Aerocompact lost veelvoorkomend probleem op

15.10.2021 | Innovatie Joyce Beuken

Aerocompact lost veelvoorkomend probleem op

Aerocompact liet zich op Solar Solutions International kronen tot winnaar van de derde plek tijdens de Best Innovation Awards. Het montagesysteem dat zij voor sandwichdaken ontwikkelden bezorgde hen deze prijs.

“We hadden het natuurlijk wel gehoopt”, lachte Nico Baggen de ochtend na de prijsuitreiking. “Het is een innovatief product. Maar je bent afhankelijk van hoe de jury er naar kijkt.” Uitgebreid genieten van de overwinning komt later, verwacht hij. “We hebben het nu vooral ontzettend druk op de beurs.”

Verificatie
Het product is ontstaan uit een samenwerking met Kingspan en Brucha. “Het is gebaseerd op de specificaties van het datasheet wat aangeeft met betrekking tot dit type daken. We hebben daarnaast een gepatenteerde softwarecalculatie die we hebben aangehouden, om zo directe verificatie te kunnen garanderen. Je hebt dus geen goedkeuring meer nodig van een fabrikant.” Dat het proces hierdoor aanzienlijk sneller verloopt, noemt Baggen een groot voordeel.

De innovatie is het antwoord op een hiermee gedateerd probleem. PV-systemen werden voorheen bevestigd door een onderconstructie met zelftappers op de toplaag van panelen te schroeven. Met name sneeuw en wind hadden hierdoor een fikse invloed op zowel de toplaag van het paneel als de gebouwen.

Belemmering opgelost
De oplossing werd dan ook enthousiast ontvangen door fabrikanten van sandwichpanelen. Ook de jury zag de noodzaak van de innovatie in, en leverde het volgende commentaar: "In Nederland is er een enorme oppervlakte aan daken die het gewicht van zonnepanelen niet kunnen dragen. Ook bij een nieuw onderzoek dat momenteel onder de vlag van de topsector Energie wordt uitgevoerd, wordt de beperkte draagkracht van sandwichdaken als een belemmering gezien. Aerocompact heeft met zijn nieuwe onderconstructie een oplossing voor dit probleem bedacht en ontsluit daarmee een nieuwe markt."

aerocompactBest Innovation AwardSolar Solutions Internationalsandwichdakpanelensandwichdak

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: ESDEC CALCULATOR TRAINING

Logo Esdec
8 december 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Designer: updates & nieuwe functies

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
10 december 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Uptempo! lunchwebinar Energieopslag

13 december 2021
13:00 - 13:45
online

TKI Urban Energy

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
14 december 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu