Nieuws

‘Afvalberg ideale plek voor zonnepark’

08.01.2021 | Interview

In Nederland hebben zesduizend voormalige vuilstortplaatsen nog geen nieuwe functie. Het zijn uitgelezen plekken voor zonneparken, zegt ontwikkelaar GroenLeven.

Volledig doorzichtige zonnepanelen ontwikkeld

07.01.2021 | Nieuws

Momenteel kunnen zonnepanelen door hun ondoorzichtigheid alleen worden gebruikt op daken en in zonneweides. Wetenschappers van de Incheon Universiteit in Zuid-Korea zijn er echter in geslaagd een transparante versie te maken die in de toekomst heel goed bruikbaar is in de huiselijke omgeving, valt te lezen op scitechdaily.

Komt elektrificatie industrie op tijd van de grond?

07.01.2021 | Actueel

Industriële processen gaan overschakelen van fossiele brandstoffen naar schone elektriciteit. Dit is een essentiële schakel in de energietransitie en zal in 2030 al ruim 4 Mton CO2-reductie moeten opleveren.

Help! Mijn verzekeraar is knettergek.

07.01.2021 | Column

"Hi Harry, kun jij mij helpen? Mijn verzekeraar wil ons pand niet meer verzekeren als wij een zonnestroominstallatie op het dak plaatsen. Zij zijn knettergek en begrijpen er niets van.

Paus keurt zonneweide goed

06.01.2021 | Nieuws

Volgende week begint de grootschalige renovatie van De Onze Lieve Vrouwe Abdij aan de Zandheuvel. Daarbij is, met een weide vol zonnepanelen, ook aan het milieu gedacht.

1000 kilometer zonder te tanken

06.01.2021 | Innovatie

Voorheen was het doel om Wereldkampioen te worden tijdens de World Solar Challenge. Dit jaar gaat het Solar Team Eindhoven echter terug naar de basis: het inspireren van de markt en maatschappij.

Omwonenden zelden eigenaar zonneparken

05.01.2021 | Nieuws

Het motto ‘iedereen moet mee kunnen doen’ uit het klimaatakkoord is helaas nog ver verwijderd van de werkelijkheid. In de Telegraaf valt te lezen dat omwonenden bijna niet deelnemen als eigenaar in grootschalige zonneparken.

Hoe staat het met de belastinglobby voor indak-zonnepanelen?

05.01.2021 | Actueel

Het grote verschil tussen btw-aftrek voor traditionele zonnepanelen op het dak, en geïntegreerde zonnepanelen in het dak is iets wat de solarwereld al een langere tijd bezighoudt.

Een kijkje in het nieuwe pand van VDH Solar: Duurzaamheid en comfort centraal

05.01.2021 | 't Hoekje

In de rubriek ‘Op bezoek bij’ nemen we een kijkje op het kantoor van een bedrijf uit de branche. VDH Solar trok dit jaar in in een gloednieuw pand. Lucien van der Heide, CEO van VDH Solar, vertelt over het moderne gebouw.

Duitsland in 2020 50% elektriciteit uit duurzame bronnen

04.01.2021 | Nieuws

In 2020 heeft Duitsland voor het eerst meer dan de helft van zijn elektriciteit vergaard uit duurzame bronnen. De combinatie van wind, zon, biomassa en waterkracht tellen samen op tot 50,4%.

Zelf opwekken en toch een hoge rekening door gebrek op het net

04.01.2021 | Nieuws

Groningers Bart Huysman en Anita van der Wijk hebben veertien zonnepanelen en een windmolen, maar dat is niet terug te zien op hun energierekening. Volgens netbeheerder Enexis zijn zij niet de enige gedupeerden die niet terug kunnen leveren aan het overbelaste energienet.

Na 20 jaar een nieuwe wetgeving voor energie: waarom nu pas?

04.01.2021 | Analyse

In 2020 werd de nieuwe Energiewet bekendgemaakt. Voor het eerst sinds 1998 komt er een herziene versie. De nieuwe wet zou 1 januari in gaan, maar dit is door de drukte in de politieke sfeer rondom corona niet haalbaar.

Koolstofneutraliteit kost de VS 2,5 biljoen dollar

28.12.2020 | Actueel

Aan de befaamde Princeton Universiteit in Amerika is onderzoek gedaan naar de kosten van het verminderen van de CO2-uitstoot. De Verenigde Staten kunnen halverwege de eeuw koolstofneutraal zijn.

Kinderen knutselen zelf boomverlichting op zonne-energie

25.12.2020 | Actueel

In Houten hebben leerlingen van de plusklas in het Cultuurhuis een Kerstboom voorzien van zelfgemaakte duurzame verlichting. Handige leerlingen wisten de lampjes zelf aan te sluiten op paneeltjes.

Woning als verdienmodel dankzij zonnepanelen

24.12.2020 | Nieuws

Wie van plan is om in het Brabantse Mierlo neer te strijken, kan ervoor kiezen om slapend rijk te worden. In het plaatsje worden woningen gebouwd die zo zuinig zijn dat de zonnepanelen op hun dak meer opleveren dan ze nodig hebben.

Dag Solar Puberteit

24.12.2020 | Column

Het mooie aan zonne-energie is dat het bijna overal toepasbaar is. Niet alleen in je Chinese plastic zwaaiende geluks-kat of in je ruimtesonde OSIRIS-Rex. Ook drijvend in een zandwinplas, op jouw dak, aan je kantoorgevel, langs wegen op het weiland.

35 Miljard voor stimulering groene energie in VS

23.12.2020 | Nieuws

Het Amerikaanse congres heeft maandag een wet aangenomen die 35 miljard dollar toekent aan onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s op het gebied van hernieuwbare energie.

Zon en wind dekken alle huishoudens in 2020

23.12.2020 | Actueel

Nederland heeft voor het eerst de totale elektriciteitsvraag van alle huishoudens compleet opgewekt met windturbines en zonnepanelen. De huishoudens verbruiken bij elkaar zo’n 24 TWh per jaar.

Gunstig najaar voor verduurzaming woningen

22.12.2020 | Nieuws

Ondernemers die huizen verduurzamen, hebben zich in november goed hersteld van de coronacrisis. Zo is de omzet van twee op drie bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector gelijk of zelfs hoger dan begin dit jaar werd verwacht, constateert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in een inventarisatie.

Steven Heshusius: vreemde eend bij DNE Research

22.12.2020 | 't Hoekje

In de snelgroeiende solar-sector werken veel mensen die uit andere bedrijfstakken afkomstig zijn. In de nieuwe rubriek 'Vreemde eend in de bijt' portretteren wij hen.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu