ACM: ‘Tariefwijzigingen moeten dertig dagen voor inwerkingtreding worden gecommuniceerd’

30.09.2022 Jan de Wit

ACM: ‘Tariefwijzigingen moeten dertig dagen voor inwerkingtreding worden gecommuniceerd’
©Liander

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een brief gestuurd aan energieleveranciers over de termijn voor het communiceren van tariefwijzigingen. Zij moeten tariefwijzigingen minimaal dertig dagen voor inwerkingtreding aan de kleinverbruikers communiceren. Deze opzegtermijn voor kleinverbruikers is geregeld in de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Energieleveranciers reageren verbaasd.

De ACM zegt het “belangrijk” te vinden dat leveranciers zich houden aan de termijn van dertig dagen en klanten daar snel duidelijkheid over geven. “Leveranciers die zich niet aan deze termijn van dertig dagen houden handelen in strijd met de wet. De ACM heeft de bevoegdheid daartegen op te treden, hetzij door het opleggen van boetes, lasten onder dwangsom of bindende aanwijzingen.”

Vattenfall zegt de eerder aangekondigde tariefverhoging per 1 oktober te gaan doorvoeren, dertig dagen nadat de klant het persoonlijk bericht hierover heeft ontvangen. Daarnaast krijgen alle klanten vanaf nu altijd dertig dagen voor de tariefwijziging een persoonlijk bericht.

“Wij zijn vóór 1 september gestart met het informeren van onze klanten over de prijsverhoging per 1 oktober. Wij handelen in het belang van onze klanten, houden ons aan de wet en onderstrepen het statement van Energie-Nederland dat deze dertig dagen termijn voor tariefwijziging niet in de wet is vastgelegd”, stelt vattenfall.

Ook Eneco zegt dat het klanten die met een tariefwijziging te maken krijgen per 1 oktober, dertig dagen van tevoren heeft geïnformeerd. Eneco zal dit vanaf nu ook naar alle klanten communiceren.

“Van de klanten die al bericht hebben ontvangen wordt de termijn waarop het nieuwe tarief ingaat verlengd tot 30 dagen na ontvangst van de tariefcommunicatie. Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in”, aldus Eneco.

Essent en Greenchoice kiezen voor een nieuwe invoerdatum
Essent zal zijn tariefwijzigingen pas per 7 november 2022 doorvoeren. De eerder aangekondigde wijziging per 1 oktober komt daarmee te vervallen. Alle Essent-klanten zullen uiterlijk 8 oktober een bericht ontvangen over de nieuwe tarieven.

De energieleverancier zegt hiermee gehoor te geven “aan de zorgen van klanten en de oproep van de Tweede Kamer na berichtgeving van de ACM”. Tegelijk zegt Essent de eerdere aankondiging wel als “geldig” te beschouwen.

“Een wetsovertreding door Essent was en is dan ook niet aan de orde. Omdat de ACM sinds afgelopen vrijdag plotseling, en zonder Essent en andere energiebedrijven te raadplegen, een nieuw standpunt over de communicatietermijn heeft ingenomen en om onrust onder klanten weg te nemen, heeft Essent ervoor gekozen vanaf nu een langere aankondigingstermijn te hanteren”, stelt het bedrijf.

De totale tariefverhoging zou eerder over drie maanden worden uitgesmeerd, dat zal nu over twee maanden gebeuren. Essent zegt niet te kunnen uitsluiten dat er nieuwe tussentijdse prijsveranderingen zullen worden doorgevoerd. Deze zullen wel dertig dagen van tevoren worden gecommuniceerd.

Net als de andere energieleveranciers zegt Greenchoice de maatschappelijke commotie te “betreuren”. In plaats van 1 oktober kiest de energieleverancier ervoor om de tariefwijziging per 20 oktober door te gaan voeren. Ook zullen tariefwijziging vanaf nu altijd dertig dagen van tevoren naar alle klanten worden gecommuniceerd.

“Daarmee doen we recht aan de wens van klanten om eerder op de hoogte te zijn van veranderingen. De aanpassing leidt niet tot een extra verhoging van de eerder gecommuniceerde gewijzigde tarieven. Greenchoice blijft bij haar standpunt correct te hebben gehandeld.”

De energieleveranciers zeggen in gesprek te blijven met overheid, toezichthouder en politiek. In deze gesprekken komen naast het doorgeven van tariefwijzigingen ook de invulling van het compensatiepakket en het prijsplafond aan bod.