Nieuws

Parkeerkorting mogelijk voor elektrische voertuigen in 2023

17.06.2022 | Nieuws

In 2023 mogen gemeenten bestuurders van elektrische auto’s korting geven voor het parkeren. Gemeenten krijgen zo een extra instrument om te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie volgens Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Productie en beheer in één zonne-energiesysteem

17.06.2022 | Innovatie

Wat willen we bij gebruik van zonnestroom? Gemak. En wanneer willen we dat? Nu. Het had zo op een spandoek kunnen staan. Particulieren en bedrijven weten het inmiddels natuurlijk wel: de stijgende energieprijzen wegen steeds zwaarder door in de productiekosten en de huishoudportemonnee.

Een CO2-vrij elektriciteitssysteem kan al in 2035

16.06.2022 | Nieuws

In 2035 kan Nederland al een CO2-vrij elektriciteitssysteem hebben gerealiseerd. Dat concludeert de Werkgroep CO2-vrij elektriciteitssysteem 2035, onderdeel van het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit.

Na honderd dagen oorlog staat alles weer ter discussie

16.06.2022 | Column

Een half jaar geleden waren we in afwachting van de plannen van het nieuwe kabinet en dachten we vooral over versneld opschalen van wind op zee en zon op land. Nu gaat het ineens over meer kolencentrales in plaats van gascentrales en meer gas uit Groningen.

‘Autonoom stedelijk transport met schone energie, én de SunRider is een echte nekkendraaier’

16.06.2022 | Interview

Het is nu ruim een jaar geleden dat Need The Globe een wereldprimeur beleefde met de lancering van de eerste solar cargo bike ooit: de SunRider. Sindsdien timmeren oprichters Chris Cramer en Chris van Houdt flink aan de weg met hun energieke team.

Toyota introduceert nieuw thuisopslag systeem met bidirectioneel laden

15.06.2022 | Nieuws

Het O-uchi Kyuden systeem is een thuisbatterij die de verbinding moet vormen tussen elektrische voertuigen en de energiebehoeften van een woning. Het opslagsysteem moet het mogelijk maken de energie van elektrische auto's te gebruiken voor het huishouden.

Eeuwige accu ontworpen door Tesla-onderzoeker

15.06.2022 | Nieuws

Nooit meer zorgen maken om de levensduur van een accu? De nieuwe batterij van Jeff Dahn, hoogleraar aan de Dalhousie University, moet het mogelijk maken. Volgens het onderzoek van Dahn’s team zou deze zelfs een eeuw kunnen overspannen.

EM-Power Europe, digitalisering op Intersolar

15.06.2022 | Analyse

Onder EM-Power Europe werd tijdens Intersolar 2022 vooral plaats geboden aan een steeds belangrijker aspect van verduurzaming; digitalisering. Een onmisbaar middel in het samenbrengen, monitoren en slim aansturen van de verschillende takken van de energiesector van productie en opslag tot distributie en verbruik.

Europees Parlement maakt bezwaar tegen opnemen kernenergie in EU-taxonomie

14.06.2022 | Nieuws

Leden van het Europees Parlement hebben bezwaar gemaakt tegen het opnemen van kernenergie en aardgas in de Europese taxonomie. Tijdens de plenaire vergadering van 4 tot en met 7 juli zal het gehele Parlement haar definitieve oordeel vellen over de lijst van ecologisch duurzame economische activiteiten.

Transport en flexibiliteit in Contouren Nationaal Plan Energiesysteem

14.06.2022 | Nieuws

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, stuurde vrijdag de brief Contouren Nationaal Plan Energiesysteem naar de Tweede Kamer. Een visie voor het toekomstige energiesysteem in Nederland, waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor flexibiliteit en transport.

Hoe zou de wereld eruit zien als het zou draaien op zonne-energie?

14.06.2022 | 't Hoekje

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig? Met deze open vraag begint de overzichtstentoonstelling The Energy Show – Zon, zonne-energie en menskracht die van 3 september tot 6 maart te zien is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Mogelijk tot 206 terawattuur en inperking salderingsregeling nodig voor klimaatdoelen 2030

14.06.2022 | Actueel

De Werkgroep Extra Opgave, onderdeel van het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit, rondde enige tijd geleden zijn rapport Alles uit de kast af. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft dit nu gepubliceerd.

Netbeheer Nederland: ’55 procent CO2-reductie niet haalbaar zonder extra ingegrepen’

13.06.2022 | Nieuws

De netbeheerders hebben op verzoek van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, een Quickscan Coalitieakkoord Energiesysteem gemaakt. Op basis hiervan is het volgens de netbeheerders dringend noodzakelijk dat de overheid krachtig ingrijpt in het energiesysteem om de aangescherpte klimaatdoelen uit het Coalitieakkoord te halen.

Tot 206 terawattuur nodig om klimaatdoelen 2030 te realiseren

13.06.2022 | Nieuws

De Werkgroep Extra Opgave, onderdeel van het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit, rondde enige tijd geleden zijn rapport Alles uit de kast af. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft dit nu gepubliceerd.

Nederland presenteert eerste commerciële groene waterstofvliegtuig

13.06.2022 | Nieuws

Het eerste grotere passagiersvliegtuig (veertig tot tachtig zitplaatsen) op groene waterstof wereldwijd moet in 2028 tussen Nederland en Londen gaan vliegen. Initiatiefnemer Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System (HAPSS) is een volledig Nederlandse publiek-private samenwerking en stelt dat het systeem opschaalbaar is naar grotere vliegtuigen.

Hoe komen er zonnepanelen op alle (school)daken?

13.06.2022 | Analyse

Negen miljoen gebouwen staan er in Nederlands. Hoe komen er zonnepanelen op alle daken? Eerder sprak Solar365 al met Roland van der Klauw, directeur van Wocozon, en Judith Veraart, projectcoördinator van Schooldakrevolutie, over de obstakels en de kansen.

Lightyear kan de weg op

10.06.2022 | Nieuws

De zonnewagen Lightyear 0 is vanavond gepresenteerd op een online première. Vanaf deze maand worden de eerste testritten aangeboden. In november zullen de eerste exemplaren aan hun nieuwe eigenaren worden overhandigd.

Hoe ziet een bedrijfsmodel met wereldwijde energieveerkracht eruit?

10.06.2022 | Interview

Hoe gaat een bedrijf als SolarEdge om met de enorme groei in de PV- en opslagmarkt? Hoe zorgen ze dat ze on top of things blijven bij alle drie de segmenten: residentieel, commercieel en utiliteit? Merav Mattijssen, vice president global marketing bij SolarEdge, vertelde tijdens de Solar Business Day over de strategie en wereldwijde toekomstvisie van het bedrijf.

Energy Storage NL verbaast zich over houding netbeheerders

09.06.2022 | Nieuws

Gisteren kondigde TenneT aan dat het elektriciteitsnet in Limburg en Noord-Brabant vol is. Door netcongestie is er geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen voor verbruikers en producenten van hernieuwbare energie.

Vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren meer

09.06.2022 | Nieuws

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met het wetsvoorstel om de verkoop door autobouwers van nieuwe diesel-, gas- en benzineauto’s te verbieden vanaf 2035, dat meldt Change Inc.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu