Nieuws

Zon in een doos, draagbaar en schaalbaar

06.05.2022 | Nieuws

Power-Blox maakt de productie, opslag en gebruik van zonne-energie goedkoop, eenvoudig, schaalbaar en toegankelijk. De energieblokken combineren een batterij met draagbare zonnepanelen.

Duitslands eerste klimaatneutrale stadion dankzij duizenden zonnepanelen

06.05.2022 | Nieuws

Stadionbouwer Populous heeft de opdracht gekregen een nieuw stadion te bouwen in München. Het bedrijf spreekt van Duitslands eerste “klimaatneutraal” stadion.

Hier zijn de PV-onderzoekers van TU Delft mee bezig

06.05.2022 | Interview

Tijdens de Solar Business Day, dinsdag 17 mei in het Bimhuis Amsterdam, spreken diverse zwaargewichten uit de solarbranche. Een van hen is professor Miro Zeman van de TU Delft.

Helft energieleveranciers verwerkt gestegen stroomtarieven niet in terugleververgoeding

05.05.2022 | Nieuws

Op basis van eigen onderzoek constateert de Consumentenbond dat de helft van de energieleveranciers te weinig betaalt voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen.

Lowlands-bezoekers parkeren voortaan onder de grootste solar carport ter wereld

05.05.2022 | Nieuws

In november 2020 startten Solarfields en MOJO met de bouw van de grootste solar carport ter wereld. Het zonnepark is gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare.

Kernenergieonderzoek biedt weinig inzicht door gebruik ongeschikte data

05.05.2022 | Column

In Economic Value of Nuclear Power in Future Energy Systems maken de auteurs Arjen Veenstra, Xinyu Li en Machiel Mulder het punt dat kernenergie toevoegen aan een energiesysteem waarin al veel opwek uit zon en wind komt, efficiënter is dan extra wind- of zonne-energie toevoegen.

Esdec deelt kennis, kunde en nieuwe producten

05.05.2022 | Actueel

Montagesysteem leverancier Esdec bracht op Solar Solutions International 2022 niet alleen producten voor het voetlicht, maar ook hun kennis en ervaring. Op de vakbeurs gaf Mark Lutz, technisch directeur van Esdec, een seminar over hoe de ballastering van een PV-installatie op een plat dak tot stand komt.

Nieuw efficiëntierecord tandem zonnecel

04.05.2022 | Nieuws

EPFL heeft een nieuw record bekendgemaakt van de efficiëntie van een perovskiet- silicium tandem zonnecel van 29,2 procent. De universiteit gelooft dat hiermee de deur geopend is naar een efficiëntie boven de 30 procent.

Experiment met drijvende PV-installaties in ongebruikte zwembaden

04.05.2022 | Nieuws

Ciel & Terre Japan heeft een drijvende PV-installatie geplaatst in het zwembad van een school op het Japanse eiland Kyushu. De lokale ontwikkelaar ELM zeg dat het project uitgebreid kan worden naar meer dan 6.

Op en neer naar Zuid-Afrika met een elektrische auto

04.05.2022 | Innovatie

Maarten van Pel en Renske Cox uit Helvoirt willen mensen inspireren om duurzamer te leven door de grenzen van elektrische mobiliteit te verleggen. Daarom hebben zij besloten om het 4X4ELECTRIC-project op te zetten.

Steeds minder scholieren kiezen technisch vakkenpakket

03.05.2022 | Nieuws

Steeds minder havisten en vwo’ers kiezen voor de technische schoolprofielen Natuur en Techniek (N&T) of Natuur en Gezondheid (N&G). Dat blijkt uit cijfers van Techniekpact, een platform voor het technisch onderwijs.

Afscheid van 365-powervrouw Joyce Beuken

03.05.2022 | 't Hoekje

"Parting is such sweet sorrow", zei een bekende schrijver al eens. Solar365 en Warmte365 nemen afscheid van een van hun journalisten. Joyce Beuken gaat een nieuwe uitdaging aan en heeft het schrijversteam verlaten.

Groene waterstof in de lift door marktontwikkelingen en aardgasprijzen

03.05.2022 | Analyse

Nu netcongestie zich steeds intensiever over het elektriciteitsnet verspreid is het noodzakelijk dat er meer flexibiliteit in het energiesysteem komt. Eén van de belangrijkste oplossingen is groene waterstof, omdat het kan worden gebruikt om energie op te slaan én als energiebron voor piekvragen.

Worden vastestofbatterijen de doorbraak voor de batterij-industrie?

02.05.2022 | Nieuws

Overal ter wereld zijn accufabrikanten bezig de huidige accu’s te verbeteren. Ze moeten minder brandbaar worden, een grotere actieradius krijgen en sneller opladen.

‘Nederland staat voor een nieuwe fase in energieontwikkeling’

02.05.2022 | Interview

Op Solar Solutions International zoemde het van de drukte in de SolarEdge-stand. Solar365 sprak met Amit Larom, vicepresident en general manager van West-Europa van SolarEdge, over de nieuwe fase in energieontwikkeling waar de Nederlanders voor staan en hoe SolarEdge ze daarbij kan helpen.

Electric Superbike Twente test E-bikes op het toekomstig duurzaamste circuit ter wereld

29.04.2022 | Nieuws

PowerField, Electric Superbike Twente en Green Team Twente zijn begonnen met het testen van hun E-bikes op het E-circuit van PowerField. Op het terrein, naast Zonnepark Emmen, zijn een carport met zonnepanelen – met ruimte voor meer dan tweehonderd voertuigen – en een snellaadpunt van PowerGo aangelegd.

‘Nieuwe Chinese havencongestie vertraagt herstel marktprijzen met minimaal een kwartaal’

29.04.2022 | Analyse

China kampt sinds enige tijd weer met verschillende grote uitbraken van COVID-19. Ook dit keer reageren lokale en nationale overheden met ingrijpende lockdowns die niet alleen de besmettingscijfers snel terugbrengen, maar ook alle economische activiteit verlammen.

Tekort aan omvormers zorgt voor stagnatie op PV-markt

28.04.2022 | Nieuws

Iedereen wil zo snel mogelijk aan de zonnepanelen. Vooral nu de energieprijzen torenhoog zijn willen de huishoudens die nog niet hebben geïnvesteerd in PV nu wel in panelen investeren.

Waarom Holland Solar de Stäubli-connectoren liet testen op crossmating

28.04.2022 | Actueel

December vorig jaar berichtte Holland Solar dat testen op crossmating van connectoren van acht verschillende fabrikanten met MC4-connectoren van Stäubli uitwezen dat deze veilig te combineren zijn.

Subsidie van 40 procent zet thuisbatterij in de lift

28.04.2022 | Column

Alarm, het stroomnet is te vol, roepen netbeheerders al een tijd in koor. Tegelijk prijzen de beheerders opslag van groene stroom, zowel via thuisbatterijen als via opslag bij grote producenten, aan als een cruciale schakel om het stroomnet te ontlasten.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu