Nieuws

Hernieuwbare energie voorziet 11,5 miljoen mensen van werk

09.11.2020 | Nieuws

International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft hun jaarlijkse rapport uitgebracht, Renewable Energy and Jobs. Hierin is te lezen dat hernieuwbare energie een hoop werkgelegenheid met zich mee brengt.

Corona zowel gunstig als nadelig voor sector

09.11.2020 | Analyse

Het lijkt erop dat de crisis een negatieve uitwerking heeft op de solar-sector. Het aantal bedrijven van installateurs en fabrikanten van zonnepanelen die faillissement hebben aangevraagd is verviervoudigd ten opzichte van voorgaand jaar.

School VS installeert panelen voor hoger salaris docenten

06.11.2020 | Nieuws

In Batesville, een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas, heeft een middelbare school zonnepanelen laten plaatsen met een bijzonder doel. De opbrengst gaat naar docenten, wiens salaris verhoogd wordt.

De progressieve groene aanpak van ProRail

06.11.2020 | Interview

ProRail heeft als ambitie om in 2030 net zoveel elektriciteit op te wekken als het bedrijf zelf verbruikt. Om dit te bereiken heeft de club vooruitstrevende plannen.

63 miljoen euro naar Postcoderoosregeling

05.11.2020 | Nieuws

Kamerleden van D66 en CDA willen de subsidie voor de postcoderoos verhogen tot 100 miljoen euro. Er zou volgens hen nog 63 miljoen euro beschikbaar moeten worden gesteld voor de regeling, die het voor wijken en dorpen mogelijk maakt collectief energie op te wekken.

Huiseigenaren plaatsen meer zonnepanelen tijdens coronacrisis

05.11.2020 | Analyse

In de eerste helft van dit jaar werd er bijna 30% meer zonnestroomvermogen geïnstalleerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse industriemonitor uit de Dutch Solar Quarterly.

05.11.2020 | Column

Dit jaar hebben we een magische grens doorbroken: één miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak. De gebruikelijke Pavlov-verklaring voor dit succes verwijst naar technologie en kosten, zoals de kelderende prijzen van panelen en de steeds efficiëntere manier waarop ze zonlicht omzetten in stroom.

Vlaming mag energie delen met buurman

04.11.2020 | Nieuws

Vlaanderen heeft vrijdag een grote stap gezet richting stroomuitwisseling en opslag van stroomoverschotten bij particulieren, zo meldt Belgische dagblad De Tijd.

"Zon en opslag is een mooie combinatie"

04.11.2020 | Interview

Zonnepanelen en batterijen worden steeds goedkoper, waardoor ze straks zonder subsidie kunnen groeien. Het is echter beter om de subsidies in stapjes af te bouwen dan om ze plots af te schaffen.

TU Delft ontwikkelt rekenmethode PV-rendement

03.11.2020 | Nieuws

In het Sustainable Power Lab van TU Delft is een tool ontwikkeld waarmee gemakkelijk en snel het rendement van zonnepanelen berekend kan worden, zo is te lezen op Innovation Origins.

CDA ontziet natuur en landbouwgrond bij bouw zonneparken

03.11.2020 | Nieuws

Natuur en cultuurlandschap moeten worden ontzien bij de bouw van zonneparken. Maar tegelijkertijd moet de overgang naar betaalbare, duurzame energie worden versneld, zo vindt het CDA.

Universiteit Groningen test gekleurde panelen op gevel

03.11.2020 | Nieuws

Radbouw Universiteit Groningen wordt proefkonijn voor startup Soluxa en Sirius Solar. Eind dit jaar plaatst het bedrijf gekleurde zonnepanelen aan de gevel van het Huygensgebouw, dat onderdeel is van de universiteit.

Dagboek van een installateur

03.11.2020 | 't Hoekje

Het boxer-mysterieOp een regenachtige dag ging ik op bezoek bij een klant die we jaren geleden mochten verwelkomen. Een succesvolle, sympathieke man die voor zijn werk regelmatig in het buitenland zit.

Brabantse wijk kiest zonnewarmte

03.11.2020 | Actueel

De Rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Een van de gemeenten die hiervoor zonnewarmte in gaat zetten is de wijk het Zand in Den Bosch.

Convenant voor aftoppen energie op 70 procent

02.11.2020 | Nieuws

Netbeheerders en marktpartijen werken aan een convenant om afspraken te maken over het aftoppen op 70 procent van het piekvermogen bij commerciële installaties met zonnepanelen.

Investeringen zonne-energie meest toegenomen

02.11.2020 | Nieuws

De investeringen in hernieuwbare energie zijn gestegen van 1,7 miljard euro in 2008 naar 4 miljard euro in 2018. Vooral de investeringen in zonne-energie zijn toegenomen.

Gekleurd paneel wekt beter op

02.11.2020 | Nieuws

Hoeveel panelen we ook op het dak hebben liggen, nog altijd blijft een groot deel van het zonlicht onbenut. In een interview met het AD vertelt natuurkundige Angele Reinders over een eventuele oplossing voor dit probleem.

Vier keer meer solar-installateurs en producenten failliet

02.11.2020 | Seminar

De afgelopen maanden is het doek voor meerdere installateurs en andere bedrijven in de solar-sector gevallen. Ondanks dat de vraag naar zonnepanelen alsmaar groeit, heeft de coronacrisis flinke gevolgen voor de gezondheid van de branche.

Klimaat en Energieverkenning 2020: Doel CO2 ver buiten bereik ondanks groei zonne-energie

30.10.2020 | Nieuws

Het jaarlijkse rapport van de Klimaat- en Energieverkenning van 2020 is gepubliceerd. In het rapport wordt verslag gedaan van het gevoerde klimaat- en energiebeleid.

Tekort solar glas oorzaak wereldwijd tekort zonnepanelen

30.10.2020 | Nieuws

Er zit momenteel een kloof tussen de vraag en het aanbod van zonnepanelen door een tekort aan glas. Dat is te lezen in een rapport van SolarZoom. De vraag naar PV-modules betreft zo’n 18 Gigawatt, terwijl er maar voor 14 Gigawatt geleverd kan worden.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu