Nieuws

REPowerEU met PV, Europese Commissie wil PV-capaciteit versneld opschalen

19.05.2022 | Nieuws

De Europese Commissie heeft zijn REPowerEU-plan gepresenteerd. Hierin maakt het duidelijk hoe de Europese lidstaten versneld afstand kunnen nemen van Russische fossiele brandstoffen.

Massa is kassa, hoe gaan grote groepen aan de zonnepanelen?

19.05.2022 | Analyse

Nederland telt 9 miljoen gebouwen. Hoewel Nederland met het bereiken van de mijlpaal van 10 gigawatt geïnstalleerd vermogen begin 2021 koploper is binnen Europa wat betreft de hoeveelheid zonne-energie per persoon, ligt er ook nog veel potentie.

Alle installaties veilig? ‘Als sector hebben we wel vaker zeer ambitieuze doelstellingen gehaald’

18.05.2022 | Actueel

Op de jaarlijkse Solar Business Day presenteerde onderzoeksbureau Dutch New Energy Research zijn Nationaal Solar Trendrapport. Ook was er ruimte voor discussie dit jaar.

Onderzoekers zetten nachtelijk infrarood licht om in elektriciteit

18.05.2022 | Nieuws

Onderzoekers van de University of New South Wales slaagden er in hun onderzoek in elektriciteit te genereren uit warme die wordt uitgestraald door infrarood licht.

Is de Squad een micro-auto of een brommer met een dak?

17.05.2022 | Nieuws

Startup Squad Mobility heeft een mini elektrische stadsauto die zichzelf kan opladen met zonne-energie onthuld. Om rijden op zon voor iedereen betaalbaar te maken is de micro-auto vanaf 7.

De pionier: Wim Sinke (TNO/UvA)

17.05.2022 | 't Hoekje

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Zonne-energie betreedt het terawatt-tijdperk

17.05.2022 | Actueel

SolarPower Europe presenteerde op Intersolar 2022 de Global Market Outlook for Solar Power. De totale wereldwijde PV-capaciteit bevindt zich sinds april dit jaar in een nieuw tijdperk.

Stijging aantal zonnepanelen lager in stedelijke gebieden

16.05.2022 | Nieuws

Bovenaan prijkt Goeree-Overflakkee. Stedelijke gebieden blijken achter de blijven met de rest van het land qua aantal nieuw geïnstalleerde zonnepanelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het AD heeft gehouden op basis van gegevens van verzekeraars, die het aantal zonnepanelen op daken van woningen in kaart hebben gebracht.

Belinus bestormt de PV-markt door te focussen op marktpositie

16.05.2022 | Interview

Onlangs maakte het Belgische technologiebedrijf Belinus zijn debuut op Solar Solutions International. Solar365 sprak er met Francis Rome, voorzitter van de Raad van Bestuur van Belinus en professor aan het Centre for Maritime and Air Transport Management van de Universiteit Antwerpen.

ABB en Shell gaan samen aan laadinfrastructuur werken

13.05.2022 | Nieuws

ABB E-mobility en Shell hebben een zogeheten wereldwijde raamovereenkomst (GFA) gesloten waarin ABB de volledige portfolio van laadoplossingen gaat leveren. 'S werelds snelste alles-in-één oplader voor elektrische auto's, de Terra 360, zal hier een onderdeel van gaan uitmaken.

Opslag aan de vooravond van massale doorbraak?

13.05.2022 | Analyse

De noodkreet van netbeheerder Liander richting de regering om de saldering zo snel mogelijk af te bouwen en vol in te zetten op de subsidiering van opslagsystemen is waarschijnlijk niemand ontgaan.

Overvloed ten tijde van schaarste

12.05.2022 | Column

Wat je zaait zal je oogsten. Na jaren van recordgroei in zonnestroominstallaties is dit het voorjaar wederom tijd om records te oogsten. Zo begonnen we het jaar al met de meeste geïnstalleerde zonnestroom per hoofd van de bevolking in de EU.

Zo minimaliseert Raptor Maps de mismatch tussen de verwachte en daadwerkelijke opbrengst

12.05.2022 | Actueel

Hoe optimaliseer je na de installatie de opbrengst van je PV-project? Meten is weten, dat is de boodschap van Raptor Solar, een geavanceerd softwareplatform voor de gehele levenscyclus van zonne-energie - van financiering en bouw tot exploitatie.

11.05.2022 | Innovatie

“Boerenverstand van zonne-energie”, was de slogan waarmee ProfiNRG in 2012 de basis legde van een stormachtige ontwikkeling als zonne-energiebedrijf.

Grootschalig samenwerkingsverband productie waterstof in Groningen

10.05.2022 | Nieuws

ENGIE, OCI en EEW zullen samenwerken om het HyNetherlands (HyNL) project uit te voeren in de provincie Groningen. Het doel: Verlagen van de hoeveelheid CO2. Onder meer door de productiecapaciteit van waterstof op te schalen met elektrolyse-installaties van 100 megawatt naar 1,85 gigawatt in iets meer dan vijf jaar tijd.

Solar Powervrouw Alexandra Teixeira Miguel (Dutch New Energy Research)

10.05.2022 | 't Hoekje

Wat nou: this is a man’s world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw. Teixeira Miguel begon als zogenoemde 'hotello', maar belandt net als veel van haar jaargenoten uiteindelijk in een compleet andere sector.

‘Een businesscase met batterijsysteem hoeft niet meer risico voor de bank te betekenen’

10.05.2022 | Actueel

Op de aankomende Solar Business Day zal Marc Schmitz, managing director bij de Rabobank, een seminar geven over de businesscase van energieopslag in het algemeen en in het bijzonder van batterijsystemen.

Vanaf vandaag subsidie op aanschaf

09.05.2022 | Nieuws

Ondernemers kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050.

Nachtelijk daltarief heeft geen toegevoegde waarde meer

09.05.2022 | Nieuws

Veel Nederlanders betalen van oudsher een lager tarief bij stroomgebruik in het weekend en ’s nachts. Maar hoe logisch is dat nu de zonne-energiemarkt zo enorm groeit? Het gebruik van elektrische auto’s en warmtepompen maken ons energieverbruik minder regelmatig, schrijft NU.

Zo veroorzaken vlambogen geen brand

09.05.2022 | Innovatie

K.T. Tan, chief technical officer bij Viridian Solar, stond trots te stralen tijdens zijn seminar op Solar Solutions International. Dat kwam omdat zijn innovatie, the Arc Box, de Innovation Award gewonnen had.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu