Nieuws

Energieboer ziet toekomst in zonnedak met opslag

04.12.2020 | Interview

Een zonnedak, een mestvergister en een wkk. ‘Energieboer’ Martin Benning heeft het allemaal. Hij wil nog meer investeren in duurzame energie, maar ziet ook enkele beren op de weg opdoemen.

Overeenstemming bereikt grond grootste zonnepark Nederland

03.12.2020 | Nieuws

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Bergen heeft overeenstemming bereikt met Provincie Limburg over de aankoop van provinciale bezittingen. Dit is een flinke stap voor de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer, waar gemeente Bergen al enkele jaren mee bezig is.

Zeewier en zonne-energie werken samen in Scheveningen

03.12.2020 | Nieuws

Wie in Scheveningen in het water duikt en zo’n 12 kilometer zwemt, stuit op een bijzondere installatie. Oceans of Energy en The Seaweed Company testen hoe zeewier geteeld kan worden tegelijkertijd zonne-energie kan worden opgewerkt, zo schrijft NU.

100% duurzame energie in 2030

03.12.2020 | Column

Op dagelijks niveau wordt gediscussieerd over kernenergie, thoriumreactoren, kernfusie en CCS. Deze oplossingen zouden essentieel zijn, want om 100% van onze energie uit wind, zon en waterkracht te halen zou onmogelijk zijn.

Tijd voor (nog) een nieuwe standaard?

03.12.2020 | Actueel

Trends komen en gaan, zo ook in de solarbranche. Terwijl er begin 2018 nog discussies werden gevoerd of poly- of juist mono-silicium de norm zou worden voor de komende jaren, was daar aan het eind van het jaar al bijna geen twijfel meer over mogelijk.

Varen op de zon

02.12.2020 | Nieuws

Het Nederlandse bedrijf Soel Yachts heeft een nieuw privéjacht gepresenteerd dat volledig wordt aangedreven door zonne-energie: de Soel Senses 48. Reizen is in dit coronajaar heel anders dan normaal.

Schonere recycletechniek oud paneel

02.12.2020 | Nieuws

Onderzoekers in China hebben een techniek gevonden om polyethyleenglycoltereftalaat (PET) en ethyleenvinylacetaat (EVA) te recyclen uit oude zonnepanelen, meldt PV Magazine.

SolarWatt: ‘Onze thuisbatterij is veilig’

02.12.2020 | Interview

Huishoudens met zonnepanelen gaan straks hun zonnestroom opslaan in thuisbatterijen, verwacht directeur Erik de Leeuw van SolarWatt Benelux. Hoe staat het met de veiligheid van de batterijen? In elektrische auto’s, in mobieltjes of als opslagmedium voor stroom: batterijen worden steeds vaker toegepast.

Vlaamse premie voor boost zonnepanelen

01.12.2020 | Nieuws

“Vanaf 2021 kunnen jaarlijks 27.000 Belgische gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen rekenen op een premie tot 1.500 euro”, belooft de Vlaamse Minister van Energie Zuhal Demir.

Kost interpretatiefout ons 659 miljoen?

01.12.2020 | Nieuws

Minister Hoekstra van Financiën heeft 659 miljoen euro overgemaakt naar de Europese Commissie terwijl hij vindt dat deze daar absoluut geen recht op heeft.

Dagboek van een installateur

01.12.2020 | 't Hoekje

De rubberbootjesNu de kou weer in de lucht komt, denk ik terug aan die winterse dag in februari. Het had die nacht flink gesneeuwd toen ik met mijn collega via een mooi wit landschap op weg ging naar een boer in het oosten van het land.

Platform Klimaatakkoord:

01.12.2020 | Actueel

Elke 5 secondes komt er in Nederland een nieuw paneel bij en elektrische auto’s hebben de potentie om als batterijen te dienen. Het zijn enkele conclusies uit de webinar  ‘Spanning op de netten’, die vrijdag 27 november georganiseerd werd door Platform Klimaatakkoord.

30.11.2020 | Nieuws

Zonnestations, zwevend door de ruimte. Het verandert momenteel van een loze droom in een serieus technisch vooruitzicht. Wetenschappers hopen dat ze duurzame energie in een baan om de aarde kunnen opwekken, zo schrijft BBC.

Hoe bescherm je grote daken tegen winterstormen?

30.11.2020 | Analyse

Stormen worden erger door klimaatverandering. Zonnedaken zoals op voetbalstadions zouden daarom robuuster gebouwd moeten worden, maar de regelgeving blijft achter.

Nederland in top 10 landen meeste potentie duurzame energie

27.11.2020 | Nieuws

Ook dit jaar is Nederland te vinden in de top 10 van meest aantrekkelijke landen om te investeren in duurzame energie. Dat is te lezen in de Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) die deze week verscheen.

Meer tuinders bezig met zonnepanelen

27.11.2020 | Interview

In de glastuinbouw komen de investeringen in zonnepanelen langzaam op gang. Steeds meer tuinders plaatsen zonnepanelen op daken van schuren en loodsen, meldt energiespecialist Robert Meijer van AgroEnergy.

Rol panelen bij instorten AZ-stadion onderzocht

26.11.2020 | Nieuws

25 november is het onderzoek naar het instorten van het dak van het AZ-stadion afgerond en gepubliceerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt in een rapport dat de zonnepanelen op het dak van het stadion in Alkmaar geen bijdrage hebben geleverd aan het bezwijken van de constructie.

Grootste batterij van Nederland opereert in Lelystad

26.11.2020 | Nieuws

De grootste batterij van Nederland is in Lelystad in gebruik genomen, zo schrijft de Volkskrant. De batterij dient als opslag voor zonne- en windenergie en is in staat om 12 megawattuur aan energie op te slaan.

SDE++ Kansen en Klippen

26.11.2020 | Column

De nieuwe SDE++ regeling is op 24 november geopend. Voor velen biedt dit weer kansen voor hun zon-PV project, maar er zijn ook klippen. Het is jammer dat zoveel aanvragen sneuvelen door soms eenvoudige administratieve gebreken.

Dubieuze vergoedingen voor hypotheekadviseurs

26.11.2020 | Actueel

Hypotheekadviseurs kunnen heel wat geld verdienen met het aanraden van zonnepanelen. Een logisch verdienmodel, of ethisch totaal onverantwoord voor een onafhankelijke financieel adviseur? Mr.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu