Nieuws

Een garantie voor de toekomst?

24.09.2020 | Column

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Hoewel deze slogan haar faam verwierf door consumenten te waarschuwen voor het risico van financiële investeringen, lijkt deze wat betreft zonne-energie eerder te slaan op de kansen voor de zon-PV-sector.

Solarfields slaat alarm over SDE++

23.09.2020 | Nieuws

Projectontwikkelaar Solarfields maakt zich zorgen over de SDE++. De nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie staat vanaf 24 november ook open voor CO2-opslagprojecten, waardoor de kans bestaat dat er veel minder budget overblijft voor zonne-energieprojecten.

Sportveld wordt zonnepark

23.09.2020 | Innovatie

In Nederland ligt zo’n 36.000 hectare aan sportvelden waarvan een groot deel kunstgras heeft. Deze worden driekwart van de tijd niet gebruikt en kunnen dan uitstekend gebruikt worden om zonne-energie op te wekken, zo dachten de heren van Transfloormer.

Bosbranden aanleiding voor subsidie duurzame zink-batterij

22.09.2020 | Nieuws

Een Canadese startup werkt aan een oplossing voor de grote hoeveelheid huishoudens die zonder stroom zijn komen te zitten door de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië.

Zit SDE++ innovatie in de weg?

22.09.2020 | Analyse

Hoe gaan de grote spelers uit de solarbranche om met de nieuwe subsidieregeling SDE++? Welke kritiek hebben ze op de regeling? En hoe zou de stimulering van zonne-energie er in de toekomst volgens hen uit moeten zien? Wij vroegen het aan Bram Peperzak, operationeel directeur van KiesZon (zonneweides en zonnedaken), Evert Vlaswinkel, managing director van Solarcentury EMEA (zonneweides) en Patrick van der Meulen, directeur en oprichter van Enie.

Binnenkijken bij? ESTG

22.09.2020 | 't Hoekje

In het solarwereldje zijn heel wat mooie bedrijfspanden te bewonderen. Wij reizen iedere maand samen met jou de Benelux door voor een kijkje. Het had deze maand groots gevierd moeten worden, de verhuizing van ESTG naar het nieuwe pand in Oosterhout.

Van barman naar installateur?

22.09.2020 | Analyse

Cocktails shaken, vaten verwisselen, of een paneeltje installeren. Het is één pot nat... Dat zou je tenminste op kunnen maken uit de woorden van de nieuwe voorzitter van VNO-NCW, Ingrid Thijssen.

Zonnecellen verven? Het kan in Korea

21.09.2020 | Nieuws

In Korea hebben onderzoekers de eerste coating ontwikkeld die bestaat uit een organische oplossing met deeltjes die een hoogrendements-zonnecel vormen. Deze verf werkt ook op grote oppervlakken.

"Zonneparken groeien sneller dan zonnedaken"

21.09.2020 | Nieuws

Het aandeel zonneparken op land bedraagt nu 13 procent van het vermogen aan zonne-energie, maar dit aandeel neemt sneller toe dan het aandeel van zonnepanelen op daken.

Koeien in de wei, zonnepanelen op dak

18.09.2020 | Interview

In Nederland zijn al 2300 melkveehouders met een zonnedak, maar de meeste boeren zijn nog niet ‘om’. ‘Er is nog genoeg potentie voor zon op boerendaken,’ aldus projectmanagers Ynte de Vries en Nathalie Puijn van FrieslandCampina.

TNO blijft Lightyear helpen met zonne-auto

17.09.2020 | Nieuws

TNO blijft startup Lightyear ondersteunen met de ontwikkeling van zonnedaken voor auto’s. Lightyear brengt in 2021 de eerste auto die rijdt op zonne-energie op de markt.

Zonnestroom op weg naar impact

17.09.2020 | Column

Het is veertig jaar geleden dat ik als natuurkundestudent gefascineerd raakte door zonne-energie  en eraan begon te werken. Ik onderzocht een supersnelle methode om strookjes silicium te maken, bedoeld om daarmee goedkopere zonnecellen te kunnen produceren.

Provincie Utrecht doet gratis quickscans voor zonnepanelen

16.09.2020 | Nieuws

De provincie Utrecht gaat ondernemers ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Utrecht streeft ernaar in 2040 een energieneutrale provincie te zijn. Bedrijven kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

"Over tien jaar zijn zonnepanelen op vrachtwagens normaal"

16.09.2020 | Innovatie

Vrachtwagens kunnen jaarlijks 2500 euro besparen door de daken van opleggers te voorzien van flexibele zonnepanelen. Dankzij een accu kan de vrachtwagen ook ’s avonds en ’s nachts worden voorzien van zonnestroom.

Kennisbank ISSO Open is live

15.09.2020 | Nieuws

Vanaf nu is ISSO Open live, een overzichtelijke en uitgebreide kennisbank voor bouw- en installatietechniek. Hierdoor is volgens de oprichter alle vakkennis over bouw- en installatietechniek nog toegankelijker geworden.

4,5 miljard voor fossiele industrie

15.09.2020 | Nieuws

De Nederlandse overheid steunt de fossiele industrie dit jaar met evenveel geld als dat er wordt ingezet voor de vermindering van Co2-gebruik. Er wordt 4,5 miljard uitgetrokken om korting te kunnen geven op het gebruik van fossiele brandstof.

BP: vraag naar olie mogelijk gepiekt, vervangen door schone electriciteit

14.09.2020 | Nieuws

De wereldwijde vraag naar olie is mogelijk de piek gepasseerd en wordt vervangen door schone elektriciteit. Zo blijkt uit de Energy Outlook 2020 van BP. Dat is eerder dan verwacht en heeft volgens het bedrijf alles te maken met het gegeven dat de vraag mogelijk nooit zal herstellen van de Covid-19-pandemie.

Een vijfde minder CO2 uitstoot

10.09.2020 | Nieuws

De CO2-uitstoot door Nederlandse bedrijven was in het tweede kwartaal 21,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019. De afname van de CO2-uitstoot komt onder andere doordat de energiebedrijven bij hun productie minder steenkool hebben ingezet.

Vrachtwagens met zonnepanelen op het dak gaan de weg op

10.09.2020 | Nieuws

Tien grote vrachtwagens met zonnepanelen op het dak gaan de komende weken de weg op voor een praktijktest. Er wordt gekeken of de panelen het ook goed blijven doen op een bewegende ondergrond, zoals een vrachtwagen.

Spectaculaire groei van hernieuwbare energie

09.09.2020 | Nieuws

De hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare elektriciteit is de hoeveelheid elektriciteit uit kolen officieel ver ontstegen. Kolen leverden de eerste helft van 2019 nog 11 miljard kWh op tegenover 10,6 miljard kWh hernieuwbare energie.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu