien op hun energierekening. Volgens netbeheerder Enexis zijn zij niet de enige gedupeerden die niet terug kunnen leveren aan het overbelaste energienet.

Na 20 jaar een nieuwe wetgeving voor energie: waarom nu pas?

04.01.2021 | Analyse

In 2020 werd de nieuwe Energiewet bekendgemaakt. Voor het eerst sinds 1998 komt er een herziene versie. De nieuwe wet zou 1 januari in gaan, maar dit is door de drukte in de politieke sfeer rondom corona niet haalbaar.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu